Formula 1, tek pit stopla geçen ve stratejiyi engelleyen yarışlara dur demek için harekete geçiyor. Peki bunun için ortaya atılan çözümler arasında neler var? Birlikte inceleyelim.
Formula 1'de 2025 sezonu heyecan verici bir şampiyonluk mücadelesi vadediyor olabilir, ancak sezonun ilk birkaç yarışı sonrası genel görüş, yarışların beklentilerin altında kaldığı yönünde.
Her ne kadar Oscar Piastri, Suudi Arabistan'da bu sezon pole pozisyonundan başlamayıp yarış kazanan ilk isim olsa da, bu zafer Max Verstappen'in cezasıyla sonuçlanan ilk viraj hamlesi sayesinde geldi.
Yarışların durağan geçmesi, sezon başında 'sıralama turlarının şampiyona kadar önemli hale geldiği' fikirlerine sebep oldu.
Bunun temel nedeni; kirli hava etkisi, araçlar arasında yeterli performans farkı olmaması ve takımlar için çok az sayıda uygulanabilir lastik stratejisi seçeneği olması.
Kısa vadede araçlar üzerinde yapılacak herhangi bir değişikliğin mümkün olmaması nedeniyle gözler lastik tedarikçisi Pirelli'ye çevrilmiş durumda.
Bu kapsamda, F1 CEO'su Stefano Domenicali, geçtiğimiz hafta sonu Suudi Arabistan'da Pirelli motor sporları direktörü Mario Isola ile bir araya gelerek sezonun geri kalanı için durumu değerlendirdi.
Daha agresif hamur seçimleri
Pirelli’nin ilk çözüm hamlesi, yarışlarda daha fazla pit stop yapılmasını sağlamak için daha yumuşak ve hızlı aşınan lastik hamurlarını seçmek oldu.
Bu doğrultuda Suudi Arabistan'a geçen yıla göre bir kademe daha yumuşak hamur getirilirken, aynı tercih Miami ve Emilia-Romagna GP'leri için de geçerli olacak. Imola'da ayrıca yepyeni C6 hamur ilk kez kullanılacak.
Öte yandan Cidde'deki yarış, yumuşak hamur tercihinin her zaman iki pit stop anlamına gelmediğini de gösterdi.
Isola bu konuda şöyle diyor: "Takımları iki pit stop stratejisine zorlamak istiyoruz. Ancak onlar lastik yönetimi ve strateji optimizasyonunda o kadar iyi hale geldiler ki, onları buna mecbur bırakmak zorlaşıyor."
Hamurlar arasında boşluk bırakmak
Eğer yumuşak lastik tercihleri işe yaramazsa, bir diğer olasılık; yarış hafta sonunda sunulan lastik hamurlarının sıralamasında bir basamak atlanması olabilir.
Yani C3, C4, C5 üçlüsü yerine C2, C4 ve C5 gibi aralarında bir fark olan hamurlar getirilebilir. Bu fikir geçmişte bazı yarışlarda uygulanmıştı.
Amaç, en dayanıklı lastiği performans olarak daha az cazip hale getirerek, yarışta minimum pit stop yapmak isteyen takımları dezavantajlı duruma düşürmek.
Isola, "Eğer tek pit stop yapmak isterseniz, bu kez tercih ettiğiniz sert lastiğin çok yavaş olması sizi cezalandırır. Bu yüzden bazı takımlar daha agresif olup orta ve yumuşak lastik gibi stratejiler deneyebilir."
Pit yolundaki zaman kaybı
Ancak tüm bunların ötesinde, Pirelli dışındaki bir başka alan daha gündeme geldi: Pit yolundaki hız limiti.
Bu sınırın yükseltilmesi, pit stopların genel zaman maliyetini azaltarak, çoklu pit stratejilerini daha uygulanabilir hale getirebilir.
Isola’ya göre bir yarış stratejisini belirleyen üç temel faktör var: Lastiklerin performansı ve aşınma seviyesi, yarışta geçiş yapmanın kolaylığı, pit stopta kaybedilen toplam süre.
Eğer lastiklerle oynayarak istenen etki sağlanamazsa ve kirli hava etkisi de kısa vadede çözülemeyecekse, geriye değiştirilebilecek tek alan pit stop süresi kalıyor.
Burada bahsedilen şey doğrudan pit stopta mekanikerlerin süresi değil; aracın pit yolundan geçerken kaybettiği toplam süre. Bu süre ise FIA tarafından spor kurallarıyla belirlenen pit yolu hız limitiyle alakalı. Şu an tüm yarış hafta sonlarında bu limit saatte 80 km.
Bu sınır, 1994'ten beri güvenlik nedeniyle uygulanıyor. Ancak günümüzde pit alanında personel sayısının azalması ve güvenlik risklerinin minimuma indirilmesiyle bu limitin biraz yükseltilmesi fikri masaya yatırılmış durumda.
Bu limitin 100 km/s'ye çıkarılması, pit yolunda kaybedilen süreyi 2.5-3.5 saniye civarında azaltabilir.
Yine de bu fikir henüz yalnızca bir ihtimal olarak rafta duruyor. Çünkü Pirelli, daha agresif lastik stratejilerinin nasıl bir etki yaratacağını görmek istiyor.
Eğer bu tercihlerin bir şeyi değiştirmediği görülürse, o zaman F1 ve FIA ile pit yolu hız limitinin artırılması üzerine resmi görüşmelerin başlaması mümkün olabilir.
Tabii bu görüşmelerde güvenlik unsurlarının tekrar değerlendirilmesi şart olacak.
tr.motorsport.com