Ferrari'ye 2001 Monaco GP'den sonra ilk Monaco zaferini kazandıran Sebastian Vettel, Lewis Hamilton'ın kötü hafta sonuyla avantaj kazandı. Peki yarışa pole pozisyonundan başlayan takım arkadaşı Kimi Raikkonen karşısında takım ne kadar yardımcı...
Mercedes, bu sene yarış stratejilerini optimize ederken zaman zaman sorun yaşadı ve 3 sene boyunca pilotları arasındaki mücadeleyi dikkatlice kontrol altında tutan takım bu sene rakibiyle doğrudan mücadelede stratejik farklılık yaratma konusunda biraz paslı davranıyor.
Monaco'da Ferrari de durumu pek iyi idare edemediği bir durumla karşılaştı. Liderlik mücadelesi takımın iki sürücüsü arasındaydı. Mercedes ve diğerleri sadece destek rolündeydi. Ve tüm bunlar senenin en prestijli yarışında oldu.
İlk başta Kimi Raikkonen, Sebastian Vettel'in önünde yer almayı başardı ancak tek pit stopta Alman sürücü öne geçti.
Kaçınılmaz olarak Scuderia'nın, geçmişte olduğu gibi şampiyonluk favorisi sürücüsünün lehine strateji belirlediği yönünde eleştiriler geldi.
Toto Wolff "Sonunda onlar da bizim bir dönem olduğumuz gibi 1-2 sonucunu elde ettiler. Bu durumda doğru adamın neden kazandığını açıklamanız gerekiyor." dedi.
Tek strateji, geniş pencere
Monaco'da pit stop zamanlaması her zaman önemlidir. Bu yarışta strateji ultra yumuşak lastikten süper yumuşak lastiğe geçişti.
Perşembe günkü sürüşlerin ardından Pirelli, aşınmanın çok düşük olduğunu ve ultra yumuşak lastiklerle bir yarış dahi çıkarılabileceğini söylemişti. Diğer bir deyişle bu, sürücülerin pit stoplar için çok geniş aralığa sahip olacakları, pit stopları güvenlik aracının belirleyebileceği manasına geliyordu.
Pilotların çoğu perşembe günkü antrenmanlarda süper yumuşak lastiklerle çok az sürüş gerçekleştirirken Red Bull gibi bazı takımlar hiç kullanmadılar ve tek süper yumuşak lastiği yarışa sakladılar.
Pazar günkü sıcaklıkların antrenmanlara göre çok daha yüksek olması, süper yumuşak lastikleri daha bilinmez hale getirdi. Geçiş yaptıklarında ne kadar hızlı olacağı, özellikle ilk 1-2 turda nasıl olacakları merak konusuydu.
Tek pit stopluk yarış olması ve geçiş şansının imkansıza yakın olmasıyla Raikkonen pole pozisyonunu kazanarak yarışın yarısını kazanmış gibiydi. Startta da yerini koruyarak bu durumu daha da iyileştirdi.
Fin sürücü ilk başta iyi performans gösteriyor gibiydi ve fark 2.3 saniyeye kadar çıktı ancak ardından Vettel bunun yeterli olduğunu düşünerek farkı tekrar 2 saniyenin altına düşürdü.
Yarışta 20 tur geride kalırken güvenlik aracı olmaması henüz pit stop yapılmamasına neden olmuştu. O andan sonra Ferrari'nin mükemmel bir zamanlama bulması gerekiyordu.
Erken ve geç pit stoplar
Burada kilit olan diğerlerinin yapacağı pit stoplardı. Valtteri Bottas ve Red Bull'lar çok geride değillerdi ve pitten sonra onların arkasında takılı kalma riski vardı.
6. sıradaki Carlos Sainz'a da dikkat edilmesi gerekiyordu. Raikkonen'in 20 sn civarında arkasındaydı ve bu neredeyse bir pit stop kaybı manasına geliyor. Ferrari, onun arkasına düşmek istemedi.
Ferrari'nin hareketini beklerken stratejik açıdan heyecan vardı. Mercedes, 2 Ferrari aracına karşı tek araçla mücadele ediyordu. Bottas, Verstappen ve Ricciardo'nun önündeydi. Brackley kökenli takımın her iki Red Bull sürücüsüne birden savunma yapma şansı yoktu. RBR 32. turda Verstappen'i içeri aldığında pite girmekten başka çaresi yoktu.
Bottas, bir tur sonra pite geldi ve pitten kolay bir şekilde Verstappen'in önünde çıktı.
Wolff "Valtteri ile pite erken girmeye çalışsaydık, iki Red Bull'a birden geçilebilirdik. Böylece 3 ve 4. sıraları kaybetmiş olurduk."
"Süper yumuşak lastiklerin çalışma süresine bakarsak ve asla kullanılmış ultra yumuşak lastiklere göre yeteri kadar hızlı olmadığını görünce iki Red Bull aracına birden geçilirdik."
"Aldığımız bilgilere göre Sainz pit aralığındaydı ve Red Bull düşmanımızdı, önümüzdeki Ferrariler değil." dedi.
Bir sıralama ve 30 tur geçiren ultra yumuşak lastikler karşısında yeni süper yumuşak lastikler ne kadar güçlü olacaktı? Ferrari, RBR ve Mercedes'in pit stopuna cevap vermeye karar verdi ve 34. turda Raikkonen'i içeri aldı. Raikkonen, güvenli bir şekilde henüz pite gelmeyen Sainz'ın önünde yarışa döndü.
Ancak tur bindirmesi gereken Jenson Button ve Pascal Wehrlein'a takıldı. Tur bindirmeler esnasında Raikkonen ciddi zaman kaybetti.
Bir diğer kritik şey, ilk 5'teki 2 sürücünün pite gelme konusunda acele etmemesiydi. Vettel ve Ricciardo pistte kaldılar ve boş pistte art arda hızlı turlar attılar. Önce Ricciardo hızlı turları atarken ardından Vettel bu konuda bayrağı devraldı. O, kullanılmış ultra yumuşak lastiklerle atılan turlar çok iyiydi ve yarışın sonucunu belirledi.
Wolff "Max'e ya da Daniel'e karşı kaybetme konusunda karar vermeliydik. Max'in erken pit stopuna cevap verdik ve Daniel'in ultra yumuşak lastiklerden maksimum performans çıkaramamasını umduk. Ancak o harika turlar attı. Sebastian'ın yaptığına benzer şekilde turlar attı."
"Sonuç olarak Red Bull'lardan birisine kaybedeceğimiz açıktı." dedi.
Ricciardo, 38. turda takım arkadaşından 5 tur sonra, Bottas'tan ise 4 tur sonra pite geldi. Her ikisinin de önüne geçmek için gerekli görevi yerine getirmişti.
Ricciardo "Pit stoplarım o şekilde oldu. Önümdeki iki araç benden önce pite girdiler ve bu sayede biraz daha fazla performans gösterebildim."
"Mükemmeldi ve gerçekten iyi bir ritm yakaladım. 1:16'lı turlar atıyordum ve o dönemde performansım gerçekten güçlüydü. Bu sayede iyi bir geç pit stop stratejisi uyguladık."
"Benden gelen iyi tur zamanları ve takımın beni pistte tutmasının birleşimi ile bu oldu. Temiz havada sürüş yapabildim." dedi.
Ricciardo'nun çekilmesiyle Vettel ön tarafta rahatladı ve 39. turda pite gelerek yarışa Kimi'nin önünde döndü.
Vettel "İlk bölümde performansımı kontrol altında tutuyordum. Aradaki farkı korumaya çalıştım. Bir noktada arka lastikler konusunda gerçekten rahat değildim. Biraz kaymaya başlamışlardı. Fark tekrar açıldığında, Kimi pite geldi."
"Bir şansım olacaksa o da pite çağrılana kadar olacağını biliyordum çünkü Valtteri yeni lastiklerdeydi ve muhtemelen daha hızlı olacaktı. Bu yüzden mümkün olduğu kadar zorlamaya çalıştım ve pit çağrısını bekledim."
"Çağrı gelip pite girdikten sonra Kimi'nin önüne çıkmama ben bile şaşırdım." dedi.
Basit bir takım emri değildi
Ferrari, Fin sürücünün yarışını etkileyen stratejiyi, favori çocuğuna maksimum puanları kazandırmak için mi belirledi? Bu söylemesi kolay bir sonuç ancak aslında muhtemelen o kadar basit değildi.
Kullanılmış ultra yumuşak ile yeni süper yumuşak lastikler arasındaki farkın nasıl olacağı % 100 kesin değildi. Antrenmanlar süper yumuşak lastikleri ısıtmanın bir iki tur sürebileceğini gösteriyordu ancak yine de yarışta nasıl olacağı bilinmiyordu. Buna ek olarak Vettel, önde kalabilmek için pist üstünde gereken her şeyi yaptı.
Ve Ferrari en azından Red Bull ve Mercedes'in yaptığına cevap vermek zorundaydı. Takım arkadaşları arasındaki stratejik kararların ne kadar farklı yorumlanabileceğini bilen Wolff, Ferrari'nin yaptığı konusunda tartışmalara katılmadı.
Wolff "Öncelikle en hızlı araca sahiplerdi ve galibiyeti hak ettiler. Takım sonucu olarak 1-2 aldılar ve bu iyi bir şey. Onları tebrik ediyoruz. Hak ettiklerini söylememiz lazım."
"Lastiklerin nasıl performans göstereceği net değildi. İki pilottan birisi ile pit yapıp süper yumuşak lastiklere geçmeleri gerekiyordu ve bunu yaptılar. Sonunda süper yumuşaklar yeteri kadar hızlı değildi ve Sebastian, kullanılmış ultra yumuşak lastiklerle bazı harika turlar atarak Kimi karşısında şans yakaladı."
"Bunun olacağını düşünmediler. Günün sonunda takım ve pilotlar şampiyonası için doğru sonucu aldılar. Ancak sonucun düzmece olduğunu düşünmüyorum." dedi.
Yarışın ardından galibiyetin önemini düşündüğümüzde Raikkonen'in mutsuz olduğu çok açıktı. Bunu çok istediği için mutsuzluğu sürpriz olmadı. Red Bull'da da Max Verstappen, takım arkadaşına geçildiği için mutlu değildi.
Vettel, iki olay arasında da benzerlikler olduğunu söyledi.
Vettel "Lider araç normalde önceliğe sahiptir. O noktada benim seçim hakkım olsaydı, Kimi'nin arkasındayken pite önce gelecek olsam bunu isteyebilirdim çünkü hep kısa sürede yeni lastiklere geçmek istersiniz."
"Daniel'in yarışa girerken böyle bir önceliğe sahip olduğunu düşünmüyorum. Puan açısından nerede olduklarını düşünmüyorum bu yüzden bu konuya baktıklarını sanmıyorum."
"Ancak baş kural vardır... Kural oldukça açık. Sıralamalarda öndeyseniz ve yarışın ilk bölümünü önde götürdüyseniz ilk pit stop için önceliğiniz olur. Böyle oldu."
"Burası geç pite gelmenin olumlu olduğu nadir yerlerden birisi oldu bu yüzden bunu çalıştırabildiğim için mutluyum. Takım açısından takım emri ya da benzeri bir plan yoktu."
"Açıkçası Kimi'nin mutlu olmamasını anlayabiliyorum. Onun yerinde olsaydım % 100 ben de aynı şekilde hissederdim." dedi.
Ferrari gerçekten ana hedefinin, Lewis Hamilton'ın söylediği gibi Vettel olduğunu gösterdi mi?
Kesin olan bir şey var ki, Raikkonen'in durumu kendi lehine çevirebilmek için bir şeyler yapıp yapamayacağını görmek ilginç olacak.
tr.motorsport.com