Max Verstappen, Çin’de 16’ıncı sıradan başladığı yarışı podyumda noktalayarak, mevcut sürücüler içerisinde ilk 10’un dışından start alıp bir yarışı podyumda tamamlamayı başaran 7. isim oldu. Peki bu başarıyı daha önce yakalayanlar kimlerdi ve buna kaç kez imza attılar. Okuyun ve öğrenin…
Lewis Hamilton – 4 Kez
Genellikle sıralama turlarındaki keskin başarısıyla ünlenen Lewis Hamilton, Cumartesi günleri hep iyi sonuçlar elde etmedi ve birkaç yarışa oldukça gerilerden başlamak zorunda kaldı. İngiliz pilot bunların 4 tanesinde ise uzun bir savaş sonunda kürsüye çıkmayı başardı.
2009 Brezilya: Çılgın hava koşullarında gerçekleştirilen sıralama turlarında yağmurun daha da şiddetlendiği koşullarda piste çıkan Hamilton, 17. olarak sıralama turlarına erken veda etmekten ne yazık ki kurtulamadı. Yarışta “çılgın gibi zorladım” diyen Hamilton, elde ettiği 3’üncülüğü “kazanmak gibi hissetmek” olarak tanımlamıştı.
2014 Almanya: Sıralama turlarında yaşadığı fren diski sorunu nedeniyle piste tek bir zaman turu dahi atamayan Hamilton, Pazar günü savaşmaya kararlıydı ve uzun süren mücadele sonrasında 3’üncü olmayı başarmıştı.
2014 Macaristan: Almanya’dan bir yarış sonra Hamilton bir sıralama turunda daha mekanik arızayla yolda kalarak yarışa pit yolundan başlamak zorunda kaldı ve tüm bunların üzerine bir de yarışın başında spin attı. Ancak, Hamilton yarışın kalanında hatasız ve netti, takım emrine de riayet etmedi ve kürsünün son basamağına çıktı.
2016 Belçika: 2016’nın ilk yarısında birçok güç ünitesi sorunu yaşayan Hamilton, sezonun geri kalanında havuzdaki parçalarını arttırmak adına Spa’da çorap değiştirir gibi güç ünitesi değiştirince İngiliz’in son çizgiden başlaması kaçınılmaz oldu. Fakat, Ferrari pilotları ve Max Verstappen arasındaki olaylı starttan sonra piste giren güvenlik aracı bölümünden müthiş bir şekilde istifade eden Lewis Hamilton, yarışı kürsünün son basamağında tamamladı.
Fernando Alonso – 4 Kez
Şu günlerde McLaren-Honda’da ıstıraplı sezonlar geçiren Alonso, kariyerinin büyük bölümünde çetin mücadeleler vermek zorunda kalan ve tabir-i caizse ekmeğini taştan çıkaran bir pilot oldu. İspanyol pilot da tıpkı eski takım arkadaşı gibi ilk 10’un dışında başladığı 4 yarışı podyumda tamamlamayı başardı.
2005 Avustralya: F1’deki çift ayaklı sıralama turlarının ilk kez denendiği yarış olan 2005 Avustralya GP’sinin sıralama turlarının ilk ayağında ıslak zeminde piste çıkan Alonso, büyük bir zaman kaybedince yarışa 13’üncü sıradan başlamak zorunda kaldı. Fakat hiçbir şey sene sonunda ilk dünya şampiyonluğunu kazanacak İspanyol’un Albert Park’ta kürsünün son basamağına çıkmasına engel olamadı.
2005 Japonya: Kimi Raikkonen’in 17’inci sıradan start alıp yarışı kazanmasıyla ünlenen bu yarışta Fernando Alonso da takdire şayan bir iş çıkardı. Tıpkı Fin pilot gibi pisti, yağmurun vurduğu anda sıralama turunu atan Alonso, yarışa 16. sıradan başladı ve podyumun son basamağında yer aldı. İspanyol pilot, Schumacher’i 130R virajında dışarıdan geçerek günümüzde hala hatırlanan o meşhur geçişe de bu yarışta imza atmıştı.
2008 Singapur: F1 tarihinde düzenlenen ilk gece yarışında, Nelson Piquet’nin kazası sonrasında yarış galibiyeti Fernando Alonso’ya gitmişti. Fakat bir yıl sonra baba Piquet ve Flavio Briatore arasında yaşanan söz düellosunun ardından bu olayın bir skandal olduğu ortaya çıkmış ve hem Renault hem de olaya karışan isimlerin ağır şekilde cezalandırılmasına neden olmuştu.
2012 Valencia: Ferrari’nin sıralama turlarındaki stratejik hatası sonrasında yarışa 11’inci sıradan başlayan Alonso, harika performanslarından birini sergilediği yarışta Vettel’in alternatör arızasıyla yolda kalmasından da yararlanarak evinde eşsiz bir zafere imza atmıştı.
Sebastian Vettel – 2 Kez
2012 Abu Dhabi: Sıralama turlarının ardından Red Bull’da yetersiz yakıt bulunduğu için Vettel sıralama turlarından ihraç edildi ve yarışa pit yolundan başlamak zorunda kaldı. Ancak, yarışta en iyi sürüşlerinden birini ortaya koyan ve güvenlik aracından en iyi şekilde yararlanan Vettel, yarışı 3’üncü sırada tamamlamayı başardı ve sezon finali öncesinde şampiyona liderliğini korumayı başardı.
2015 Amerika: Vettel, o yarışa şampiyon olma ihtimaliyle gelen 3 pilottan biriydi, fakat hafta sonunda yapılan motor değişikliği sonrası yarışa 13. sıradan başlamak zorunda kaldı. Pazar günü, ıslak zeminde başlayan ve oldukça kaotik bir yarışa ev sahipliği yapan Teksas’da Vettel, damalı bayrağı geçtiğinde 3.’ydü. Fakat Alman’ın bu çabası Hamilton’ın şampiyonluk tacını takmasını engellemek için yeterli değildi.
Romain Grosjean – 2 Kez
2013 Bahreyn: Hayal kırıklığı yaratan sıralama turlarının ardından yarışa 11’inci sıradan başlayacak Grosjean için Lotus’un tercihi; 3 pit’li agresif bir stratejiydi. Ve bu, Fransız pilot yarışın sonlarında daha az aşınmış lastiklerle rakiplerini pıtır pıtır geçtiğinde meyvesini yarış 3’üncülüğü ile verecekti.
2013 Hindistan: Cumartesi günü oynanan strateji kumarı geri tepti ve Grosjean’ın 17’inci olarak sıralamalara erken havlu atmasına neden oldu. Ancak o, Pazar günü bir fırtına kadar hızlıydı ve Vettel’le Rosberg’in ardından podyuma çıkmayı başaran son isimdi. Şaşkın Grosjean, aldığı sonucu şöyle açıklıyordu, “Dün, bana burada podyumda olacağımı söyleseydin, senin çılgın olduğunu söylerdim.”
Sergio Perez – 2 Kez
2012 Kanada: Sezon başında Malezya’da 9’unculuktan 2’inciliğe çıkmasını sağlayan parlak bir sürüşle kariyerindeki ilk podyumu elde eden Perez, Kanada’da benzer bir şekilde 2’inci podyumunu elde etti; fakat bu kez 15’incilikten 3’üncülüğe yükseliyordu. Meksikalı, aynı zamanda bu yarış sonrasında lastik koruma konusundaki repütasyonunu bir adım öteye taşıyordu.
2012 İtalya: Lastik kullanımı bir kez daha başroldeydi. Perez, son bölümde uyguladığı strateji ile şaha kalktı ve Ferrari’lerin de dahil olduğu birçok ismi geçerek 12’inci başladığı yarışı Hamilton’ın ardında ikinci sırada noktaladı.
Valtteri Bottas – 1 Kez
2014 Britanya: Cumartesi günkü değişken koşullar altında ve Williams’ın ıslak zemindeki zayıf performansı sonrasında Valtteri Bottas, Pazar günkü büyük yarışa 14’üncü sıradan başlamak zorunda kaldı. Fin pilot yarışta adeta şov yaptı, Fernando Alonso’yu, McLaren ve Red Bull pilotlarının her ikisini geçerek yarışı Lewis Hamilton’ın ardında 2’inci tamamlayı başardı.
BONUS: Kimi Raikkonen – 2005 Japonya GP
2005 yılında Avrupa’ya dönüşle tekrar uygulanmaya başlanan tek turluk sıralama turlarına pilotlar, bir önceki yarışta elde ettikleri sonuçların tersi şekilde sıralanarak çıkıyorlardı. Pasifik’in göbeğindeki Suzuka’da bu, bir avantajdan ziyade dezavantajdı ve piste son bölümde çıkan Schumacher, Alonso, Raikkonen ve Montoya sele tutulunca yarışa gridin son sıralarından başlamak zorunda kalıyorlardı. Pazar günü, oldukça uzun bir ilk bölümle kendini ön saflara atan Raikkonen, ikinci ve son pitinin ardından yarış 2’inciliğine uzanıyordu ve yarışın son turunda Fisichella’ya yaptığı cesur atakla, yıllar boyunca hatırlanacak bir yarış galibiyetine imza atıyordu.
;;;