1939 german gp - heinz brendel (mercedes-benz w154 3-litre 12-cyl sc).
okuyacak arkadaşlara mercedes benz ve brm'in formula 1 tarihiyle ilgili çok ayrıntılı olmasada sporun nasıl başladığına dair fikir verebilecek ve tamamen gerçek olayları anlattığım güzel bir yazı bilmeyen mutlaka arkadaşlar vardır onlarında okumasını istediğim için buraya yazdım.
Son 50 yıl içinde formula 1'de genel olarak ingiliz takımlarının egemenliği görülüyor. Italyan Ferrari Takımıysa yüksek bir başarı grafiği çizmeyi sürdürebilmiş bir diğer takım.
Formula 1'in yoğun mücadele ortamı teknolojik bir savaş'tan farksızdır. Formula 1'de ingiliz düşünüş tarzının diğer tüm avrupa ülkelerinden daha baskın çıktığını görüyoruz, politik açıdan kulağa doğru gelmeyecek belki ama istatistikler bu işi ingilizlerin daha iyi yaptığını kanıtlıyor.
AMA TARİH BUNUN DAİMA BÖYLE OLMADIĞINI SÖYLÜYOR
Grand prix yarışlarını disiplinsiz parasız ve ayrıntıya önem vermeyen bir takımın kazanması mümkün değil. İngilizlere bu acı dersi veren 1930'ların o muhteşem Alman Mercedes Benz takımı olmuştur.
Almanlar daha önce amatör centilmenlerin uğraştığı bu spor dalına profesyonellik kavramını getirmişlerdi. Mercedes Benz'in Gümüş Okları (silver arrows) Hitler Almanyası'nında Gurur Kaynağıydı.
''Hitler'in Alman ulusunun herşeyde en iyi olduğunu göstermek gibi bir saplantısı vardı, Grand Prix yarışlarına katılmanında Almanların mühendislik örgütlenme ve yönetim gibi konularda üstünlüğünü sergilemek için bulunmaz bir fırsat olacağını düşündü. Mercedes Benz Firmasına Hatırı Sayılır oranda Finansal Destek Sağlayarak ileri teknoloji ürünü yarış arabaları üretilmesini sağladı.''
Mercedes Benz 1937 - 1938 yıllarında gerçekten görülmeye değer bir takımdı. gürültülü hızlı ve gösterişli arabaları vardı ama rakipsizdiler. yani mercedes benz yarışları tüm diğer takımların 5 dakika önünde tamamlıyordu. tamamen farklı bir ligde yarışıyorlardı aslında. Süperşarjlı 3 litrelik v12 motorlarıyla Mercedes Benz w154'ler 1938 Trablus grand prix sinde tüm rakiplerini ezip geçti. Mercedes'in başarısının ardında takım yöneticisi Alfred Neubauer'in örgütleme dehası vardı. 1.dünya savaşı sırasında avusturya ordusunun motorize topçu birliklerini örgütleyen Alfred Neubauer gümüş oklar için el ve bayrak işaretlerine dayanan sinyaller geliştirdi bunlar sayesinde yarış sırasında sürücülerle iletişim kurması mümkün oldu. Ne Yazık ki Hitler'in Daha Büyük Hırsları Yüzünden grand prix yarışları 1939 sezonunun ardından bir duraklama dönemine girecekti. ama o duraklama döneminden önce Gümüş Oklar Tarihe adlarını yazdırdılar. İleride Onların Koyduğu standartları başka bir takımın yakalayıp yakalamayacağı merak konusuydu.
2. Dünya Savaşından önce grand prix yarışları Almanların Egemenliğindeydi, Alfred Neubauer yönetimindeki Mercedes Benz Bugünün formula 1 takımlarını tanımlayan profesyonellik standartlarını ilk belirleyen ekip olmuştu.
2.Dünya Savaşının ardından Almanya'nın enkaz altında kaldığını gören İngiliz motor endüstrisi bir zamanlar Mercedes Benz'in elinde bulunan egemenliği eline geçirmek için kolları sıvadı.
1.5 litrelik BRM. (British Racing Motors)un en yeni arabası olması dışında 160 farklı ingiliz firmasınında ortak yapımı hedefi yarışçılıkta İngilizlerin Sahip olduğu prestiji yeniden yükseltmek. BRM'in 1950 yılında pistlere çıkacağı tahmin ediliyor. İddalı BRM projesinin Fikir Babası yarışçı centilmen Raymond Mays'di ama Mays'in esin kaynağı Almanyaydı. Savaşın sonları yaklaşırken Müttefikler Almanya'nın teknik kadrolarını yağmalamış, Amerikalılar Alman Roket Bilimcileri kendi taraflarına çekerken, İngilizlerse Almanların grand prix başarısını çalmaya Karar vermişlerdi.
İngiliz Kraliyet Yayın Dairesi Başkanlığı 1948 yılında 1934 - 1939 yılları arası Alman Grand Prix yarış arabalarının gelişimine dair inceleme diye adlandırdığı gizli bir rapor yayınladı. Bu Rapor BRM'in Temelini oluşturacaktı.
Oysa Brm yanlış bir başlangıçtı Mercedes w154'ün küçük bir kopyası gibiydi, ama süperşarjlı 1.5 litrelik v16 motor yüzünden teknik açıdan çok karmaşıktı daha da kötüsü Raymond Mays bir Alfred Neubauer değildi. Belli bir hedefi olmayan BRM projesi çok geçmeden halk için bir utanç kaynağı haline geldi. BRM projesi yarışı kazanmak için en gerekli şeyin ne olduğunu kavrayamamış kişiler tarafından yönetiliyordu. teknik açıdan harika fikirleri vardı ve incelikli bir araba inşa etmişlerdi ama bunlar asla işe yaramadı. İngilizler Endüstri Sponsorluğundaki motor yarışlarında kötü olduklarını anlamışlardı Kazanmanın Başka bir yolu olmalıydı.
1954 yılında Alfred Neubauer ve Mercedes Benz takımı Grand Prix yarışlarına geri döndü Gümüş Oklar o gizli bileşenlerini kaybetmemişlerdi BRM'de olmayan herşey onlarda vardı. Tepeden Tırnağa Jilet gibi ve Acımasızca Etkiliydiler. Mercedes Benz'in dönüşü yeni kurular Batı Almanya'nında Umutlarını simgeliyordu takım 1 sezon içinde motor yarışlarında egemenliği yeniden ele geçirdi.
1955 İngiltere Grand Prix sinde ilk 4 sırayı Mercedes Benz'in arabaları aldı. Mercedes Benz Sürücüsü Stirling Moss Formula 1'in yeni çağında İngilterede yapılan bir yarışı kazanan ilk ingiliz olmuştu. Alfred Neubauer'in takımı yine eskisi gibi durdurulamaz görünüyordu, ama takımın egemenliği yine bir trajedi ile sona erecekti. Mercedes Benz o sezonun sonunda tüm motor sporlarından çekildiğini açıkladı. Haftalar önce takım Motor sporları tarihinin en kötü kazasıyla sarsılmıştı 24 saatlik Le mans yarışında pitstop'a girmek için yavaşlarken daha küçük bir arabaya çarpan Mercedes Benz seyircilerin üzerine uçmuştu. 80'den fazla kişinin hayatını kaybettiği kazanın ardından Mercedes Benz 30 yıl boyunca bir daha grand prix yarışlarına dönmeyecekti.