LeasePlan’in global düzeyde yayınlanan uzun dönem kiralama sürücüleri anketi ilginç sonuçlar ortaya koydu. Ankete göre, Türkiye ‘en kötü sürücüler’ sınıfına girmezken, İtalyanlar en kötü sürücüler olarak öne çıktı. Türk sürücüler trafik sıkıştığında en ‘flörtöz’ sürücüler arasında yer alıyor. Sürüş esnasında telefonla konuşma ilk sıradaki eylem olarak dikkat çekerken, Türkiye sürüş esnasında mesajlaşma ve sosyal medya kullanımının ortalamanın üzerinde olduğu ülkeler arasında yer aldı.
1.5 milyon adetlik araç filosunu yöneten LeasePlan’in global düzeyde yayınlanan uzun dönem araç kiralama sürücüleri anketi açıklandı. Uzun dönemli araç kiralama konusunda eğilimlerin gözlendiği anket, tüketici davranışları konusunda da ilginç sonuçlar ortaya koydu. ABD, Avustralya’nın yanı sıra Avrupa ülkelerinin de dâhil olduğu 17 ülkede araç kullanıcıları üzerinde gerçekleştirilen ankete göre, Türkiye ‘en kötü sürücüler’ sınıfına girmezken, Türk sürücüler trafik sıkıştığında en ‘flörtöz’ sürücüler arasında yer alıyor. Sürüş esnasında telefonla konuşma ilk sıradaki eylem olarak dikkat çekerken, Türkiye sürüş esnasında mesajlaşma ve sosyal medya kullanımının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor. LeasePlan’in global anketi özetle şöyle:
Otomobil mi, cep telefonu mu?
- ‘Sizin için hangisi daha önemlidir: Otomobiliniz mi cep telefonunuz mu?’ sorusuna uzun dönem araç kiralama yapan otomobil kullanıcılarının yüzde 53’ü’ ‘Otomobil, cep telefonundan daha önemlidir’ yanıtını verdi. Yüzde 34 ise ‘Seçim yapamam, ikisi de eşit oranda’ derken, yüzde 7’lik kısım ise “Cep telefonunu otomobilden daha önemli gördüğünü’ belirtti. Yüzde 6’sı ‘Bilmiyorum’ yanıtını verdi.
Otobüs ve trenin adı yok
- Ankete göre otomobil kullanıcıları için, otomobil, açık ara en önemli ulaşım aracıdır. Otomobilini en önemli ulaşım aracı olarak görenlerin oranı yüzde 94. İkinci sıradaki tren ve üçüncü sıradaki otobüsün oranı ise sadece yüzde 1’er.
- ‘Seçim yapma imkânınız olsaydı aşağıdaki seçeneklerden hangisini tercih ederdiniz?’ sorusuna anket katılımcılarının yüzde 68’i uzun dönem kiralama araçları tercih ettiğini bildirdi. Bu oran İspanya, Yunanistan, Almanya, ABD ve Fransa’da yüzde 75’lerin üzerine çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 11’inin tercihi ise özel araç satın alma yönünde gerçekleşti.
- Özel aracın en popüler olduğu ülke yüzde 24 ile Türkiye, yüzde 23 ile Hindistan, yüzde 17 ile Avusturalya oldu. Kiralamanın en popüler olduğu ülke ise yüzde 84 ile İspanya. Yunanistan yüzde 78 ile ikinci, Almanya yine yüzde 78 ile üçüncü sırada yer aldı.
Çapkınız vesselam!
- ‘Trafik sıkıştığında diğer otomobil kullanıcılarıyla flört eder misiniz?’ sorusuna anket katılımcılarının yüzde 12 ‘bazen’ yanıtını verdi. Yüzde 83 bu soruya ‘asla’ yanıtını verirken, yüzde 5’i ‘sadece bir kez oldu’ diyor. Bu konuda ‘daima’ yanıtını veren yüzde 1’lik de bir kesim bulunuyor. Türk sürücüler ise en flörtözler arasında yer alıyor. Araştırmanın ortalaması yüzde 17 iken Türkiye’de bu oran yüzde 27’ye çıkıyor. Hollanda yüzde 35 ile araştırmanın en flörtözü oldu.
USB ve bluetooth olmadan olmaz
- ‘Sizin için otomobilinizdeki en önemli aksesuar hangisidir?’ sorusuna anket katılımcılarının yüzde 23’ü ‘navigasyon’ yanıtını verdi. Yüzde 18’i ‘radyo’ derken, USB ve bluetooth bağlantısı yüzde 16 ile üçüncü sırada yer alıyor. Hız sabitleme yüzde 16 ile dördüncü sırada. Park desteği yüzde 8, eğlence sistemi yüzde 4 paya sahip oldu.
- Aracınızda bir telematik cihazı kurulu olsa kendinizi rahat hisseder miydiniz? Anket katılımcılarının yüzde 50’sinin yanıtına göre otomobillerinde bir telematik cihazının bulunması sürücülerin kendilerini rahat hissetmelerini engellemiyor.
Şarj hâlâ en önemli sorun
- Son yılların üzerinde en fazla tartışılan konularından biri olan elektrikli otomobillerde şarj konusunun sorun olmaya devam ettiği gözleniyor. Anket katılımcılarının ‘Şarjdan kaçınmak için yakıt yönünden daha verimli bir otomobil seçer miydiniz?’ sorusuna yüzde 41’i kesinlikle ‘evet’ derken, Türkiye’de bu oran yüzde 59’a çıkıyor. Türkiye bu oranla yüzde 65’lik Portekiz ve yüzde 61’lik Yunanistan’dan sonra üçüncü sırada yer aldı.
- Sürücülerin elektrikli araç tercih etmemesinin en önemli nedenleri arasında yüzde 71 ile hâlâ uzun mesafeleri seyahatlerin mümkün olmaması yer alıyor. Tercih edilmesinin en önemli nedeni ise yüzde 20 ile vergi avantajı sağlanması olarak öne çıkıyor.
- ‘Sürücüsüz bir araçta yolcu olduğunuzda kendinizi güvende/rahat hisseder miydiniz’ sorusuna yüzde 57’lik kısım ‘Sürücüsüz bir araçta biraz gergin hissederim ama denerdim’ diye yanıt veriyor. Yüzde 21 ise ‘Adım atmam’ derken, yüzde 14’lük bölüm ‘Rahat hissederdim’ diyor. Türkiye’de katılımcıların yüzde 59’unun yanıtı ise ‘Gergin hissederdim ama denerdim’ yönünde.
Mesaj kaygılı sürüşler!
- Sürücülerin yüzde 81’i sürüş sırasında birden çok şey yapıyor. Sürücülerin yüzde 69’u telefonla konuştuğunu belirtiyor. Bir şey yiyip içmek, mesajlaşmak, sigara içmek, sosyal medya ile ilgilenmek, okumak, makyaj yapmak da sürüş esnasında diğer ilginç araç içi faaliyetler arasında yer alıyor.
- Sürüş esnasında mesajlaşma veya sosyal medya kullanımı ortalaması yüzde 19. Türkiye’de ise yüzde 22 ile ortalamanın üzerinde. Bu oran yüzde 30 ile en fazla Danimarka’da.
- Sürücülerin üçte biri trafik sıkışıklığına sinirleniyor (Yüzde 34). Yüzde 19’u agresif sürücülerden, yüzde 12’si yavaş gidenlerden, yüzde 12’si sabırsız sürücülerden şikayet ediyor.
Türk sürücü ‘en kötü’ değil
- ‘En kötü sürücüler hangi ülke vatandaşıdır?’ sorusuna verilen yanıt ise yüzde 13 ile İtalyan sürücüler oldu. İkinci sırada yüzde 6 ile Fransa, üçüncü sırada yüzde 5 ile Romanya var. Yunanistan ve Polonya yüzde 4’er ile dördüncü ve beşinci sırada. Yani Türkiye ilk 5’te yer almıyor.
- ‘Ne zaman çok hızlı araç kullanırsınız?’ sorusuna yüzde 36’lık bölüm ‘sadece otobanda’, yüzde 24 ‘yol sakinken’, yüzde 21 ‘sadece acelem varken’, yüzde 12 ‘sadece aracımda yolcu olmadığında’, yüzde 7 ‘çoğu zaman’ yanıtını verdi.