Dört kez Formula 1 dünya şampiyonu Sebastian Vettel, eşitlik, iklim değişikliği ve diğer sosyal konular hakkında kariyerinin daha erken dönemlerinde sesini yükseltmediği için pişmanlık duyduğunu söyledi.
2007 ile 2022 yılları arasında F1’de yarışan Vettel, özellikle son iki sezonunda motor sporlarındaki kadın temsili eksikliği, LGBT+ hakları ve çevre gibi konularda daha açık sözlü oldu.
Red Bull ile kazandığı dört dünya şampiyonluğunun ardından Ferrari’de altı yıl geçiren ve kariyerini Aston Martin’de noktalayan Vettel, son iki yılında kask tasarımları ve kıyafet seçimleriyle bu konulara dikkat çekti.
BBC’ye verdiği röportajda Vettel, bu yola girmesinin başta planlarında olmadığını belirtti:
“Çaylak olarak başladığımda tek odak noktam yarışmaktı ve günümün tamamını bu dolduruyordu. Ancak son yıllarda fark ettim ki belki de tek pişmanlığım, kariyerimin daha erken dönemlerinde konuşmamış olmak. Profesyonel bir sporcu olarak insanları etkileme ve ilham verme gücüm olduğunu daha önce fark etmeliydim. O zamandan beri, benim için önemli olan mesajları yaymaya çalışıyorum.”
Suudi Arabistan’da kadınlar için karting etkinliği düzenledi
2021’de F1’in ilk kez Suudi Arabistan’a gidişinde Vettel, Cidde’de bir kadın karting etkinliği organize etti. Suudi Arabistan’da kadınlar uzun yıllar pek çok kısıtlamayla karşı karşıya kaldı ve 2018 yılına kadar ehliyet almalarına bile izin verilmiyordu.
Vettel, bu projeyi daha da ileriye taşımak istediğini belirtti:
“2021’de ‘Kadınlar için Yarış’ etkinliğini başlattık. Genç kızları ve kadınları pistte go-kartla tanıştırdık, harika bir gün geçirdik. Bu hikayeyi devam ettirmek istiyoruz. Böyle projelerin etkisini ölçmek zor ama orada olan kızlar için büyük bir cesaret kaynağı olduk. Suudi Arabistan değişiyor ve ilerliyor, bu yüzden geri dönüp bu tohumu büyütmek istiyorum. O kadınlara ve kızlara ses olabilmek çok önemli.”
Kadınların motor sporlarına katılımını destekliyor
Vettel, motor sporlarında daha fazla kadın görmek istediğini de vurguladı:
“Avrupa’da kartinge başladığımda bazı kızlarla yarışıyordum ama bu çok nadirdi. Ne kadar çok kız katılırsa, ‘Kızlar yarışamaz’ gibi klişeler o kadar azalır. Bu Avrupa’da önemli ama Suudi Arabistan gibi açılmaya başlayan yerlerde daha da önemli. Belki istediğimiz hızda ilerlemiyor ama değişim var. Bu kızların direksiyon başına geçmesi harika.”
trf1.net