Karting Türkiye'de gelişmekte olan sporlar arasında. Zaten F1'e giden zorlu yolun ilk basamağı da karting. Dünya'da kartinge başlama yaşı 6... Yani F1 pilotları direksiyon başına 6 yaşında oturmaya başlıyor.
Türkiye'de karting
Karting'den gelmeyen F1 pilotu parmakla sayılacak kadar az. Bugünün ünlü pilotlarının isimlerini internette aratırsanız, hemen hepsinin küçük yaşlarda karting pistlerinde yarışlar kazandığını, bir krarting aracının yanında küçükken çekilmiş bir fotoğrafını bulabilirsiniz.
Türkiye'de karting sporu henüz bu yaşlarda başlamıyor. Başlayanlar da ne yazık ki tesis yetersizlikleri ve eğitim sorunları ile başa çıkmak zorunda.
TOSFED'in zamanında bir çalışması olmuş, Türkiye'ye F1'in gelişiyle birlikte yakalanan rüzgarın etkisiyle 25 küçük adam projesi başlatılmıştı. Ancak sponsorun desteğini çekmesi üzerine bu proje yarım kalmıştı.
Karting sporuna gönül verenler bugünlerde İstanbul Karting ve Otomobil Kulübü çatısı altında toplanıyor. Kulüp Türkiye'de düzenlenen 4 resmi şampiyonadan 3'ünün organizatörü. TOSFED tarafından organize edilen Türkiye Karting Şampiyonası dışındaki tüm yarışları İKOK düzenliyor.
Prokart Endurance 6 saatlik bir dayanıklılık yarışı. Takımlar halinde yarışılıyor. Bu yıl 14 takım katılıyor. Işık Üniversitesi bu yılın yeni katılımcıları arasında.
Prokart Formula, 1 saat 15 dakika süren ve tek pilotun yarıştığı bir şampiyona.
Ve Rotax Max Challenge...
Rotax 80'e yakın ülkede düzenlenen, dünyanın en önemli karting şampiyonalarından biri...
Bir sprint yarışı. Her ayak 20 tur üzerinden düzenleniyor. Sezon sonunda şampiyon olanlar Grand Final'de yarışmaya hak kazanıyor. Bu yıl büyük final Portekiz'de.
Geçtiğimiz günlerde Rotax BRP'nin pazarlama sorumlusu Robert Gumpenberger Türkiye'ye geldi ve incelemeler yaptı. Gerek düzenlediği basın toplantısında, gerekse konuk olduğu televizyon programında Türkiye'nin bu spora yapacağı katkının öneminden sözetti.
Robert Gumpenberger'in altını çizdiği ana nokta, Türkiye'nin genç nüfusu ve özellikle İstanbul gibi bir metropol'ün taşıdığı potansiyeldi.
Ancak uluslararası standartlara sahip bir pistin gerekliliğini de vurgulamaktan geri kalmadı. Zira ne yazık ki Türkiye'nin onaylı bir karting pisti yok.
Sonuç olarak karting sporu Türkiye'de gelişiyor. Kuşkusuz katingin, futbol ya da basketbol gibi geniş kitlelere hitap etmesi zor. Ancak şu da bir gerçek ki, otomobil kullanmayı bu kadar seven bir ülkede bugün bulunduğu noktayı da haketmiyor.