Formula 1’in gövde yapısı kuralları her değiştiğinde parça kullanılabilecekbir alan her zaman kalmış olur ve takımlar bu özgür alanlarda kullanışlı bir şey yapıp yapamayacaklarını kontrol ederler.
Bu yıl bu şanslı parça da T-kanatlar. Bu parçalar eski arka kanat kurallarından arta kalan alana yerleştiriliyor.
2017’de yeni gövde kuralları ortaya çıktı ve arka kanat alçaltılarak genişletildi ve daha arkaya taşındı. Kuralların ilk yayınlanmış versiyonunda bu alanda hiçbir açık yoktu, ancak ardından gelen güncelleme daha önce eski arka kanadın önüne denk gelen bölümde küçük bir alanı gözden kaçırdı. Bu yüzden bu alanı kullanmak tamamen yasal ve takımların yararına olabilir.
Tüm takımlar bu açığı fark etmiş olmalılar, çünkü tasarım ekibinin ilk işi gövde parçalarının olabileceği ve olamayacağı alanları 3 boyutlu olarak haritalamaktır. Malum alanı fark etmek ve bu dar alanda bazı parçalar denemeye karar vermek onlar için uzun sürmeyecektir.
Bu alan, arka kanadın önünde olmasıyla birlikte takımların iki şeyi yapabileceği anlamına geliyor, birincisi arka kanadı daha verimli yapmak, ikincisi de doğrudan yere basma kuvveti üretmek. İlk akla gelen arka kanadın verimliliğini artırmak üzerineydi, havayı arka kanada doğru yönelterek etkisini artırmak veya T-kanat uç noktalarındaki girdaplarla arka kanadın yarattığı sürüklenme etkisini azaltmak.
Ancak ortaya çıkan çözümler de Mercedes, Ferrari, Williams ve Haas doğrudan yere basma kuvveti elde etmeye adanmış durumda. Bu araçlardaki T-kanatlar açılı aero kanatlar ve köpek balığı yüzgecinin altından geçen hava ile çalışıyor.
Yeni kurallar viraj hızını artırmaya yönelik olduğu için en ufak bir yere basma kuvveti kazancı takımlar için önemli ve buna değebilir.
Ancak bu kazançlar bedavaya gelmez, T-kanatlar araca sürüklenme ekler, bu yüzden takım bu ek yükün azami hızdaki düşüşe değip değmediğini tartmak zorundadır. Ayrıca bu T-kanatlar hemen arkasında hava bozulması ortaya çıkaracağı için aslında arka kanadın biraz yere basma kaybetmesine sebep olur.
Elbette tüm bu etkiler rüzgar tüneli ve CFD’de ölçülebilir ve sonrasında tur boyunca simüle edilerek artılarının eksilerinden fazla olup olmadığı görülebilir. Çoğu takım buna değeceğini düşünmüş ve daha da karmaşık çözümler görebiliriz.
Mercedes testlerin daha ikinci gününde çift katlı T-kanat tasarımını göstermişti. Williams ise alta doğru yönelen farklı bir tasarım ortaya koymuştu.
Bu kanatları ve köpek balığı yüzgeçlerini yasaklamak için çağrılar yapılıyor, ancak FIA’nın bu konuda herhangi bir çalışma yapma planı görünmüyor. Bu alan açıkça kurallarda belirtiliyor ve bir güvenlik dezavantajı olmadan bu alan yasaklanamayacaktır. Bu yüzden tüm takımlar fikir birliğine varmadan bunları ortadan kaldırmak mümkün değil.
###