Toyota Verso bir aile arabasında aradığınız hemen hemen her şeyi size sunan bir otomobil. 2012 yılının sonlarına doğru özellikle Avrupa'da çok satan rakipleri Renault Grand Scenic ve Ford C-Max ile rekabetini kuvvetlendirmek için yeni bir yüze kavuşan Yeni Toyota Verso'yu sizin için test ettik.
Tasarım
2012 yılı sonlarında yeni bir yüze kavuşan yeni Toyota Verso, aynı Auris gibi daha keskin ve kararlı hatlara kavuştu. Otomobilin eski ve pek de etkileyici olmayan ön ızgarası ve bölümü, LED farlar, yeni bir ön tampon ve ızgara tasarımıyla bambaşka bir hale gelmiş. Otomobilin yan kısımlarındaki tek değişiklik aerodinamik avantajla yakıt ekonomisi de sağlamayı hedefleyen ufaltılmış ancak hala son derece yeterli görüş sağlıyor. Arkada ise yine yeni bir tamponla karşılaşıyoruz. İç tasarımda pek bir değişikliğe gidilmemiş olması ise biraz hayal kırıklığı yaratmıyor değil. Kabinde kullanılan malzemenin ortalamanın üstü bir seviyede olması Toyota'yi bu konuda affettiren bir unsur.
Sürüş ve Performans
4 kapılı ve 7 koltuklu bir aile otomobilinden çok da eğlenceli bir sürüş beklemek haksızlık olur genellikle fakat Verso direksiyon başına geçtiğinizde sizi gerçekten şaşırtan bir sürüş performansına sahip. Test etme fırsatı bulduğumuz 1.6 litre hacmindeki benzinli motora sahip Verso, güç aktarımında gayet yumuşak ve performans noktasında da son derece tatmin ediciydi. Toyota'nın önceki Verso ile yenisi arasında yakaladığı en yüksek ivme belki de performans ve konfor arasında yakaladığı yüksek paralellik diyebiliriz. Virajlarda agresif fakat güven veren ve yolu çok iyi tutan Verso, motor ile kabin arasındaki ekstra ses önleyicilerle kabin içi ses düzeyini de minimumda tutmayı başarmış. Eski versiyonu çok yumuşak direksiyonu ve geç tepkileriyle eleştirilen Verso'nun yeni versiyonu ile çok daha agresif bir kullanım mümkün. Otomobil gerektiğinde ani tepkilere çok çabuk reaksiyon verebiliyor. Otomobildeki yüksek oturma pozisyonu ve harika görüş de büyük artı puanlar. Geri görüş noktasında otomobilin nerede bittiğini anlamakta sıkıntı yaşasanız da, bu noktada da imdadınıza geri görüş kamerası ve orta konsoldaki geniş ekran yetişiyor. Versonun sürüşünde beğenmediğim tek özellik ise frenler. Her ne kadar bir yerden sonra alışıyor olsanız da dozlaması ilk başlarda can sıkıcı ve beklediğim kadar güçlü değil. Yalnızca yeterli.
Elektronik Stabilite Sistemi ve ABS'nin standart olduğu Verso'da, sürücü, yolcu ve yan airbag'ler de yine standart olarak sunulan bazı güvenlik özellikleri.
Ergonomi
Verso'nun 7 koltuklu versiyonu 32 farklı oturma kombinasyonu sunarak rakipleriyle fark yaratıyor. Arka koltuklar daha fazla diz mesafesi sağlayabilmesi adına kızaklı olarak düşünülürken, otomobil maksimum kullanımda, arka koltukların da yatırılmasıyla 1.696 litrelik müthiş bir yük taşıma hacmine erişiyor. Arka koltuklar kolayca yatırlılabiliyor ve size tamamen düz bir zemin sağlıyor.
Yakıt Tüketimi
Test ettiğimiz 1.6 litre benzinli motora sahip Toyota Verso ile uzun yolda 90km/s sabit süratla 5.5 litre gibi bir yakıt tüketimine ulaşmayı başardık. Otomobili yine uzun yolda biraz daha agresif kullandığımızda ise yakıt tüketimi kolayca 6.5/7 litrelere çıktı. Şehir içinde ise köprü trafiğinde yaklaşık 8/9 litre gibi bir yakıt tüketimine ulaştık. 1500 kiloyu aşkın boş ağırlığa sahip Verso ile oldukça makul yakıt değerlerine ulaşmanız mümkün ancak bunun için gerçekten çok dikkatli olmanız gerekiyor. Verso genel olarak tutumlu bir otomobil ancak bir an için şeytana uyduğunuzda, Verso'nun da sizi takip ettiğini yakıt değerlerinden açıkça görebiliyorsunuz.
Sonuç
Verso, her ne kadar Ford C-Max'ın dinamizmini yakalayabilmiş olmasa da kesinlikle tercih edilebilecek bir aile otomobili. Güvenlik noktasında kendinizi her an iyi hissetmenizi sağlayan Verso, sürüş özellikleri olarak da beklenenin üzerinde bir performansa sahip. Tamamı cam tavan özellikle uzun yolculuklarda yola ayrı bir keyif katıyor. 54.300 TL'den başlayan fiyatlarla sunulan Verso'nun motor ve donanım seçeneklerine göre fiyatı 94.600 TL'ye kadar uzanıyor.