FIA'dan ayrılan üst düzey isimlere bir yenisi daha eklendi.
FIA Formula 1 Yarış Direktörü Niels Wittich’in ani ayrılığının üzerinden sadece birkaç gün geçtikten sonra, başka bir kilit isim olan uyum direktörü Paolo Basarri de organizasyondan ayrıldı.
BBC'nin haberine göre, FIA’nın içindeki ve FIA'ya yakın birçok kaynak, organizasyon içinde uyum ve bütünlüğü sağlamaktan sorumlu olan Basarri’nin, başkan Mohammed Ben Sulayem’in güvenini kaybetmesinin ardından görevden alındığını bildirdi.
Basarri'nin FIA başkanından gelen çeşitli talepleri “geri çevirdiği ya da etrafından dolaşmaya çalıştığı” ve bunun da nihayetinde pozisyonuna mâl olan gerginliklere yol açtığı düşünülüyor.
Basarri, BBC Sport'a verdiği demeçte görevden ayrılma nedenleri hakkında ayrıntılı bilgi vermekten kaçınarak, “Bu konuda yorum yapamam.” dedi. FIA da bu konuda yorum yapmayı reddetti.
Ancak, Basarri'den önce FIA’dan ayrılan Wittich, perşembe günü BBC Sport'a yaptığı açıklamada ayrılığının kendi seçimi olmadığını söyledi.
“Kovulduğumu teyit edebilirim ve F1'den ayrılmak benim kararım değildi” diyerek FIA’nın şeffaflık eksikliğine dair endişeleri güçlendirdi.
Basarri’nin ayrılığı, özellikle bu yıl başında Ben Sulayem hakkında ortaya atılan ciddi iddiaları araştırma rolü göz önüne alındığında endişe verici.
Basarri, FIA başkanının 2023 Suudi Arabistan Grand Prix’si ve Las Vegas Grand Prix’si sonuçlarına müdahale ettiği iddialarını incelemekle görevlendirilmişti.
Ben Sulayem nihayetinde FIA'nın etik komitesi tarafından bu suçlamalardan aklanmış olsa da Basarri'nin ayrılması soruşturmanın bağımsızlığı ve olası baskılar hakkında soru işaretleri yaratıyor.
Basarri ve Wittich’in ayrılıkları ise birbirinden bağımsız olaylar değil. Zira son aylarda FIA, sportif direktör Steve Nielsen, FIA Kadın Komisyonu Başkanı Deborah Mayer, baş mühendis Tim Goss, CEO Natalie Robyn, iletişim direktörü Luke Skipper ve mobilite genel sekreteri Jacob Bangsgaard gibi birçok üst düzey personelin ayrılığına tanık oldu.
Bu ayrılıklar, Ben Sulayem’in liderliği etrafında dönen tartışmalarla birleştiğinde, FIA üzerinde bir gölge oluşturdu.
Grand Prix Sürücüler Birliği’nden (GPDA) gelen ve FIA’nın sürücü davranışlarını ele alış biçimine yönelik hayal kırıklığını dile getiren son mektup, sporda büyüyen hoşnutsuzluğu daha da vurguluyor.
Bu gelişmeler, FIA’nın Formula 1’i etkili bir şekilde yönetme yeteneği ve güvenilirliği üzerinde ciddi soru işaretleri oluşturuyor. Organizasyon, bu iç zorluklarla boğuşurken, sporun geleceği ve alınan kararların bütünlüğü konusundaki endişeler artıyor.
tr.motorsport.com