Michelin, 2015 yılında izlediği başarılı performansla sektörün üzerinde büyüme kaydetti. Michelin Türkiye Genel Müdürü Marco Giuliani, 2014 yılına kıyasla sektörün büyüme ivmesi yakaladığını, Michelin Türkiye’nin ise sektör ortalamasın da üzerinde büyüyerek bu yıl örnek bir iş çıkarttığını söyledi.
Michelin Türkiye, 2015 yılında da istikrarlı büyümesini sürdürerek Michelin Grubu’nun büyümesinde kilit rol oynadı. Michelin Türkiye, 2015 yılında sektör ortalaması yüzde 15’lik büyümenin üzerine çıkarak sektörün de üzerinde büyüme kaydetti. Karlılık açısından Türkiye lastik sektöründe ilk sırada yer alan Michelin, pazar payı anlamında ise ilk iki içerisinde bulunuyor.
Michelin Türkiye’nin yakaladığı satış ve karlılık grafiği ile toplam 170 ülkede faaliyet gösteren Michelin Grup içerisinde en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldığına dikkat çeken Michelin Türkiye Genel Müdürü Marco Giuliani, "Türkiye gibi gelişimini sürdüren ve büyüyen bir pazarda sektörün de üzerinde büyüyoruz. Türkiye olarak, Grubun büyümesinde de dinamo görevi üstleniyoruz. Michelin Türkiye olarak, 2015 yılını karlılık anlamında ilk sırada, pazar payı anlamında ise ilk 2 içerisinde kapatmayı öngörüyoruz. Her zaman olduğu gibi, 2015 yılında da, özellikle iddialı olduğumuz 4x4, 17” ve üzeri binek lastik kategorilerinde de lider marka olarak yılı kapatmaktayız. Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak hafifi ticari araç lastikleri segmentinde de önemli bir ivme kazandığımızı düşünüyorum. Bu alanda da satışlarımız oldukça başarılı gidiyor. Hem pazarlama hem de satışlar anlamında bu segmentte hedeflerimizi büyüttük. Tüketici ihtiyaçlarını doğru tespit ederek geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerimiz başarının ardındaki asıl itici gücü oluşturuyor. Michelin Grup olarak Ar&Ge çalışmalarına yılda 650 milyon Euro kaynak ayırıyoruz” dedi.
Türkiye’nin potansiyeli yükselmeye devam ediyor
Türkiye’nin sahip olduğu potansiyel ile global lastik pazarının büyümesinde önemli bir rolünün olduğuna da değinen Giuliani “Hem otomobil satışları hem de hafif ticari lastik segmentinde geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 civarında yaşanan artış, potansiyelimizi artırıyor. Artan araç sayısına paralel olarak lastik ihtiyacı da yükseliyor. Türkiye’de halihazırda her bin kişiden 160’ı araç sahibi, bu rakam bazı Avrupa Birliği ülkelerinde 600’lere kadar çıkıyor. Genç nüfusun sürekli olarak artması da bu potansiyeli güçlendiriyor. Bu yıl da artan otomobil satışlarının orijinal ekipman pazarını yükselttiği gibi önümüzdeki süreç sonunda değişim pazarına da büyük katkı yapmasını bekliyoruz. Ayrıca Türkiye inşaat sektörün hareketliliği, kentsel dönüşüm uygulamaları ve devlet destekleri ile ağır vasıta lastikleri pazarında da oldukça başarılı bir seyir izleniyor. Ağır vasıta segmentinde her yıl 1,5 milyon lastik, değişim pazarında yer alıyor. Dolayısıyla Türkiye ağır vasıta lastikleri için Avrupa’nın yükselen pazarı diyebiliriz.
Kış lastikleri pazarı 2015 yılında yüzde 35 büyüdü
Michelin Türkiye Genel Müdürü Marco Giuliani, Türkiye kış lastikleri segmentinde yasal uygulamaların da etkisiyle yüzde 35 büyüme yaşandığını da kaydetti. Giuliani, bu artışta yükselen kış lastikleri bilincinin de etkili olduğunu söyledi.
Sektöre büyük bir yenilik olarak kazandırdıkları “kış sertifikalı ilk yaz lastiği” MICHELIN CrossClimate ürünü ile, planladıkları satış hedeflerinin çok üzerine çıktıklarını belirten Giuliani, “Kış lastikleri ürün gamımıza ek olarak bu yıl pazara sunduğumuz kış lastiği sertifikalı yaz lastiğimiz MICHELIN CrossClimate ile, lastiğin ötesinde kış çözümleri üretmeye başladık ve sektörde bir farklılık yarattık. İlk defa bir takım lastikle, sürücüler bütün bir yıl farklı hava koşullarında güvenle seyahat edebiliyor. Ürünümüz Türkiye pazarında 1 yılını doldurmamasına rağmen, planladığımız satış hedeflerimizin çok üzerine çıktık. Michelin; gelecek yıl çok daha fazla ebatta CrossClimate üretecek ve biz de Türkiye’deki stoklarımızı gelen talebe uygun olarak artıracağız. Ayrıca kısa süre sonra önemli dünya markalarında CrossClimate’ı orijinal ekipman olarak da görmeyi umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapılan araştırmalarda, Avrupa gibi değişken hava koşullarının yaşandığı, uzun kış şartlarının olmadığı bölgelerde sürücülerin yüzde 65’inin kış lastiği kullanmadığını, 10 şoförden 4'ünün mevsimsel lastik değişimini bir kısıtlama olarak gördüğünü ve bu nedenle lastik değişim işlemini son dakikaya kadar ertelediğine de dikkat çeken Marco Giuliani, “Dolayısıyla CrossClimate’nın esas pay alacağı ve rekabette olacağı segmentler kış lastiklerinin yanısıra 4 mevsim kategorisindeki lastikler olacak. Yoğun kış koşullarının yaşandığı illeri için kış lastiği satışlarının artarak devam etmesini bekliyoruz” dedi.