15 Mart 2012 tarihinde hayata geçirilen Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği'ne göre, araçlarda hız ve şoförün çalışma saatlerini kaydeden cihazlara yönelik sıkı bir denetim süreci başlıyor. Takograf cihazlarının kalibrasyonunu yaptırmayanlara Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamında yaklaşık 1.300 lira idari para cezası verilecek.
Uzmanlara göre, mekanik takografların içinde hız ayarını gösteren iğnelere lastik takmak, bantlamak ya da sigara izmariti koymak gibi hilelere sıkça başvuruluyor. Gelişmiş bir teknolojiye sahip olan ve tüm bilgileri 24 saat hafızasında tutabilen elektronik takograflarda hile yapmak ise teknik bilgi istiyor.
Sürücüler de, bu durumda teknik bilgisi yüksek olan birinden para karşılığında yardım alıyor. Elektronik takograflarda en çok başvurulan hilenin, kilometre telinden aldığı mekanik hareketi elektronik bir sinyale dönüştürerek takografın hız bilgisini algılamasını sağlayan sensöre hızı düşürücü cihazlar takmak olduğu belirtiliyor. Sensör ile takograf arasındaki kablolara bağlanan bu cihaz takografa giden sinyali ya düşük gösteriyor ya da sabitliyor. Cihaz sayesinde 120 kilometreyle giden aracın hızı 88 kilometre görülüyor.
Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yetkilendirilen servis personelinin (servis sorumlusu ve teknik personel) eğitimlerinin ilgili yönetmeliğin 10 uncu maddesi hükümlerine göre güncel tutulması ayrıca servis kriterlerini belirleyen yönetmeliğin geçici 2'nci maddesine göre bu personelin idari eğitime katılımı zorunlu hale getirildi.
Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen servis personelinin belgeleri bahsi geçen yönetmelik gereği askıya alınacak, uygunsuzluk iki eğitim dönemi boyunca giderilmez ise belgeler iptal edilecek. Bu çerçevede bugüne kadar belgelendirilen takograf servislerinde çalışan personel ile başvuru yapmayı planlayan servislerde çalışacak personel, geçtiğimiz günlerde Antalya'da 4 günlük eğitime tabi tutuldu.