Toyota'nın geleneksel basın buluşma toplantısı geçtiğimiz günlerde Fethiye'de gerçekleştirildi. Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt'un Toyota'nın mevcut durumu ve yakın geleceğiyle ilgili pozitif yönde açıklamalar yaptığı toplantıda, Japonya'daki deprem ve tsunaminin olumsuz etkilerini silmeyi başaran marka için yeni bir dönemin başladığı belirtildi.
Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Toyota’nın geçmiş tarihine bakıldığında tüm zorluklardan güçlenerek çıktığını belirterek “Markamız kurum kültüründen taviz vermeden gelişim gösterdiği bu süreçte liderliğe kavuşmayı başarmış, her zaman dönüşleri sıçrama şeklinde olmuştur. Son veriler bunu göstermektedir” dedi. Bozkurt Toyota’nın ürün geliştirme anlayışında yeni bir döneme adım attığını da söyleyerek “Yeni nesil Toyota modellerinin, müşterilerimizin ihtiyaçlarının yanında arzularına da hitap edeceğine inanıyoruz. Toyota, bu yeni dönemde her zamanki kalite ve dayanıklılığın yanısıra, daha çok heyecan veren, tutkulu ve çekici görünüme sahip modelleriyle de farkını ortaya koyacaktır.” şeklinde konuştu.
TOYOTA DEĞİŞİYOR
Toplantıda Toyota'nın özellikle tasarım konusunda radikal bir değişim içine girdiği açıklanırken, markanın tutkulu ve çekici görünüme sahip modellerle çok daha geniş kitlelerin öncelikli tercihi olmayı hedeflediği belirtildi. Bu doğrultuda Yaris, Avensis ve ülkemizde yaz aylarında satışa sunulacak olan GT86 modeliyle, “Sıradaki Toyota’yı Bekleyin” mesajının verildiği de söyleniyor. Toyota’nın "Keen Look” (keskin bakışlı) ve “Under Priority” (öncelikli) felsefesinin birleşimi olan tasarım anlayışı heyecan verici yeni tasarım yaklaşımına yön veriyor.
ÜRETİM ANLAYIŞI DA DEĞİŞTİ
Toyota’nın ürün geliştirme ve üretim anlayışında da yeniliklere gidildiği açıklanıyor. Toyota'nın yeni ürün geliştirme metodolojisi, çekici tasarımları maliyet etkinliği ile birleştirmeyi hedefliyor. Yeni sistemde Baş Mühendislerin rolü ve önemi artırılırken, planlama ve tasarım bölümlerinin arasındaki ilişkinin de iyileştirilmesi amaçlanıyor. Yeni metodoloji, aracın üç temel fonksiyonunun (hareket, dönüş ve durma) yanısıra tasarım özgürlüğü sunmayı da hedefliyor. Toyota'nın amacının bu yeni üretim anlayışıyla verimliliği düşük maliyetlerle yakalamak olduğu açıklanıyor.
TÜRKİYE'DE HEDEF TAM KAPASİTE
Geçtiğimiz günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün Japonya’da Toyota’yı ziyaret ettiğini de hatırlatan Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Nagoya kentindeki Toyotacity’de, Toyota Yönetim Kurulu Başkanı Fuijo Cho ve Başkan Yardımcısı Takeshi Uchiyamada ile gerçekleşen buluşmadan Sakarya’daki fabrikanın tam kapasite ile çalıştırılması üzerine ortak bir görüşün çıktığını söyledi. Bozkurt, Bakan Ergün’ün Toyota yönetiminden “Sakaria” adı ile yeni bir model istediğini de söylerek “ Bu konu ciddiye alınmıştır ve üzerinde çalışılmaya değer bulunmuştur. Bununla birlikte Bakanımız Toyota’nın Türkiye’de bir AR-GE merkezi kurup Afrika, Ortadoğu ve Arap Yarımadasına ihraç edilebilecek bir modelin gelişebilmesi için çalışmaları gerçekleştirebileceklerini iletmiştir. Toyota Yönetim Kurulu Başkanı Cho da bu konuda geç kalındığının farkında olduklarını ve bu pazarları yeterince tanımadıklarını kabul etmiş ve bu nedenlerden ötürü oradaki müşteri ihtiyacını karşılayamadıklarını sayın bakanımıza iletmiştir.” dedi.
ÇEVRECİ ARAÇLARIN ÖNEMİ ARTIYOR
Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’nin 2011 yılında ithal ettiği petrolün 25 milyar USD’lik kısmının ulaşımda kullanıldığını kaydederek “Bu yıl artan maliyetlerden dolayı 30 milyar doları geçebilir. Böylesine yüksek maliyetler gözönüne alındığında yakıt tasarruflu otomobillerin kullanılması önemlidir. Bir örnek vermek gerekirse; 7,5 milyonluk binek araç parkında dizel yakıtlı araç adetini yüzde 1 azaltıp benzinli araç adetlerinin oranını yüzde 1 artırıp ve buna yüzde 0,1 oranında benzinli hibrid araçları da eklersek ortaya bizim hesaplarımıza göre toplam yıllık cari kazanç 140 milyon TL’ye ulaşıyor. Vergi geliri de 73 milyon TL. artıyor.” diye konuştu. Bozkurt şunları söyledi:
“Yalnızca İstanbul trafiğinde 10 bin hibrid araç olsa yılda 36.5 milyon TL yakıt tasarrufu sağlanıyor. Çevreci araçlara teşviklerin olumlu sonuçlar doğurduğu ortadadır. Japonya’da 2012 yılında çevreci araç vergi teşviği, yeşil vergi, hurda teşviği sayesinde hibrid pazar payı yüzde 26’ya yükselmiş durumda. 2011 yılında Japonya’da 456.324 adet hibrid araç satılmış olması bu teşviklerin yararını ortaya koymuştur”