Meksika, Türk otomotiv yan sanayicileri için büyük ihracat fırsatları sunuyor. Ülke 40 milyon adede yaklaşan araç parkı ve 3.3 milyon adedi bulan otomotiv üretimiyle iştah kabartıyor
Yaklaşık 120 milyonluk nüfusuyla otomotiv üreticilerinin yeni gözdesi Meksika, 40 milyon adetlik araç parkıyla önemli bir pazar konumunda. 2014'te 1.2 milyon aracın satıldığı ülkede otomotiv üretimi ise son yıllarda yapılan yatırımlarla 3.3 milyon adede çıktı. Meksika, otomotiv firmaları için ülkedeki ana sanayiye ürün tedarik etmenin yanı sıra yedek parça ve yenileme alanında da büyük ihracat fırsatları sunuyor.
13 TÜRK FİRMASI ÇIKARMA YAPTI
İşte bu tablo, Türkleri de harekete geçirdi. Büyüyen Meksika pazarında yer almak isteyen Türk yan sanayi firmaları, PAACE Automechanika Mexico Fuarı'na çıkarma yaptı. Baltacıoğlu Mühendislik, Başbuğ Oto, Estaş Eksantrik, Fabia Hava Süspansiyon, FKK Güney Oto, GRM Otomotiv, Hasçelik, Himpeks Pazarlama, Kamsa Otomotiv, Lögel Makine, Nobel Teknik, SPM Otomotiv, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) organizasyonuyla fuara katılan Türk firmaları oldu. PAACE Automechanika Mexico Fuarı, özellikle Kuzey, Orta ve Güney Amerikalı firmaların satın alma yetkililerini katılımcı firmalarla buluşturan bir organizasyon olarak öne çıkıyor.
ÜLKEYE İHRACAT ARTIYOR
Türk otomotivinin Meksika'ya ihracatı her geçen yıl artıyor. 2014'te yüzde 61 artışla 102 milyon dolara yükselen ihracatın yükseliş trendi 2015'te de devam ediyor. Yılın ilk yarısında ihracat yüzde 30 artarak 56 milyon doları buldu. Toplam ihracatın 34 milyon dolarını yan sanayi gerçekleştirdi. İhracatın artış trendine dikkat çeken OİB Başkanı Orhan Sabuncu, Meksika'nın Türk şirketleri için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi. Sabuncu, "Meksika'da yedek parça pazarı 30-35 milyar doları buluyor. Ana sanayiye parça vermek dışında asıl önemli olan bu büyük pastadan Türk şirketlerinin daha fazla pay alması. Bunun için Meksika'daki fuara katılımı teşvik ediyoruz" dedi.
MEKSİKA TÜRKLERİN YATIRIM RADARINDA
Türk otomotiv yan sanayicilerinin Meksika'da yatırımları var. 2013'te satın alma yoluyla Meksika'da yatırım yapan Orhan Holding bünyesindeki Nobel, hidrolik direksiyon sistemleri için hortum üretiyor. Şirketin ana müşterisi General Motors. Standard Profil ise 36 milyon dolarlık Meksika yatırımını 2014 sonunda tamamladı. Standard Profil, Volkswagen ve Audi için sızdırmazlık profili üretiyor.
DÜNYANIN 7'NCİ BÜYÜK ÜRETİCİSİ
Dünyanın yedinci büyük motorlu araç üreticisi olan Meksika'da son dönemde 23 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Ülke, 2014'te bölgedeki en önemli rakibi Brezilya'yı solladı. 2020'de ise Hindistan ve Kore'yi geçip 5'inci sıraya yükselecek. Üretim 2014'te yüzde 10'un üzerinde artarak 3 milyon 365 bin adete çıktı. 2018'de üretim hedefi 4.5, 2020'de ise 5 milyon adet.
TÜRKİYE'NİN İMAJI İYİ
Meksika Büyükelçisi Mustafa Oğuz Demiralp, Serbest Ticaret Anlaşması ve THY'nin direkt uçuşunun Türkiye'nin ihracatını olumlu etkileyeceğini kaydetti. Meksika'nın önemli fırsatlar sunduğunu söyleyen Demiralp, Türkiye'nin imajının iyi olduğunu ifade etti.