Pirelli, 2013 Formula 1 sezonuna tamamen yenilenmiş altı farklı cins lastikten oluşan bir ürün gamıyla girmeye hazırlanıyor. 2011’in başından bu yana Formula 1’in lastik sağlayıcısı olan İtalyan firma, P Zero serisindeki dört slick, yani kuru zemin lastiği ile Cinturato serisindeki iki yağmur lastiği üzerinde yaptığı iyileştirme çalışmalarının ardından sezona hazır olduğunu açıkladı. Lastiklerde yapılan geliştirmelerde, takımların, Uluslararası Otomobil Federasyonu FIA’nın ve Formula Bir Yönetimi FOM’un isteklerini ortay bir paydada buluşturma hedefiyle yola çıkılmıştı.
Pirelli’nin bu seneki hedefleri arasında lastiğin çalışma aralığını genişletmek, termal performans düşümünü artırmak ve böylece hem her yarışta en az iki pit-stop yapılmasını sağlamak, hem de takımlara farklı stratejik seçenekler sunmak vardı. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz sene hem değişen araç dinamikleri, hem de takımların lastikleri nasıl çalıştıracağını çözememesi üzerine, sezonun ilk yedi yarışı yedi farklı pilot kazanmıştı. Ancak sezonun ilerleyen bölümlerinde, takımların lastikleri çalıştırmayı öğrenmelerinin ardından genelde tek pit-stopla biten yarışları izlemiştik.
2013 lastiklerine genel bir bakış atıldığında, tüm lastiklerin hamur olarak geçen seneden daha yumuşak olduğu, buna bağlı şekilde ideal çalışma ısısına daha kolay ulaşıldığı ve her hamurun 2012’ye göre tur başına yaklaşık yarım saniye daha hızlı olduğu görülüyor.
Lastiklerin yanak kısmı geçen seneye göre daha yumuşakken, köşe kısımları ise 2012 versiyonlarından daha sert olacak. Böylece lastiğin zirve performansına daha kolay ulaşılabilecek. Ancak bu değişimden ötürü, lastiklerde termal performans düşümü daha fazla yaşanacak ve bu nedenle birden çok kez pit-stop yapılacak. Bu değişikliklerle beraber, özellikle yavaş virajların çıkışındaki çekişin artması ve lastiğin genelindeki ısı dağılımının daha dengeli olması da bekleniyor.
Pirelli bu değişiklikleri yapabilmek için lastiklerin üretim metodu ve iç yapısında önemli değişikliklere gitti. Yeni üretim yapısı ile beraber ön lastikler yaklaşık 200, arka lastikler ise yaklaşık 700 gram ağırlaştı.
Pirelli’nin İzmit’teki fabrikasında üretilen lastiklerin hamurları arasında, tur başına yaklaşık yarım saniyelik bir hız farkı olacağı hesaplanıyor. Son yıllarda olduğu gibi her pilota, her hafta sonu altı set sert, beş set yumuşak olmak üzere toplam 11 set kuru zemin lastiği verilecek.
Geçen seneye göre sırayla lastikleri incelediğimizde en yumuşak hamur olan süper yumuşak lastiğin yine kırmızı renkli logoyu taşıyacağını görüyoruz.
Bu lastiğe göre yaklaşık yarım saniye daha yavaş olan yumuşak hamuru, sarı renkli logosundan tanıyacağız. Yumuşak lastik, muhtemelen sene boyunca en çok kullanılacak seçenek olarak karşımıza çıkacak.
Yine yaklaşık yarım saniye gibi bir farkla bir üst kademeye çıkıldığında beyaz renkli ‘orta hamuru’ görüyoruz.
Slick lastiklerin en serti olan ‘sert hamur’, geçen seneye oranla yumuşadı ve renk değiştirdi. Lastiğin yanağındaki tanıma rengi geçen sene gümüş olan sert hamur, bundan böyle turuncu rengi taşıyacak. Sert hamur ile orta hamur arasındaki farkın ise tur başına 0.8 saniye civarında olması bekleniyor.
Yağmur lastiklerinin daha çok kullanılan versiyonunda, üretim yapısı biraz değişse de, lastiğin deseni ve yeşil renkli yanak logoları değişmedi. Daha yoğun ve derin dişlere sahip olan mavi renkli yoğun yağmur lastiği ise, muhtemelen sezonun en az kullanılan hamuru olacak.