Motorlu taşıtlardan alınan özel tüketim vergisini (ÖTV) belirleme kriterlerinde değişikliğe gidildi. Bu sebeple bazı otomobillerin fiyatı arttı. ÖTV düzenlemesinden önce sipariş verenlerin durumu ise merak ediliyordu. Araçlarını anlaştıkları fiyat üzerinden mi, yoksa ÖTV zammıyla mı alacakları soru işaretiydi. Bu soruya yanıt, Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu’ndan geldi.
İADE ALABİLECEKLER
Birçok tüketiciden, bedelinin bir bölümü ödenen ve satış sözleşmesi imzalanan otomobiller için ÖTV artışı gerekçe gösterilerek fiyat farkı istenildiğini söyleyen Ağaoğlu, 25 Kasım’dan önce anlaşılan fiyat üzerinden sözleşme imzalanan otomobillere ÖTV farkının uygulanamayacağını, bu şekilde fark ödemiş tüketicilerin bu miktarın iadesini talep edebileceklerini söyledi.
KRİTİK TARİH 25 KASIM
ÖTV kararının 25 Kasım Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ağaoğlu, şöyle konuştu:
“Birçok tüketici 25 Kasım’dan önce beğendiği, anlaştığı, sözleşmesini imzaladığı aracını cuma gününden itibaren almaya gittiğinde ÖTV artışıyla karşılaştı. Birçok tüketici, parasının bir bölümünü ödediği, sözleşme yaptığı otomobiller için ÖTV artışı nedeniyle kendilerinden fiyat farkı talep edildiği yönünde şikayette bulundu.”
‘FİYAT FARKI İÇİN SÖZLEŞMEDE YAZMASI GEREKİR’
Ağaoğlu, ÖTV farkının ancak “tüketicinin sözleşmesinde değişiklik olacağına dair ifade bulunması ve satıcının bu ifadenin tüketiciyle müzakere edildiğini kanıtlaması” halinde söz konusu olabileceğini söyledi.
Ağaoğlu, “Nihai fiyatta bir değişiklik olacağına dair lehte ve aleyhte tüketiciyle müzakere edilmiş olunması gerekir. Aksi halde fiyat farkı konulamaz.” dedi.