Olayla bağlantısı olan 6 yönetici hakkında soruşturma açıldı.
Dieselgate skandalı sonrasında Volkswagen ve Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı arasında süren uzun mücadele nihayet sona erdi. Alman otomobil üreticisi kendilerine yöneltilen üç suçlamayı (kumpas, adalete mani olma ve A.B.D.'ye araç ithalatı için yanlış bilgi verme) kabul ederek yaklaşık 4.3 milyar $ (günümüz kuruyla yaklaşık 16.46 milyar TL) ceza ödeme konusunda yetkililer ile anlaştı.
Bu paranın 2.8 milyar $'lık (yaklaşık 10.72 milyar TL) kısmı, A.B.D.'ye satılan 590,000 adet hileli yazılım içeren araçla alakalı cezai yaptırımlar kapsamında kesilecek. Geriye kalan 1.5 milyar $ (yaklaşık 5.74 milyar TL) ise bahsi geçen araçların ithalatı ve satışı dolayısıyla EPA'e (Çevre Koruma ajansı) ödenecek. Emisyon skandalı nedeniyle Volkswagen'in ödediği ceza miktarı böylece yaklaşık 19.2 milyar $'ı (yaklaşık 73.48 milyar TL) bulabilir.
Başsavcı Yardımcısı McCabe "Amerikalılar şirketlerin dürüst hareket ederek doğru bilgi vermesini bekler. Volkswagen'in verilerde yaptığı aldatmaca A.B.D. hükûmetini kandırdı, Temiz Hava Hareketi'ni ihlal etti ve müşteri güvenini sarstı. Bu vaka küçük veya büyük tüm şirketlere açık bir mesaj veriyor: eğer yalan söyleyerek tüketicileri ve çevreyen kuralları çiğnerseniz, yakalanacak ve bundan sorumlu tutulacaksınız." dedi.
Para cezasının yanı sıra Volkswagen'in A.B.D. kolundaki 5 yönetici hakkında da suç duyurusunda bulunuldu. Heinz-Jakob Neusser, Jens Hadler, Richard Dorenkamp, Bernd Gottweis, ve Juergen Peter gibi isimler, hafta sonu tutuklanan Oliver Schmidt'ten sonra takibe alınan diğer isimler oldu.
Volkswagen, anlaşma dolayısıyla önümüzdeki üç yılda bağımsız bir gözetmen tarafından izlenecek. Değerlendirmeyi yapan ekip firmanın kararlılığını takip etmenin yanı sıra ileri etik programlarının uygulanmasında da Alman üreticiye yardımcı olacak.