Adrian Newey, 2021'de yürürlüğe giren bütçe kısıtlamalarının etkileriyle ilgili endişelerini dile getirdi.
Takımların harcamalarını sınırlayarak daha adil bir rekabet ortamı yaratmayı amaçlayan bütçe sınırı, sektörde beklenmedik istihdam değişimlerine yol açtı.
Aston Martin'in teknik yönetim ortağı olan Adrian Newey, bütçeleri kontrol etmenin önemini kabul ederken, mevcut sistemin takım içinde öngörülemeyen zorluklar yarattığını vurguladı.
Newey, bütçe sınırının etkisinin iki yönlü olduğunu, gerekliliğini kabul ederken aynı zamanda dezavantajlarının da altını çizdi.
Auto Motor und Sport'a verdiği demeçte Newey, "Bütçe sınırına şu açıdan katılıyorum: Takımların bütçelerin kontrol etmenin ya da Formula 1'de daha fazla harcama yapmanın sağlayacağı faydayı kontrol altında tutmanın bir yolu olmalı."
"Ancak tüm bunların yanında bütçe sınırı pek çok gizli dezavantaj içeriyor. Bunlardan biri de artık Formula 1'in en yüksek maaş ödeyen sektör olmaktan çıkmış olması."
"Örneğin, Red Bull'dayken başlarda çalışanlarımızı kaybettiğimizde, her zaman başka bir F1 takımına gidiyorlardı. Şimdi insanları teknoloji şirketlerine ya da WEC takımlarına kaptırıyoruz çünkü daha çok maaş veriyorlar."
"Yeni mezunları işe almakta zorlanıyoruz çünkü Formula 1 artık en iyi maaşı sunamıyor. Bunun pek çok beklenmedik dezavantajı var."
Uzun ve başarılı kariyerini değerlendiren Newey, geçmişte mühendislerin daha fazla yaratıcılık özgürlüğüne sahip olduğunu dile getirdi.
Hangi dönemi en çok sevdiği sorulduğunda şu yanıtı verdi: "En fazla özgürlüğün olduğu dönemler, bu çok basit!"
"Formula 1'e ilk girdiğimde masamda 1973 Teknik Yönetmelikleri vardı ve sadece üç ya da dört sayfaydı… Şimdi ise elimizde bir 'kutsal kitap' var ve bu, tüm teknik direktifleri eklemeden önceki hali!"
"Kurallar o kadar belirli ki artık her şey önceden tanımlanmış durumda. Bu bence üzücü."
tr.motorsport.com