Geçtiğimiz Pazarki Çin yarışından sonra takımlar Pirelli'nin çok daha uzun süre dayanan lastikler üretmesini istiyorlar.
Çin Grand Prix'inde pilotların 'basmaktan' çok gaz kesmelerinden sonra takımların seslerini yükseltmeye başladılar ve Pirelli üzerindeki baskılar artmış görünüyor.
Avustralyalı pilot Mark Webber yarışa pit alanından başlamıştı ve hemen bir tur sonra Pirelli'nin çabucak aşınan yumuşak lastiklerinden 'kurtulmak' için pite çağrıldı.
Yedi tur kadar sonra ise dört farklı lider görmek biraz kafa karıştırıcı olmaya başladı.
McLaren pilotu Jenson Button yarış içerisinde kendini 'yarışayım mı, yoksa lastiklerimi mi koruyayım' sorusunu sorarken bulmuştu.
Pirelli bu yıl yeni hamurlarla daha fazla geçiş ve stratejileri karıştıran pit stop yapılmasını hedefliyordu.
Bu iyi gibi görünmesine rağmen pilotların yarışırken agresif manevralar yapabilmelerinin de önüne geçiyor.
Geçtiğimiz ay koşulan Malezya Grand Prix'inde tartışma konusu olan takım emirlerinin temel kaynağı takımların lastiklerin hemen aşınmasından korkmalarıydı.
Horner: "Yarışın büyük bölümünde tüm sürücülerin %70 performans ile seyahat ediyor olmalarının harika olduğunu söyleyemem."
"Sürebildikleri kadar hızlı sürmek istiyorlar, yavaş şekilde seyahat etmek istemiyorlar. Pirelli büyük bir firma ve bu sorunları hızlıca çözeceklerinden eminim."
Whitmarsh ise İtalyan şirketin hali hazırda planlarını gözden geçirdiğini düşünüyor. Bir sonraki yarış ise bu hafta Bahreyn'de koşulacak.
"Formula 1'in sürekli son sürat devam etmesini tercih ederim. Lastikleriniz vardır, çıkar ve basabildiğiniz kadar basarsınız, aşınınca yeni bir set takıp tekrar basarsınız."
"Sürücülerimin pist üzerinde %90 hızla seyrettiğini gördüğümde bundan nefret ediyorum. Fakat benim ve takımımın görevi alacağımız puanları azamiye çıkarmak ve bu yüzden bunu yapmak zorunda kalıyoruz."
"Tamamen saldırabilmemizi sağlayacak daha dayanıklı lastikler olmasını isterdim."
Yeni lastiklerle birlikte sıralamalar önemini kaybetti ve artık kazanabilmek için en hızlı aracınızın olmasına gerek yok.
Horner: "Şu an lastikler baskın bir şekilde sonuçlara etki ediyor."
"Lastikleri korumanın sıralama performansından daha önemli olduğunu görüyoruz...hızlı bir araç lastikleri daha hızlı aşındırıyor ve bu şekilde kazanmak için hiçbir şansınız yok. Elbette yaklaşımımızı buna göre şekillendirmeliyiz ve lastiklerden daha fazlasını çıkarmaya çalışmak zorundayız."
Pirelli'nin savunması ise sürücülerin zihinlerinin de bu aşınmalarda etkili olduğu yönünde.
Whitmarsh: "Jenson ikinci stintinde deneyimiyle lastiklerini korumaya çalışıyordu, yoksa bu seti uzun süre kullanamayacaktı."
"Sonra kendisine biraz daha hızlı olmasını söyledik. Üç tur içinde tur başına iki saniye kadar daha hızlandı ve lastikler aynı şekilde performans vermeye devam etti. İçgüdüleri çok daha yavaş gitmesini söylüyordu."
tr.motorsport.comtr.motorsport.com::