Dayanıklılığın en çok ön plana çıktığı disiplinlerin başında gelen Formula 1’de yarışan sporcular için başarıya giden yol kusursuz bir beslenme ve fitness programından geçiyor.
Formula 1 pilotlarının tıpkı kokpitine geçtiği otomobiller gibi hem hafif, hem de dayanıklı olması gerekiyor. Bir F1 otomobilinde her gramın aracın ağırlık dengesine etkisi incelikle araştırılıp bu şekilde ek ağırlıklar dağıtılırken pilotlar da benzer bir işlemi kendi vücutlarında uyguluyorlar. Bir Grand Prix hafta sonunda, zorlu koşullarda fiziksel yeterliliği olabilecek en hafif vücutla sağlamak için çok ciddi bir hazırlık ve beslenme programı her pilot için olmazsa olmaz.
Daniil Kvyat ve Daniel Ricciardo antrenmanda
Virajları dönerken kaskının ağırlığını normalden beş kat fazla hisseden sporculardan bahsediyoruz. Bunun için çok güçlü bir üst gövdeye ve boyun kaslarına sahip olmak gerekir.
Dünya üzerinde dayanıklılığın en çok ön plana çıktığı sporların başında gelen Formula 1’de yarışan sporcuların kusursuz bir beslenme ve fitness programı dışında başarılı olabilme şansı yok. Tipik bir F1 pilotunun en üst düzeyde yüksek kondisyon ile kendisini hazır tutması gerek. Bunun yanında vücudunun her bölgesinin ayrı ayrı çok güçlü olması da zorunlu. Virajları dönerken kaskının ağırlığını normalden beş kat fazla hisseden sporculardan bahsediyoruz. Bunun için çok güçlü bir üst gövdeye ve boyun kaslarına sahip olmak gerekir. Keza ortalama 90 dakika süren Gp’ler göz önüne alındığında tüm pilotların maraton koşan atletler gibi kusursuz bir kondisyon ve dayanıklılığa ulaşması olmazsa olmazdır. Fitness ve bitmek bilmez antrenmanlar pilotların bir süre sonra yaşam biçimi haline gelir ancak bu olağanüstü atletlerin beslenme programları da en az antrenmanları kadar önemlidir.
Beslenme programı profesyoneller tarafından belirleniyor
F1 pilotlarının ve takımlarının hepsi birbiriyle aynı değil kuşkusuz ama genel prensipler pek değişken değildir. Tüm pilotlar beslenme ve uyku düzenini bir bütün olarak görür bu nedenle genel takvimleri boyunca sabah 07.00 sularında kalkıp gece 23.00 civarı uyurlar ve bu zaman aralığında yiyecekleri gıdalar ve bunların saatleri önceden profesyoneller tarafından programlanmıştır.
Daniel Ricciardo kendine iyi bakıyor!
Sabah kahvaltıları genellikle 550 ile 650 kalori arasında olur ve günün ilk antrenman seansından bir saat önce yapılmalıdır. Kahvaltı genellikle meyve ve yulaf lapası içerir. İçecek olarak portakal ya da liman suyu ile yeşil çay tercih edilir.
Öğle yemekleri 12.00-12.30 arasında ilk antrenman seansının biraz sonrasında gerçekleşir. Sebze ve tam tahıllı pirinç ağırlıklıdır. Yeşil çay ve taze kahve yemeğin sonrasında çoğu zaman tercih edilir. Ağır antrenmanlar öncesi enerji içeceği çoğu pilotun vazgeçilmezidir.
F1 her ne kadar mekanik bir spor ve motor gücüne dayalı bir kapışma gibi gözükse de altında yatan insan faktörüyle iyi beslenme ve fit kalmanın kusursuz bir birleşimine ihtiyaç duyar.
F1 pilotları için, günün ikinci antrenman seansından sonra 18.00 suları akşam yemeği için ideal vakittir. Gün içinde fazlasıyla kalori kaybeden atletlerin bunları geri kazanımı için ideal süreç bu zaman zarfıdır ve beslenme genellikle et ağırlıklı olur. Etin yanında hafif patates (çoğu zaman haşlama) ve salata öğünü tamamlar.
Gece 22.00 sularında yani yatmadan yarım saat önceyse 100 kaloriyi geçmemek şartıyla hafif meyve ile günlük beslenme tamamlanır. Daha önce de söylediğim gibi bu beslenme programı çok sıkı fitness ve uyku düzeni ile desteklenir ki 9 ay boyunca nefes kesici bir temponun içine girecek olan pilot bu yükü omuzlayabilsin. Aynı zamanda sezon boyunca F1 pilotlarının kiloları yarış öncesi ve sonrası sıklıkla değişir. Bunun belli bir standart altında tutulabilmesi takım için çok önemlidir ve bu nedenle bu programlar büyük bir disiplinle takip edilir.
Özet yapmak gerekirse:
5 Adımda F1 Pilotunun Beslenme Rutini
Sabah: Meyve, yulaf, meyve suyu ya da çay
Öğlen: Karışık sebzeler, tam tahıllı pirinç, enerji içeceği
İkindi: Hafif kraker, elma suyu
Akşam: Et ağırlıklı öğün, salata
Gece: 70 kaloriyi geçmemek şartıyla meyve
F1 her ne kadar mekanik bir spor ve motor gücüne dayalı bir kapışma gibi gözükse de altında yatan insan faktörüyle iyi beslenme ve fit kalmanın kusursuz bir birleşimine ihtiyaç duyar. İster dünya şampiyonu bir pilot olun ister sezonun en az puan alan pilotu, bu büyük emek ve irade isteyen programın dışına çıkabilme lüksünüz asla yoktur. Sadece fit ve dirençli kaldığınız sürece zirve için bir şansınız vardır.