Yeni güç ünitesi bütçe sınırı, sorun yaşayan markalar için büyük bir sorun yaratabilir. Çünkü her arıza, motor gelişim çalışmalarını neredeyse durma noktasına getirebilir.
2021’den beri takımlar finansal kurallara uymak zorunda kalıyor ve belirli bir bütçe dahilinde çalışıyor.
Başlangıçta motorlar bütçe sınırının dışındaydı fakat 2023’ten itibaren bu kural güç ünitelerine de uygulandı. Bu nedenle 2026’da dayanıklılık daha da önemli hale geldi.
FormulaPassion'a konuşan Red Bull Powertrains’in teknik direktörü Ben Hodgkinson, yüksek motor sorunlarının gelişimi etkileyebileceğini şöyle açıkladı: “En kötü senaryoyu düşünürsek, bu tamamen bir sonraki yılın gelişimini öldürebilir çünkü tüm paranızı piste çıkarılacak güç ünitelerine harcamak zorunda kalırsınız.”
Örneğin, 2024’te en fazla motor değişimi yapan üreticiler Honda ve Renault oldu. Bu takımlar araç başına ortalama 5 motor kullandı.
2026’da yeni nesil güç üniteleri devreye girdiğinde, özellikle yeni üreticiler için arıza riski daha da artacak.
Yeni kurallar kapsamında, motor parçaları sınırlı yıllarda güncellenebilecek:
Yanma odası, pistonlar, supaplar ve turbo gibi bileşenler 2027 ve 2029’da güncellenebilecek.
Batarya ve elektrik motoru ise 2028 ve 2030’da yenilenebilecek.
Yeni kuralların amacı, maliyetleri düşürürken dayanıklılığı korumak. Örneğin, motorlarda sıkıştırma oranı maksimum 18’den 16’ya düşürüldü. Bu, yeni üreticilerin motorları aşırı zorlayarak arızalara yol açmasını önlemek için yapıldı. Ancak bu durum, motorlarda detonasyon (kontrolsüz patlama) riskini artırıyor.
Eskiden, takımlar silindir içi basınç sensörleri kullanarak motor parametrelerini ayarlayabiliyordu. Fakat 2026’da bu sensörler yasaklandı. Artık sadece bir adet ivmeölçer kullanılacak.
Bu sensör, motorun titreşimlerini ölçerek olası detonasyonları dolaylı olarak tespit edecek fakat bu yöntem eski basınç sensörleri kadar hassas değil.
Ben Hodgkinson, bunun deneyimli üreticilere avantaj sağladığını belirtiyor:“Biz motorlarımızı hâlâ silindir içi basınç sensörleriyle geliştiriyoruz ama yarış zamanı geldiğinde bu sensörleri çıkaracağız. Çünkü motor geliştirme bu sensörlere dayanıyor."
" Şimdi, basınç sensörleriyle detonasyon sensörleri arasında sağlam bir ilişki kurmamız gerekiyor. Uzun süredir bu işin içinde olan üreticiler, son 10 yılda her motor, pist ve pilot için bu iki sensör arasındaki ilişkiyi zaten oluşturdu.”
Bu durum, motor üreticileri için hem bir sınav hem de önemli bir gelişim fırsatı olacak. Özellikle yeni giren üreticiler için bu süreç daha da zorlu geçecek.
tr.motorsport.com