LMP1 sınıfı için getirilecek yeni kurallar içerisinde 10 megajoule'lük enerji geri dönüşümü ve gelişim haklarıyla birlikte güvenlik iyileştirmeleri de olacak.
2018-2021 FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'nın yeni kuralları yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.
ACO, FIA ve markalar arasındaki görüşmeler bir yılı aşkın süredir devam ediyor, ayrıca kurallar içinde gelişim haklarının olması da bekleniyor.
2015'te Toyota tarafından önerilen gelişim hakları, hem yeni üreticileri spora çekmek, hem de harcamaları azaltmak amacını taşıyor.
Toyota'dan Rob Leupen, şunları söyledi:
"Yeni kurallar üzerine çalışıyoruz ve istikrar için mevcut performans gelişimini koruma amacındayız.
"Gelişim hakları kuralların daha istikrarlı ve tahmin edilebilir olup temel alanlara yönelinmesini sağlayarak seriye yardımcı olacaktır. Bu herkesin işine gelir."
Toyota'nın LMP1 bütçesi Audi ve Porsche'den daha küçük, bu yüzden aracın belirli yerlerinde ve güç ünitesinde gelişim haklarını istiyorlar. Toyota'nın teknik şefi Pascal Vasselon açıklamalarda bulundu:
"İnnovasyon ve özgür gelişimi korumak istiyoruz, ancak bütçeleri kontrol altına almak istiyoru.
"Bu kural sayesinde aracın hangi bölümlerinin gelişim hakkına tabi olacağını ve bu hakların miktarını tanımlayabileceğiz."
"Her yıl gelişimi doğru bir şekilde kısıtlamanın hoş bir yolu bu bence. Böylelikle sırf yapmış olmak için her yıl farklı bir araçla gelmek yerine takımlar gerçekten araçlarını geliştirebilirler."
Audi ve Porsche'nin bu öneriye itirazının hafiflediği gelen bilgiler arasında.
Toyota'nın ilerleyen yıllarda LMP1'de olacağı garanti altındayken, Audi 2017'den itibaren FIA WEC'te yer alıp almayacağını açıklamadı.
Dizel ve benzinli motorların eşitliğini kanıtlama konusunda bir fayda sağladığı sürece, Audi yönetiminin WEC'te kalmak istediği düşünülüyor.