2017 sezonu çoktan başladı, ancak takımların ne durumda olduğu hemen anlaşılamayacak. Barselona’da takımlar bol bol turlar attılar, ancak bazıları hızlarını sakladı.
Takımlar, özellikle de tepedekiler en hızlı turlarını atarken biraz fazlaca yakıtla çıkarlar veya kendilerine gerçekten güveniyorlarsa sürücüler pistin her bölümde gazı biraz keserek değerli 0.1 saniyeleri bırakırlar.
Ancak her takım için önemli olan aracını azami hızda çalıştırmaktır ve böylece her şeyin beklendiği gibi gittiğinden emin olmak isterler. Limitlerdeyken bu çok kolaydır, küçük bir yakıt çekme sorunu ve yağ basıncı sensörünün yanlış verisi motorun durmasına neden olabilir.
Testler hazırlık içindir, ancak fazla zeki olmaya kalkarsanız geri dönüp sizi ısırabilir.
Farklı sürücüler ve farklı lastiklerle testlerde sadece şasi performansına bakabiliyoruz. Bir sürücü bir tur yaptıysa, diğeri de yapabilmesi gerekiyor, yoksa zaten yanlış mesleği yapıyor demektir.
En hızlı zaman Ferrari’den Kimi Raikkonen’in süper yumuşaklarla attığıydı, tüm araçları hızlı turlarına göre bu lastiklere çektik, ve bir liste hazırladık.
Buna ulaşmak için ortadan yumuşağa 0.6 saniye, yumuşaktan süper yumuşağa 0.4 saniye ve süper yumuşaktan ultra yumuşağa 0.2 saniye kuralını kullandık. Barselona pisti lastikler üzerinde zorlu olduğu için daha yumuşak lastik daha iyi tur zamanı demek değil, çünkü tur bitene kadar aşınabiliyor.
Süper yumuşaklara göre ayarlanmış sıralama şu şekilde:
1 Ferrari 1:18.634
2 Mercedes 1:19.310
3 Red Bull 1:19.438
4 Williams 1:19.620
5 Toro Rosso 1:20.037
6 Renault 1:20.085
7 Force India 1:20.316
8 Haas 1:20.704
9 McLaren 1:21.548
10 Sauber 1:21.570
1 FERRARI
Ferrari SF70H sekiz günlük testlerde önceki yıla göre mükemmel bir adım attığını kanıtladı. Pistte olanlar aracın ne kadar hassas ve istikrarlı olduğunu söylediler.
Aracın uzun sürüşleri hızlıydı ve lastik aşınmaları büyük bir sorun değildi. Ferrari uzun süredir görülen en profesyonel şekilde çalıştı. Takım, aracının sezonun ilk bölümlerinde büyük puanlar alabileceğinin farkında ve rahat olabilecek tek takım.
2 MERCEDES
Mercedes’i de hiçe sayamayız, her zaman paketten en iyiyi elde ederler ve buna devam edeceklerini düşünüyorum. Kısa sürüşlerde araç iyi görünürken W08’in uzun sürüşleri aracın ön kısmına biraz fazlaca yük bindiğini gösteriyor, çünkü gözle görülebilir önden kayma yaşıyorlar.
Geçmişte Mercedes’in güçlü yanı sorulduğunda ‘hem şasi hem de motor’ dedim. Şimdi ise Mercedes motor gelişimine biraz daha fazla güvenmek zorunda, şasinin ise biraz daha dengeli olmaya ihtiyacı var.
3 RED BULL
Red Bull tam da beklediğimiz yerde, hemen arkada ve biraz daha performans bulması gerekiyor. İlk testlerde aracın bizi etkilemediğini söyledik ve hala da böyle düşünüyoruz.
Farkı kapatmak için hala gelişim alanı var, Red Bull öylece beklemeyecektir. Piste hızlıca parça getirmek ve bunları çalıştırma konusunda iyi bir bilinirlikleri var.
Renault da bu yıl iyi bir adım atmış gibi görünüyor, bunu yapmalılardı çünkü Ferrari ve Mercedes de oldukça büyük gelişim gösterdi.
4 WILLIAMS
Zorlu geçen ilk teste rağmen Williams iyi göründü. Araç oldukça dengeliydi ve orta grubun önlerinde görünüyorlar. Hatta zaman zaman öndeki üçlüyü de zorlayabilirler.
Paddy Lowe ile birlikte teknik olarak Williams’ı hiçbir şey durduramaz. Takımın performansını kısıtlayabilecek tek şey maddi kaynaklar olabilir. Lance Stroll’un da takıma ciddi bir bütçe ile geldiği düşünüldüğünde bu konuda sorun yaşamayacaklardır.
Stroll aynı zamanda iyi bir pilot. Avrupa F3 şampiyonasını domine etmek yetenek olmadan yapılabilecek bir şey değil. Birkaç yarış sonra Massa ile aynı düzeye gelecektir.
5 TORO ROSSO
Toro Rosso testlerin çoğunda sessiz kaldı ve ne gerekiyorsa onu yaptı. Ancak sonlarda çok rekabetçi görünen turlar atmayı başardılar.
Küçük bir takımda her zaman yapılacak çok fazla iş vardır, dört sezonda üç motor tedarikçisi değiştirmiş olmaları onlara çok fazla mühendislik kapasitesine mal oldu.
Ancak James Key’e inancımız tam, o derin düşünen birisi ve ileri yönde gitmek için ne gerektiğini bilir. Artık güncel motora sahip iyi bir takımlar ve şimdi aracın performansını artırmaya odaklanacaklar.
6 RENAULT
Testlerde Renault grubun ortasında iyi konumda göründü. Ancak burası o kadar sıkışık bir yer ki, işi doğru yaparsanız ilk 10’da olur, bir şeyi kaçırırsanız sekizinci çizgiye düşebilirsiniz.
Takım 2016’dan sonra açık bir ilerleme kaydetti, araç tümsekler ve kerbler üzerinde çok daha iyi görünüyor, ancak tepedeki takımlara göre tutunma eksikliği yaşıyor. Bu bekleniyordu, Enstone’dan çok fazla iyi insan ayrıldı ve geri dönmek zaman alacaktır.
7 FORCE INDIA
Geçen yıl şampiyonada dördüncü olan takım bu yıl daha ilerisini hedefliyordu, ancak bu hedefin fazlaca iyimser olduğu çok çabuk anlaşıldı. Oradan çok uzaktalar.
Force India her zaman kalbimde özel bir yere sahiptir, çünkü Jordan’ın küllerinden doğdular ve takımda hala o günlerden çalışanlar var.
Araç pistte iyi görünüyor, ancak Renault gibi genel tutunma sorunu yaşıyorlar. Umarız aracı pembe yapan sponsorluk ile gelişimleri sürekli yapacak bütçeye ulaşabilirler.
Teknik patron Andrew Green çok yetenekli bir ekibe sahip ve her zaman ileri gidebilirler.
8 HAAS
İkinci yılın her zaman daha zor olduğunu söylemişimdir. Dev bir takım değilseniz yeni bir araç yapmak kolay bir iş değildir, özellikle de 2017 gibi derinden kural değişikliklerinin olduğu bir zaman.
2017 Haas aracı iyi görünüyor ve orta gruptakiler kadar iyi. Dengeli bir araç, ancak genel tutunma eksikliği yaşıyor. Takım da bundan mutlu görünüyor.
Endişe verici olan Romain Grosjean’ın fren sorunu yaşamaya devam ediyor olması, yeni takım arkadaşı Kevin Magnussen bu sorunları daha az yaşıyor gibi görünüyor.
İyi bir sürücü kadrosuna sahipler ve gelişime devam edebilirlerse daha ileriye gidebilirler. Ancak fren sorunları bir şekilde çözülmeli.
9 McLAREN
Benim zamanımda okulda ‘biraz daha çaba göstermelisin’ denirdi.
McLaren-Honda’da herkes azami çabayı gösteriyor, ancak hiç yoktan bir yerlere gelmek kolay değildir. İlk olarak sorunları tanımlamalı ve sonra çözmelisiniz.
McLaren çok fazla yarış ve şampiyonluk kazanmış bir takım. Bence üç yıl önce verilen bir kararın etkisini çekiyorlar, bu bugünün sorunu değil, geçmişteki yanlış yönetimden kaynaklanıyor.
Ancak kimse sorunu boğazından yakalayıp çözmeye çalışıyor gibi de görünmüyor. Şimdiki endişe verici durum bunun sonucu.
Barselona’da görülen sadece Honda’nın sorunu değildi, McLaren’ın da şaside yapması gerekenler var. Ancak onlar bunu yapabilecek insanlar, ancak Woking’in dışındaki şeyler bu harika takım için ölüm-kalım mücadelesi olacak.
10 SAUBER
Sauber pistte diğer araçlar kadar tutunmaya sahip görünmedi. Uzun ve hızlı üçüncü virajda herkesten daha önce dışarı açıldılar ve sürücüleri genel olarak daha erken frene bastılar.
Kötü bir araç olduğunu söylemiyorum, ancak hiçbir numaraları yok gibi, viraja hız taşıyamıyorlar.
En kötü sorunları bir yıl eski Ferrari motorunu kullanıyor olmaları. Sınırsız gelişim ile birlikte çok kolayca geriye düşecekler.
Sauber için öncelik dayanıklılık olacak ve bu şekilde başlarda biraz puan kazanabilirler. Odak noktaları sonraki yıl olacaktır, sadece 10 takımın olması bu sene ne olursa olsun iyi bir ödeme alacak olmaları anlamına geliyor.
İLK TESTE GÖRE İLERLEME
İki test arasındaki dört günlük arada takımlar aşağıdaki zamanları buldular;
1 Toro Rosso 2.503
2 Force India 2.193
3 Williams 2.056
4 Haas 1.414
5 Red Bull 1.315
6 McLaren 1.228
7 Ferrari 1.228
8 Renault 0.911
9 Mercedes 0.595
10 Sauber 0.154
Mercedes ikinci testte bazı parçalarının çalışmadığını kabul etti, bu da buraya etki etmiş olabilir.
2016 İSPANYA GP’YE GÖRE İLERLEME
2016 İspanya GP sıralamalarına göre, 2016 zamanlarını süper yumuşaklara göre ayarladıktan sonra ortaya çıkan ilerleme sıralaması;
1 Renault 4.410
2 Ferrari 4.079
3 Williams 3.502
4 Haas 3.376
5 Sauber 3.232
6 Toro Rosso 3.206
7 Force India 3.066
8 Red Bull 2.842
9 Mercedes 2.290
10 McLaren 2.033
Buradan küçük takımların yeni kurallara göre kötü bir iş çıkarmadıklarını görebiliyoruz.
###