Aralık ayının gelmesi ile havaların iyice soğuduğu bu günlerde Michelin kış lastiğinin önemine dikkat çekiyor
Aralık ayı ile birlikte meteorolojiden önümüzdeki günler için kar yağışı uyarıları yapılırken, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması da başladı. Lastik devi Michelin, sürücüleri araçlarının kontrollerini yapmaları ve kış lastiklerini bir an önce taktırmaları konusunda uyarırken, Nisan ayına sürecek uygulama kapsamında kış lastiği taktırmayanları 602 liraya varan cezalar bekliyor.
Michelin Türkiye Genel Müdürü Manuel Montana sürücülerin kış lastiklerini bir an önce taktırmaları gerektiğine, “Araç sürücüleri kar yağışını ya da kış lastiği uygulamasını beklemeden kış lastiklerini taktırmalı. Biz Michelin olarak, sürücülere hava 7 derecenin altına düştüğünde kış lastiğine geçmelerini öneriyoruz. Soğuk havalarda esnekliğini kaybetmeyen kış lastikleri, yol tutuşu, çekiş kuvveti ve fren mesafesinde avantaj sağlayarak yol ve yolcu güvenliğini arttırdığından, Aralık-Nisan ayları arasında geçerli olacak kış lastiği kullanımının sürüş güvenliği için en önemli kriter olduğunu savunuyoruz.” sözleri ile dikkat çekiyor.
Lastik devinin Lastik Adamı Bibendum ise sürücülere kış mevsiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini ise aşağıdaki maddelerle vurguluyor.
Karlı ve buzlu zeminde düşük hızda seyir edin. Kışın lastiğin yol tutuşu normal hava şartlarına göre daha düşüktür.
Otomobilinizi donatacağınız kış lastiklerinin aynı marka ve desen olmasına özen gösterin.
Kış mevsimi şartlarına uygun olarak aracınızın lastik hava basıncını düşürün. Hava basıncının araç üreticisinin belirttiği ölçüde olmasına özen gösterin.
Güvenliğiniz için, orijinal dış çapa mümkün olduğunca uygun ebatlar seçin. En iyi sürüş kalitesini sağlamak için jant genişliğinizi değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Ancak bu kararı vermeden önce bir uzmandan destek almayı ihmal etmeyin.
Kış mevsimi yol şartlarında takip mesafesine, yüksek hızda seyir etmemeye, ani fren ve hızlanmadan kaçınmaya ve kısa farları sürüş esnasında sürekli açık tutmaya dikkat edin.