Formula 1 CEO’su Stefano Domenicali, yeni güç ünitesi regülasyonlarının geride kalan üreticilerin farkı kapatabilmesine imkan tanımasının çok önemli olduğunu söylüyor.
Geçtiğimiz hafta Bahreyn'de, FIA ile birlikte güç ünitesi üreticileri bir araya gelerek serinin gelecekteki motor seçeneklerini ve 2026'da yürürlüğe girecek motor kurallarında yapılabilecek bazı değişiklikleri değerlendirdi.
FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem'in öncülüğünde başlatılan, V10 motorlara geçişi hızlandırma önerileri gündeme gelse de, 2026 motor kurallarının en az üç sezon boyunca planlandığı şekilde devam edeceği konusunda uzlaşıldı.
Ancak bazı takımlar, mevcut hibrit dönemin başında Mercedes’in yakaladığı mutlak üstünlüğün tekrar yaşanmaması adına, üreticilerin sezon içinde gelişim yapabilmelerine olanak tanıyan yeni yöntemlerin getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bu konuda en yüksek seslerden biri Red Bull takım patronu Christian Horner oldu.
Autosport'a konuşan Domenicali, "Paketin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmamıza engel olan hiçbir şey yok."
"FIA, üreticiler ve takımlar birlikte değerlendirme yaparak iyileştirme alanlarını belirleyebilir."
"Büyük bir teknik değişim eşiğindeyiz ve bence eğer bir üretici ciddi anlamda geride kalırsa, sistem ona hızlı bir şekilde toparlanma şansı tanımalı."
"Hepimiz stratejik düşünmeliyiz."
"Çok uzun süre boyunca baskın olan tek bir takım, herkes için kötü olur. Sporumuz olağanüstü şekilde büyüyor ve artık küresel ölçekte bir referans haline geldi. Bununla gurur duymalıyız ama aynı zamanda da temkinli olmalıyız.”
Domenicali, 2026 hibrit kurallarını iptal edip mevcut kuralları uzatmaya yönelik önerilere ise kesin bir dille karşı çıktı: "Bazı kişiler mevcut regülasyonların uzatılmasını gündeme getirdi ama bu tamamen yanlış olurdu."
"Bu karmaşık ve pahalı projeye büyük yatırımlar yapan üreticilere saygı duymalıyız. Kuralları şimdi değiştirmek, tamamen yanlış bir mesaj olur."
Bahreyn’deki toplantıdan çıkan sonuçlardan biri de, elektrifikasyon ve sürdürülebilir yakıtların Formula 1'in geleceğinde 'vazgeçilmez' kalacağı oldu. Bu da, F1'in daha sadeleştirilmiş ve daha az güçlü bir KERS sistemine sahip V8 motorlara yönelmesini gündeme getirebilir.
Domenicali, bu konuda, "İki yıl önce Formula 1’in geleceği için stratejik vizyonumu paylaştım ve bugün ortaya çıkan tablo tam olarak o."
Ayrıca FIA Başkanı Ben Sulayem ile aynı doğrultuda düşünerek, ekonomik dalgalanmalara karşı maliyetleri düşürmenin kritik önemde olduğunu belirtti. Domenicali, 2009 yılında Toyota, BMW ve Honda'nın spordan çekilmesini hatırlattı.
"Böyle bir olasılığı göz ardı etmek saflık olur, özellikle bugünün ekonomik koşullarında."
"Renault da uzun yıllar sonra F1'den çekildi. Açık konuşayım: Büyük üreticiler F1 için hayati önemde, ancak ciddi bir kriz yaşanırsa, otomotiv devlerinin zor kararlar almak zorunda kalabileceğini de bilmeliyiz."
"Bu nedenle sistemimizi sadeleştirmeli ve maliyetleri ciddi şekilde düşürmeliyiz. Aynı zamanda, sürdürülebilir yakıtlar gibi yollara uygun teknolojilerle teknik bağımızı da korumalıyız."
"Eğer bir kriz bazı üreticileri F1 projelerini askıya almaya zorunlu kılarsa, biz bağımsız hareket edip alternatifleri devreye sokabilecek durumda olmalıyız."
tr.motorsport.com