1950'lerden bu yana hız, teknoloji ve Formula 1 yarışlarının büyüsü yeryüzündeki herkesi etkilemekte. Sporun gelişmesinin yanında araçlar daha hızlı ve pilotlar daha genç olmaya başladılar, güvenlik ise bu sporun içinde yeralan herkes için giderek artan en önemli unsur haline geldi.
Sporun ilk zamanlarında, ciddi hatta ölümle sonuçlanan kazalar hemen hemen Grand Prix haftasonlarının bir parçası haline gelmişti. İçinde bulunduğumuz günlerde ise FIA, takımlar ve organizatörler hep birlikte ortak bir çalışma içerisinde çok yüksek güvenlik standartlarını korumaya çalışıyorlar. Geniş kapsamlı yönetmelikler, kendini adamış görevliler ve temel teknoloji üniteleri muhtemel riskleri yönetmekle görevliler böylece taraftarlar gerçekten önemli olan şeye yarışa konsantre olabiliyorlar.
Bunları Biliyor Muydunuz?
- Formula 1 kasklarında kullanılan T 800 yüksek performanslı her bir fiber lif 12.000 mikro liften meydana gelir. Her bir mikro lif insan saç telinden 15 kez daha ince bir yapıya sahiptir. Bütün bu liflerin toplam uzunluğu bir kaskta yaklaşık olarak 16.000 kilometre civarındadır.
- Güvenliği geliştirmek açısından pistte sıkı kuralların uygulandığı bir başka yer de pit alanıdır. Hız limitini (60 km/sa bütün antreman seansları boyunca geçerli olan hız sınırı, 80 km/sa sıralama turları ve yarış boyunca geçerli olan hız sınırı) aşan herhangi bir pilot ceza alır. Antreman seansları ve sıralama turları boyunca pilot sınırı aştığı her kilometre başına 200 Euro ile cezalandırılır. Yarış boyunca ise pilot hız limitini aştığı anda pitten geçme cezası ile cezalandırılır.
- Özel yüksek hız bariyerleri güvenliğin gelişimi açısından özellikle hızlı pistlerde ve virajlarla birlikte sınırlı kaçış alanları olan pistlerde geliştirildi. Yeni darbe önleyici geleneksel lastik bariyerlerle birlikte uyum içerisinde çalışır ve 200km/sa hızda meydana gelen çarpışmalarda açığa çıkan enerjiyi absorbe edebilir.
- Almanya'nın Nurburgring pisti organizatörleri sürücülerin ve seyircilerin güvenliğini arttırmak için geçtiğimiz yıllarda 50 milyon Euro’luk yatırım yaptı.
- Aracı oluşturan monokok 30 metrekarelik karbonfiber (karbon lifler) ağlardan meydana gelir. Tek bir fiber (lif) insan saç telinden 5 kat daha ince bir yapıya sahip.
- İlk ateşe karşı dayanıklı tulumlar 1979 yılında Niki Lauda, Mario Andretti ve Carlos Reutemann tarafından kullanıldı. Ateşe dayanıklı materyaller beş katmandan meydana geldi ve NASA'nın uzay kıyafetlerinde de kullanıldı. Günümüzde tulumlar pilotların kusursuz hissetmeleri için daha uygun şekilde hazırlanıyor ve Nomex malzemesinin ikinci ile dördüncü katmanı arasından meydana geliyor.
- 1999 yılından beri her Formula 1 aracında kaza kaydedici yerleştirilmesi zorunlu hale getirildi. Bu aygıt uçaklardaki kara kutuya benziyor ve araca ait hız yavaşlama verilerini kaydediyor, böylece bundan sonraki güvenlik gelişimlerinin temelinin oluşmasını sağlıyor.
- Formula 1 yarış pistlerindeki sağlık merkezi modern hastanelerle karşılaştırıldığında hiçbir farkı yok. Bütün gerekli sağlık araçları ile donatılmış ve her saat görevlilerin üç tanesinden biri değiştiriliyor. Sağlık merkezinde ortopedi cerrahı, anestezi uzmanı ve altı sağlık görevlisi yeralıyor ve yaralanan pilotların travma ve ilk yardım anlarında müdahale etmekle görevliler.