James Allen, son yarış Meksika'da yaşanan strateji mücadelesine, yüksek rakımın yarışa etkisine ve beklenmedik sanal güvenlik aracı periyodunun yarışın sonucunda nasıl etkili olduğuna yakından baktı.
Meksika yarışı devasa kalabalıkla harika bir etkinlik oluyor ancak yarışları, yüksek rakımdaki eşsiz koşulları nedeniyle ilginç oluyor. Yarışın kendine has özellikleri, takımların araçlarını hazırlamasında ve pilotların geçiş yapmaları konusunda etkisini gösteriyor.
Yarışın sonucunu etkileyen bir diğer faktör ise, "kaybedecek bir şey yok" felsefesine sahip olan takımlardı. Singapur'da yaşananları tetikleyen şeylerden birisi buydu ve aynısı Meksika'daki startta da oldu.
Şampiyona yarıştan önce büyük ölçüde belli olduğu için, takımların çoğu artık 1 ya da 2 rakibine karşı yarışıyor. Bu da alınan kararları farklı uçlara taşıyor.
Red Bull gibi takım Max Verstappen ile kaybedecekleri bir şey olmadığı için agresif davranırken, Renault gibi takımlar önlerinde olanlara ve nasıl pozisyon ve puan kazanacaklarına bakmak zorundalar.
Pilotlar Şampiyonası artık belirlendi ve Force India da takımlar şampiyonasındaki dördüncülüğünü garantilemiş oldu. Bu yüzden ön grupta artık kimsenin kaybedeceği bir şey olmayacağı için herkesin stratejik açıdan sınırları zorlayabileceğini söyleyebiliriz.
Bu yarışta sanal güvenlik aracı belirleyici bir hamle oldu. Henüz pite girmeyen pilotlar bu esnada pite girerek kolay bir pit stop yapıp yerlerini korudular ve arkadan gelen baskıyı azalttılar. Bundan en çok faydalanan isimler Lance Stroll ve Kevin Magnussen oldular.
Yarış öncesi beklentiler
Meksika, Sochi gibi düşük enerjili bir pist. Bu yüzden lastikler uzun süre dayanıyorlar. Ultra yumuşak lastikler bile yarım yarış geçirebiliyor.
Aynı zamanda pistte geçiş yapmak, öndeki aracı yakın takip ettiğinde fren ve motor sıcaklığı yükseldiği ve bunu kontrol altında tutmak zorlaştığı için oldukça zor. Yüksek rakımda DRS'nin etkisi hava inceldiği için azalıyor. Ancak aynı sebepten dolayı araçlar düzlükte daha hızlı olmayı başarıyorlar.
Takımların çoğu için açık strateji ultra yumuşak lastikle 30. tur civarına kadar gidip tek pit stop yapmak ve süper yumuşak lastiklere geçmekti. Ancak kilit nokta trafikten uzak durmaktı. Soğutma gereksinimi nedeniyle trafikte kalan sürücü 3/10 seviyesinde zaman kaybedebilirdi.
Bu yüzden erken pite gelerek temiz havada sürüş yapmak için yumuşak lastiklere geçme ihtimali de vardı.
Meksika, en hızlı stratejiyi uygulayabilen çok az aracın olduğu bir pist.
Raikkonen'in yükselişi, Force India'nın podyumu kaybetmesi
Ferrari, Singapur'da olduğu gibi Meksika'da da en hızlı araca sahipti. Burası da normalde Sebastian Vettel'in kazanmasının gerektiği bir yarıştı.
Pole pozisyonunu kazandı ancak start 1. viraj öncesindeki 900 metrelik düzlük nedeniyle çok riskliydi. Sochi'de olduğu gibi pole pozisyonundan kalkan sürücünün arkasında hava koridoruna girecek pilotlar olacaktı. Verstappen'in kaybedecek bir şeyi yoktu ve Vettel en kötü durumla karşılaştı. Aracına hasar verdi ve ardından Lewis Hamilton'la ikinci teması yaşadı. İkisi de geriye düştü. Vettel'in yeni bir ön kanada, Hamilton'ın lastiklere ihtiyacı vardı.
Ferrari'de Kimi Raikkonen de sıra kaybetti. İlk bölümde, önündeki Vettel ve Hamilton'ın gerilemesine rağmen Raikkonen 5. sıradan başladığı yarışta 6. sıraya gerilemişti. Fin sürücü Esteban Ocon, Nico Hulkenberg ve Sergio Perez'in gerisine düştü.
Ferrari iki sebepten dolayı bu treni aşmak zorundaydı: öncelikle Raikkonen'in orta sıra takımlarını geçmesi gerekiyordu ve ardından Vettel'in yükselişinde ön tarafta bir boşluk oluşmalıydı.
18. turda Raikkonen'e pite gelmesi söylendi. Bu çok erken ve agresif bir hamleydi ancak o an ayrıca Raikkonen'e Perez ne yaparsa tersi yapması söylendi. Force India, ilerlemekten ziyade savunmayı düşündüğü için Perez'le savunma yapmayı tercih etti ve Perez'i Raikkonen'den önce pite aldı. Öyle olunca Raikkonen yoluna devam etti.
Erken pit stop Perez için bir sorundu çünkü Kevin Magnussen'in arkasında trafikte geri döndü. Aslında bu erken pit stoptan kaçınılabilirdi. Perez, 30. tura kadar geçme şansı bulamadı.
Raikkonen'in pite girmesini bekleselerdi, Ferrari pilotu muhtemelen lastiklerini ısıtmakla uğraşırken bir tur yavaş kalacaktı ve Perez böylece bir tur sonra süper yumuşak lastikler için pite gelip yerini koruyabilirdi. Force India, süper yumuşak lastiklerin yarışın sonuna kadar gidebileceğinden şüphe etti ancak sonunda bunu başardılar.
Perez'in hamlesi Renault'nun Hulkenberg ile cevap vermesini tetikledi. O esnada yarışta olan tek Renault pilotu Hulkenberg'di. Force India 18. turda pite gelmeseydi, o zaman Renault da 19. turda Hulkenberg'i pite almak zorunda kalmazdı. Hulkenberg de hızlı Ocon'u takip etmek yerine Magnussen'in arkasındaki trafiğe düştü.
Trafikte kalmanın bir diğer olumsuz etkisi, Hulkenberg'in güç ünitesinin aşırı ısınmasıydı. Sonuç olarak Renault pilotu 25. turda yarışa veda etti.
Hulkenberg'in pit stopu Force India'dan Ocon'un da pite gelmesini tetikledi. Aslında bu pek gerekli değildi. Yüksek rakım nedeniyle araçlar arasındaki performans farkı azalmıştı ve Ocon, her halükarda Raikkonen karşısında yerini koruyabilirdi.
32. turda sanal güvenlik aracı devreye girdi ve pite girmeyen sürücülere az kayıplı bir pit stop hakkı tanıdı. Ocon, erken bir pit stop yapmasaydı ilk podyumunu alabilirdi.
Raikkonen, erken pit stop deavantajı olmadan yoluna devam etti ve sanal güvenlik aracının avantajını kullanarak pite geldi ve yerini sağlamlaştırdı.
Raikkonen'in yarışında tuhaf olan tek şey, geç pit stop yapmasına rağmen süper yumuşak lastikler yerine yumuşak lastiklere geçmesiydi. Ancak bunun sebebi Raikkonen'in geride yeni süper yumuşak lastiğinin kalmamasıydı. Ferrari, süper yumuşak lastiği ultra yumuşak lastiği yarışa saklayabilmek için sıralamalarda birinci seansta kullanmıştı.
Yarışta olası çift pit stop stratejisinde, son bölümde atak yapabilmek için ultra yumuşak lastik saklandı ancak yarışın tek pit stoplu olacağı ön görüldüğü için bu ilginç bir hamle oldu.
Sanal güvenlik aracı herkes için harika olmadı
Sauber bu sene sadece iki kez puan kazanabildi ve haziran ayından beri bunu başaramıyor.
Geçen sene Marcus Ericsson, Meksika'da cesurca bir strateji ile puan kazanmaya çok yakındı. 1. turda pite gelen Ericsson, yarışın tamamını tek set lastikle geçirmişti. Orta grupta trafikte zaman kaybetmek yerine böyle bir strateji belirlenmişti.
Bu sene ise stratejiyi böldüler. Pascal Wehrlein erken pit stop yaparken Ericsson geç pit stop yaptı. Bu sayede McLaren'dan Stoffel Vandoorne gibi rakiplerinin işi zorlaştırıldı. Vandoorne, Ericsson'dan erken pite gelmeye çalışsa, bu sefer Wehrlein'ın gerisine düşüp zaman kaybedecekti.
Sanal güvenlik aracı stratejisine kadar uyguladıkları strateji oldukça işe yaradı ve bu tür stratejilerin önüne geçti. Ancak yarışın ilerleyen bölümünde Ericsson'ın motoru iflas etti ve stratejinin bir önemi kalmadı. Yine de gridin arkasında da olsa takımın farklı bir şeyler denediğini görmek güzeldi.
UBS Yarış Strateji Raporu, James Allen tarafından bir çok F1 takımından ve Pirelli'den alınan veriler incelenerek hazırlanıyor.
Yarış geçmişi ve lastik kullanımı
Araçların birbirlerine karşı olan performanslarını ve aralarındaki farkı göstermek için hazırlanan tablo. Yukarı yönde olan eğri pozitiftir. Tur zamanları ve farklar dikey eksende, tur sayısı yatay eksende gösteriliyor.
Perez, Raikkonen, Hulkenberg, Ocon arasındaki mücadelenin pit stopların ardından nasıl çözümlendiğine bakın. Stroll'un yarışı, güçlü bir startın ve pist pozisyonuna odaklanmanın ardından kendi şansınızı nasıl yarattığınızı gösteriyor.
Pit stop yapması gerektiğinde sanal güvenlik aracı geldiği için şanslıydı ancak bu duruma da hazırlıklı olmanız gerekir.
Perez, yeni lastiklerle Stroll'u yakalayıp yakalayamayacağını görmek için 2. kez pite geldi ancak Stroll yerini korumayı başardı ve güçlü bir altıncılık aldı.
tr.motorsport.com