Ticari araç kiralarken nelere dikkat edilmeli, hangi hizmetler müşteriye sunuluyor? işte yanıtları..
Ticari araç kiralama müşteri taleplerine göre şoförlü veya şoförsüz kiralama hizmeti olarak ayrılmaktadır. Ticari araçların hem koltuklu hem de panelvan çeşitleri vardır. 6 m3 den başlayıp 15 m3'e kadar araçlar ticari olarak kiralanabiliyor.
TİCARİ ARAÇ KİRALARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Dikkat etmeniz gereken ve sormanız gereken en önemli şey K1 BELGESİ ( Karayolları Yetki Belgesi) olmasıdır. Kiraladığınız araçlarda K1 Belgesi yoksa trafik denetimlerinde 1.750 TL ceza yersiniz. Bu cezayı kiraladığınız firma sizden tahsil eder aslında suç kendisinindir K belgesi olmayan araç veya K2 belgesine sahip aracı size kiraladığı için suç işliyordur.
K YETKİ BELGESİ NEDİR?
Yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre türlere ayrılır. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır;
K1 BELGESİ NEDİR?
K1 belgesi kiraladığınız ticari aracın plakasına otomatik tanıtılır bu belge Türkiye Sınırları içerisinde aracın dolaşmasını sağlar aynı zamanda araçta yüklü olan şirketinize ait mal , ürün vb. grupların faturası olması durumunda gönül rahatlığı ile yurt dışı dolaşım yapabilirsiniz.
K2 BELGESİ NEDİR?
K2 belgesi araç kime aitse sadece araç sahibine ait mal-ürün taşımasını izin verir.Yani siz aracı kiraladınız aracı yüklediniz faturanız olsa daha trafik denetimlerinde araç size ait olmadığı için ve k2 belgesi araç sahibine ait olduğu için ceza yiyebilir ve aracı bağlatırsınız. Kiralama yaparken elinde araç olmayıp sağdan soldan araç temin edip size sunanlardan K1 belgesi olmayan kişi ve firmalardan uzak durunuz. Öncelikle araç filo durumuna bakınız gerekirse çalıştığı firma referanslarını isteyiniz.