play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 44
#33 Max Verstappen
Sıra 2| Puanı 36
#63 George Russell
Sıra 3| Puanı 35
#81 Oscar Piastri
Sıra 4| Puanı 34
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 5| Puanı 22
#23 Alexander Albon
Sıra 6| Puanı 16
#31 Esteban Ocon
Sıra 7| Puanı 10
#18 Lance Stroll
Sıra 8| Puanı 10
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 9
#16 Charles Leclerc
Sıra 10| Puanı 8
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 11| Puanı 6
#87 Oliver Bearman
Sıra 12| Puanı 4
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 13| Puanı 3
#55 Carlos Sainz
Sıra 14| Puanı 1
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 15| Puanı 0
#7 Jack Doohan
Sıra 16| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 17| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 18| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 19| Puanı 0
#6 Isack Hadjar
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:78, Galibiyet:2
Mercedes | Sıra: 2
Puan:57, Galibiyet:0
Red Bull | Sıra: 3
Puan:36, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 4
Puan:17, Galibiyet:0
Ferrari | Sıra: 5
Puan:17, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:14, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:10, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 8
Puan:6, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 9
Puan:3, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Japonya GP 6 Nisan 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 1167
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İlginç Detaylar - Mercedes W03
11-03-2012, 23:58
sadmin
Patron
KONU:
197,209
MESAJ:
554,137
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
F1 Yarış Resimleri
Monaco GP 2024 - Resiml...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
1 Nisan: F1 Tarihinde B...
Formula 1 Haberleri
Hamilton sayesinde Ferr...
Formula 1 Haberleri
Horner, F1 takımının 20...
Formula 1 Haberleri
Mercedes: “Sıradaki üç ...

Yorum: #1
İlginç Detaylar - Mercedes W03

[Resim: barcelona-testleri-01-03-2012-12.jpg]

Mercedes ön grupta yer alan takımlar içerisinde 2012 aracını en son tanıtan ekip oldu. 21 Şubat'ta Barcelona'da görücüye çıkan yeni W03'ün tasarımı için Mercedes ekstra zaman kazanmış gibi görünse de pist üzerinde gerçek zamanlı test için de bir o kadar zaman kaybetti. Gecikme nedeniyle ilk testlerini Jerez'de W02 şasisiyle yapan takım Barcelona'da W03'ün piste çıkmasıyla 2012 sezonu öncesi yeni aracını test etme imkanı buldu.

Ön Bölüm

Basamaklı burun tasarımının benimsendiği W03'ün ön bölümü rakiplerine oranla daha zarif ve bir o kadar karmaşık görünüyor. Burunun üst kısmı oldukça kavisli bir yapıda tasarlanırken, monokoka bağlandığı bölümde yumuşak geçişlerin kullanıldığı dikkat çekiyor. Kavisli yapı sayesinde karşı yönlü hava akımı burnun yanlarına dağıtılarak burun üstündeki sürtünme etkisi azaltılmış oluyor.

[Resim: mercedes-w03-arched-nose.jpg]

Radikal "W kanal" sistemini geçtiğimiz sezon W02'de ilk kez görmüştük ve muhtemelen W03 bu sistemin gelişmiş bir versiyonunu kullanıyor olacak. Burnun hemen ucunda yer alan ufak oval delikten içeri giren hava kiriş kanatlarını takip ederek yolculuğunu flapların iç kısmında sonlandırıyor. Kanadın dengesini geliştirmek için ise flap'ın yalnızca yarısına kadar hava akımının ulaşması sağlanmış. Ön kanadın etkinliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan sistem sürtünmenin azalmasıyla yüksek hızda etkili oluyor.

[Resim: mercedes-w03-w-duct.jpg]

Sistemin gerçekte tam olarak çalıştığı ya da havanın yapı içerisinde nasıl yönlendirildiği kesin olarak bilinmemekle birlikte Mercedes'in geçen sezondan beri üzerinde çalıştığı sistemin diğer takımların takibinde olduğu açık. Elbette sistem Mercedes'e yardımcı olacaktır fakat geçtiğimiz sezon Michael Schumacher sistem yüzünden aracın dengesinin bir anda kaybolduğu yönünde şikayetlerde bulunduğunu hatırlamakta fayda var. Sistem tamamen pasif, pilot ya da herhangi bir elektronik, mekanik sistem tarafından yönetilmiyor, yani kurallar dahilinde tasarlanmış.

[Resim: mercedes-w03-details.jpg]

Ön bölümden aracın genel yapısına geçecek olursak pilotun başının hemen üstünde yer alan hava girişleri tıpkı geçen sene W02'de olduğu gibi çift kullanılmış. Ön bölümde yer alan hava girişi geleneksel olarak motoru beslerken biraz daha geride kalan giriş vites kutusu ve KERS'in soğultulmasına yardımcı oluyor.

Periskop egzozlar ile birlikte sidepod kanalları son derece dar ve kompakt hazırlanmış. Karoser üstündeki çıkarılabilir bölümler sayesinde soğutma etkinliğini arttırmak için daha fazla yarık ya da hava girişi kullanmak mümkün kılınmış. Kış testlerinde W03'ün dar sidepod yapısı nedeniyle aşırı ısınma sorunuyla başı dertteydi. Muhtemelen sidepod'un arka bölümünde yer alan yarıklar soğutmaya yardımcı olacaktır, elbette aero anlamda ufak handikaplar olacağını da unutmamak gerekiyor.

Jantlar üzerinde ise frenlerden çıkan sıcak havayı daha etkin şekilde tahliye edebilmek için halka kullanılmış. Hatırlayacağınız üzere bu sistem iki yıl önce ilk kez Ferrari tarafından geliştirilmişti.

Arka Bölüm

W02'de olduğu gibi arka süspansiyonda çekme kollu (pull rod) sistemin kullanılmasına devam edilmiş. Arka kanat da benzer şekilde halefinin devamı niteliğinde, DRS mekanizması ise resimde kırmızı oklarla gösterilen uç plakalarının içerisine yerleştirilmiş.

[Resim: mercedes-w03-rw-launch-1.jpg]

W03'ün zekice tasarlanmış difüzöre sahip olduğuna dair söylentiler de padokta dolaşıyor. Aracın iç kısmından gelen sıcak havanın arka ışığın altından difüzörün merkez kısmına ulaşmasını sağlayan bir yarığın arka çarpışma yapısının altında konumlandırıldığı düşünülüyor. Mühendisler 2009 sezonunda Brawn'da gördüğümüz çift katmanlı difüzör sisteminin bir benzerini W03'e taşımış gibi görünüyor.

f1teknik


11/03/2012, 23:58

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Analiz 2025 Avustralya GP uzun sürüş analizi: Mclaren hızlı ancak Ferrari ve Mercedes çok yakın! sadmin 0 58 15/03/2025, 1:26
Son Mesaj: sadmin
  Analiz Mercedes, "aşırıya kaçmadan" McLaren'ın çözümlerine yöneldi sadmin 0 56 11/03/2025, 20:57
Son Mesaj: sadmin
  Analiz 2026 F1 sezonunda, Mercedes’e avantaj sağlamamak için mi dar lastik kuralı aynı tutuldu? sadmin 0 72 07/03/2025, 10:47
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1