2009 yılından beri kullanılan KERS, frenleme anında açığa çıkan enerjinin geri kazanılmasıyla pilotun her tur bu enerjiyi motor gücünü beslemek için kullanmasına yardımcı oluyor. Bununla birlikte FIA sistem tarafından her tur kazanılan ve harcanan enerjinin miktarı konusunda sert sınırlar koymuş durumda. Peki takımların bu sert kurallara sonuna kadar uyduğundan nasıl emin olunuyor? Isabellenhütte Heusler adındaki sensör bu sezon FIA tarafından tam da bu iş için kullanılmak üzere spora dahil ediliyor.
Mevcut KERS enerji kullanımı 5.2.3 numaralı kural çerçevesinde “KERS’in maksimum gücü, giren ya da çıkan, 60kW’ı aşamaz. KERS’ten elde edilen tur başına enerji miktarı ise 400 kJ’den fazla olamaz.” şeklinde belirlenmiş olup FIA araçları Standart ECU sistemi ile görüntüleyip kontrol edebilirken KERS’ten giriş çıkış yapan enerjinin miktarının ölçümü konusunda ihtiyaç ortaya çıkıyor.
2012 sezonunda KERS kullanmayan Marussia ve HRT takımları hariç diğer bütün takımlarda FIA SECU Paketi’nin bir parçası olarak homologe edilmiş sensörler kullanıldı. Isabellenhütte’s IVT-F “tümleşik akım sensörü ” KERS’in sağladığı enerji miktarını kontrol ediyor ve takımların kural ihlali yapmadığından emin olunmasını sağlıyor. Modülün yalnızca iki ayda geliştirilirken özellikle Formula 1′de kullanılmak üzere tasarlandı.
F1′de kullanılan mevcut KERS’in seviyesi oldukça yüksek ve özel sıralı hesaplama araçlarını geliştirmek de zor. Şimdiye kadar Shunt (paralel devreye) dayalı hesaplama sistemi tercih edilirken aslında seri devrede basit bir doğru direnç hesaplamasına dayanıyor. Shunt sisteminden geçen akım gerçek direncine nazaran ana devreden daha küçük değere sahip.
Sensör MGU ve Güç Kontrol Donanımı arasındaki güç kablosu üzerine yerleştiriliyor. Hesaplanan bilen doğru akım SECU’ya girdi oluşturuyor ve SECU Veri kanalları yardımıyla hem takımlar hem de FIA’ya veri akışı sağlanıyor. Takımlar bu verilerden KERS kullanımını maksimize etmek için faydalanırken FIA takımların KERS’i olması gerekenden fazla kullanıp kullanmadığını kontrol edebiliyor.
Mevcut KERS sistemi gelecek yıl da kullanılmaya devam edecek ve yeni Enerji Geri Kazanım Sistemi ondan sonraki yıl devreye girecek. Isabellenhütte cephesinden yapılan açıklamaya göre firma 2013 ve 2014 Formula 1 sezonları için şimdiden sensörler üzerinde çalışmaya başladıklarını söylüyor.