Osmangazi Köprüsü’nden bayram süresince günlük ortalama 95 bin araç geçerken, devlet tarafından köprü için verilen araç garantisi de tartışma konusu oldu.
Habertürk’ün haberine göre, devletin verdiği araç garantisinin 135 bin olduğu ve köprü bedavayken dahi geçen araç sayısının bunun altında kaldığı ve devletin zarara uğradığına ilişkin tartışma yaşanırken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, köprü için verilen garantinin günlük olarak hesaplandığında ortalama 40 bin araca denk geldiğini belirtti. Yani bir anlamda bayramda geçiş günlük garanti rakamının iki katını aştı. Ancak geçiş garantisi günlük olarak değil yıllık olarak hesaplanacak. Yani 1 yılda araç geçiş sayısı 14.6 milyonun altında kalırsa Hazine aradaki farkı Nurol- Özaltın-Makyol-AstaldiYüksel-Göçay Grubu’nun sahibi olduğu Otoyol AŞ’ye ödeyecek.
Yetkililer, 4 ayrı kesimden oluşan İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi’nde, diğer kesimlerdeki garantilerin de 17 bin ile 35 bin araç arasında değiştiğine dikkat çekerek, “Köprü için verilen garanti günlük ortalama 40 bin araca denk geliyor” dedi. Ancak yap-işlet-devret (YİD) modeli ile yapılan Osmangazi Köprüsü’nde araç garantisi yıllık olarak hesaplanacak.
Devlet günlük 40 bin araç taahhüt etmesine karşın, 356 günün sonunda, yıl boyunca geçen araç trafiğine bakılacak. Devletin yıllık araç garantisi 14 milyon 600 bin. Bir yılda geçen araç sayısı 14 milyonda kalırsa, devlet 600 bin aracın geçiş ücreti olan 16.6 milyon doları firmaya ödeyecek ya da mahsuplaşacak. Garantinin üzerinde geçen aracın geçiş ücreti de işletmenin kasasında kalacak. Mahsuplaşma işlemi yıl sonunda yapılacak.