Almanya'nın Münih kentinde yaşayan Deniz Güzelocak (29), otomobil kullanırken fenalaşan ya da uyuyan sürücüleri algılayan, "Acil Uyarı Sistemi"ni geliştirdi. Bilgisayar mühendisliğinde okuyan Güzelocak'ın babası, 2 yıl önce direksiyon başında uyuya kaldığı için trafik kazası geçirdi.
Üzücü olayın ardından Deniz Güzelocak da tıpkı babası gibi araç sürerken uyuduğu için kaza yaptı. Zor bir tedavi sürecinin ardından hayata tutunan Türk genci, başından geçenlerden ders aldı ve "trafik kazalarını azatmak için neler yapılabileceği" konusunda düşünmeye başladı.
Günlerce konu hakkında kafa yoran Güzelocak, parlak bir buluşa imza attı. Deniz Güzelocak, direksiyon başında uyuya kalma, kalp krizi ve şeker koması gibi acil durumlarda motora sinyal göndererek, aracın durmasını sağlayan bir sistem icat etti. Bu buluşa da "Acil Uyarı Sistemi" adını verdi.
Güzelocak, geliştirdiği "Acil Uyarı Sistemi"nin, Alman Patent Dairesi'nden "Motorlu Araçlar için Kontrol ve Acil Sistem" başlığı ile patentini aldı. Müthiş buluşu gerçekleştiren Deniz Güzelocak'a, Audi ve BMW gibi birçok otomobil firmasından iş teklifleri yağdığı belirtiliyor.
Deniz Güzelocak'ın geliştirdiği "Acil Uyarı Sistemi" şöyle çalışıyor: Sistem, her türlü motorlu araçların imalatı sırasında, direksiyon simidine yerleştiriliyor. Sürücü, direksiyondan iki elini çektiği an, "Acil Uyarı Sistemi" devreye giriyor ve sürücü uyarılıyor.
2 saniye içinde reaksiyon gelmezse, sistem aracın beynine emir vererek motoru durduruyor. Daha sonra GPS aracılığıyla aynı anda polis ve ilk yardım merkezine "İmdat" sinyali gönderiyor. Böylelikle sürücü koltuğundaki kişinin hem hayatı kurtuluyor hem de kazalar önleniyor.