Herkese merhaba değerli son sektör okuyucuları. Bahreyn hafta sonunda heyecanlı diyebileceğimiz bir yarışı geride bıraktık. Ferrari bir kez daha atını şahlandırarak testlerden önce bu sezon ikinci galibiyetini aldı. Rusya’dan önce Ferrari pilotlar ve takımlar şampiyonasında lider. Bu arada ilginç bir istatistik daha buldum son yıllarda yapılan yarışlarla alakalı. 2012 sezonundan sonra Bahreyn Gp’sini kazanan pilotlar sezon sonunda şampiyonluğa ulaşmış.
Ferrari
Gelelim esas konumuza. Ferrari takımı nerde nasıl tempo buldu. Araçlarını açık bir şekilde geliştiren Ferrari ve 2016 aracına göre sürülebilirliği daha iyi bir araçla pistte. Takım harıl harıl güncelleme yapacaktır ancak unutmamak lazım bu aracı artık başında olmayan James Allison tasarlamıştı.
Neredeyse üstteki bu kanat kıyaslamasıyla ilgili tek kelime yazmasam bile bilmeyen birisi yeni ve eski arasındaki değişikliklerin hepsini anlar. Beyaz oklarla gördüğümüz ana plaka iki yarıklı haldeyken daha ufak bir yarık açılarak hava akımının daha kolay geçişi için üçlü bir hal almış. Sarı oklarla gösterilen vortex (Girdap) oluşturucu olarak adlandırabileceğimiz kesit (Dikkat edilecek nokta sarı çizginin sol tarafı oluyor vortex oluşturucu diye adlandırdığımız) iç tarafa doğru yöneltilmiş ancak sarı çizgili olan bölüm genişletilmiş ve kanadın uç tarafına doğru ilerletilmiş. Üst tarafta bulunan uç plakalara gelince hava akımının daha iyi yönlendirilebilmesi için revize edilmiş.
Vettel Ferrari’yi bu sezon ikinci kez şahlandırırken sadece sürüş olarak olmadığı bilinmekteydi. Motora kadar güncelleme yapan mühendisler aracın neredeyse el değmemiş bir yerini bırakmadı.
Bu senenin yeni trendi sidepodların önünde bulunan kesik tabanlar. Ferrari bu kesik tabanın olduğu bölgeyi bir kanatçık gibi kullanmakta. Ayrıca bu parçanın kopmaması ve ya dayanıklılık problemi yaşamaması için Ferrari bağlantı bölümünde bulunan bu parçayı metalik bir eklenti yaparak güçlendirmeyi hedeflemiş. Burada yapılan güncellemenin difüzör verimliliğini arttırmak için olduğu bilinmekte.
Arka tarafa göz attığımızda Ferrari’nin çift maymun koltuğu güncellemesi yaptığı görüldü. Bunun dışında daha geniş bir motor kapağı (Motorun içinde de yapılan güncellemelerle birlikte) ile birlikte (Soğutma verimliliği için) kokpiti Bahreyn sıcağından serin tutmak için burunda iki adet delik olduğu gözlemlendi.
Force India
Force India takımı motor tedarikçisi olan ve son 3 yılın dünya ve markalar şampiyonluğuna ambargo koyan Mercedes takımının 2016 yılında başlattığı (Tırtıklı) trendine ayak uydurduğu gözlemlendi. Türbülanslı havayı dışarıya göndermesinin yanında bu sistem hava akımının enerjisini yenileyerek akıma vortex (Girdap) eklemekte.
Sarı okla gösterilen deflektör (Yansıtıcı ve ya saptırıcı olarak da söyleyebiliriz) uzatılmış (Eski bargeboarda bakıldığı zaman dış tarafta zeminden gelen bir kanatçık gibi gözükmekteydi ancak yeni parça ile birlikte bu durum ortadan kalkmış). Aynı bölgede içeride beyaz okla gösterilen kanatçıkları da Force India takımı boş geçmemiş ve güncellemiş.
Mavi ile üstten geçen vortex yeşil ile alt taraftan geçen vortex çizilmiştir (Not yeşil ile gösterilen vortex oluşumunda dikkatinizi çektiyse eski parçanın resmi kullanılmış)
Üst tarafta oluşan vortex ise süspansiyon kollarının hemen bitiminde bargeboardun kokpite bağlı olduğu yerde başlar. Oluşan vortexler buradan sidepod tarafına doğru ilerlemekte.
Bargeboard üzerinde değişiklik yapan Force India’nın bu bölgeyi etkileyen (Kokpit altı kanatları ve sidepod) bölümlere de değişiklik getirmesi gerekti.
Sidepodun kırmızı okla gösterilen yerden (Kokpit tarafından) kesilip aşağı doğru eklendiği ancak bunun sidepoda daha bağımlı (Yaratılan vortex ile etkisi olduğu düşünülmekte) aşağıya doğru dikey olmaması ile görülmekte. Sarı oklarla gösterilen kokpit altı kanatçıkları üzerinde yapılan değişiklikler de gözükmekte.
Difüzör altında bulunan bölümde de yapılan değişiklikler (Downforce kazanımı için) gözükmekte.
McLaren
Honda’nın güçsüz ve dayanıksız motoruna rağmen McLaren takımı geliştirmelerine devam ediyor. Çin’e giderken T – Kanadı aracına ekleyen takım Bahreyn’e yenilenmiş bir arka kanat ile geldi.
Sarı ok ile gösterilen bölge iki parçaya bölünmüş bir halde. Bunun dışında eklenen kanatçık sebebiyle aynı bölgede kıvrım profili değiştirilmiş. Beyaz okla gösterilen bölüm ise tamamen değiştirilmiş. Dikey kavisli ufak yarıklar eklenmiş. Dikkat edildiği zaman uç plakanın alt bölgesi kıvrımlarının olduğu bölümde revize edilmiş.
Renault
Renault takımı (Hafta içersinde 2027 konseptiyle ilgili değişik fotoğraflar ve videolar paylaşmışlardı) difüzör tarafında bir değişiklik yaptı. Artık daha dik profilli bir difüzör uç kanatları bulunmakta.
Toro Rosso
Yarış içerisinde kimse dikkat etmiş miydi bilmiyorum ama (Beyaz Ok) Toro Rosso giderken ilk fark ettiğim alt bölgedeki ışık oldu. Kırmızı okla gösterilen ışık optik hız sensörü olduğu bilgisine ulaştım. Bu ışığın monokok bölgesinin altına ulaşabilmesi için (Sarı Ok) ile gösterilen bölümün transparan hale getirilmesi gerekti.
###