Geride bıraktığımız Azerbaycan yarışında bakalım hangi takım ne gibi değişiklikler yapmış.
300 km/h üzerindeki hızlarda pilotların tek elinin kafalarının hemen arkasında olduğunu kolay kolay göremeyiz. Azerbaycan GP’sinde ise Hamilton’u bunu yaparken canlı canlı görmüş olduk.
Kafalıklar normalde (Beyaz Ok) iki adet pimlerle otururlar. Bunu kokpit içerisinde (Sarı Ok) toka gibi bir araçla pilotlar araçtan çıkarken açarlar.
Geçen sezon hatırlarsanız Spa’da büyük kazanın ardından Magnussen’in kafalığı kazanın etkisiyle uçmuştu.
Pimlerin hemen yanında bulunan köpüklü alanlar (Darbeyi absorbe eder) 30 derecenin üzerinde iken mavi renk daha düşük sıcaklıklarda ise pembe renkli versiyonla kullanılır. Bu darbe emici köpüğün çalışma aralığından ötürüdür.
Monako ve Singapur gibi cadde pistleri düşündüğümüz zaman F1 araçlarının genelde cadde pistlerde yüksek downforce ihtiyacı ortaya çıkar. Ancak Bakü’de işler böyle olmuyor.
Buraya gelirken takımlar genellikle Spa’dan daha düşük Monza’dan biraz daha fazla yere basma paketlerini getirirler. Böyle olunca takımların ön kanat flaplarını tıraşladığı, bargeboard kısmını revize ettiği, t – kanadı araçlarından çıkardıkları ve arka kanadın düşük yere basma profiline sahip olacak şekilde piste çıktıkları gözükür.
Üstteki fotoğrafa baktığımız zaman Red Bull’un ve Renault’un düşük downforce paketlerini görmekteyiz. Uç plaka bölümünde iki adet yarığa düştükleri gözükmekte. Red Bull’un ana profil boyutunu azalttığı gözükürken Renault’un daha çok Mercedes’in düşük downforce paketli tarzında bir kanatla piste çıktığı gözlemlendi.
Mercedes ve Toro Rosso takımları ise (Renault’un arka kanadına kıyasla) yüzey boyutu daha ufak bir ana plakalı bükülmüş bir arka kanatla Bakü’de piste çıkmıştı.
Renault, Sauber ve McLaren’in (Beyaz Ok ve Mavi Ok) farklı farklı çözümler kullanarak sürtünme ile baş ettiklerini görmüş olduk. Özellikle Mercedes ve McLaren (Sarı Ok) bu bölümden daha çok fedakarlık ederek (Ki McLaren’in hız eksiğini göze alırsak) piste çıktıkları gözlemlendi.
İspanya’dan sonra Renault takımı bargeboard güncellemesine Bakü’de devam etti. Mercedes felsefesini takip eden takım bu bölümdeki kıvrım sayısını ve şekillerini değiştirerek farklı bir yaklaşım ile devam etmekteler.
Enstone merkezli takım (Hulkenberg’in hatasıyla belki de podyum kaçırmıştı) Bakü caddeleri için her türlü değişikliği düşünmüş. Kokpit altında bulunan iki elementli yüzgeç sayısını Bakü’de üçe çıkartmış.
Ayrıca Renault takımı Bakü’de yeni bir süspansiyon elementi denemiş. Bunun soğuma ile ilgili düşünülmekte. Renault’un bir sonraki güncelleme paketinin İngiltere’de piste çıkacağı söylenmekte.
F1 pilotları start prosedürlerini tamamen kendileri ayarlarlar. Yakın zamanda pedalı çok az miktarda bırakıp elektronik yardımıyla debriyajın kavrama noktasının bulunması kolaylaşır.
Force India ve Renault gibi takımlar pedalın bulunduğu bölgede yatay bir şerit çekerek pilotun debriyajdan elini kaçırmasını önlemeye çalışmışlar.
Vettel’in yaptığı hata sonucunda verdiği reaksiyonun ardından mutlak bir galibiyeti kaçıran kırmızılar Bakü pistine yeni bir motor kapağı getirdi. 2 kilometrelik düzlükle sürekli üst devirlerde dolaşan V6 turbo motor ve güç üniteleri için soğutma hayati bir önem taşımakta. Bunu düşünen İtalyan takım beyaz oklarla gösterilen alanı revize etmiş.
Bu güncellemelerin yanında McLaren fren soğutma borularında, Toro Rosso motor kapağında ve Haas takımı yeni bir arka kanat ile beraber tıraşlanmış bir ön kanatla piste geldi.
###