James Allen, son yarış Brezilya'da sezon sonunun geldiğini gösteren tasarımlara sahip olan takımların stratejik yaklaşımlarını değerlendirdi.
Şampiyona belirlendiği için, Brezilya'daki yarışta takımlar büyük ölçüde "kaybedecek bir şey yok" felsefesi ile piste çıktılar.
Lastik seçimleri ve Interlagos'taki havanın etkisiyle, yarış stratejisinde çok az farklılıklar olacaktı ve pit stoplarda erken pit ile öne geçme şansı çok azdı.
Ancak Lewis Hamilton'ın sıralamalardaki kazası, Daniel Ricciardo'nun güç ünitesi değişimi nedeniyle aldığı 10 sıra cezası, 2 hızlı aracın gerilerden başlayacağı anlamına geliyordu ve böylece farklı bir yarış ortaya çıktı.
18-20. turlar civarında güvenlik aracı piste girseydi, Hamilton yarışı kazanma şansına sahip olabilirdi ancak güvenlik aracının çok erken yarışa girmesi, Hamilton'ın en iyi 4. olabilmesini sağladı.
Yarış öncesi hesaplar
Pirelli'nin Interlagos'a getirdiği iki ana lastik süper yumuşak ve yumuşaktı. Cuma günkü antrenman seansları yarışı tek pit stopla tamamlamanın mümkün olduğunu gösteriyordu çünkü lastik aşınması, 2000'lerdeki Bridgestone lastiklerinde olduğu gibi çok düşüktü.
Cuma günkü antrenmanlar ayrıca, lastik kullanım sırası açısından aracın ağır olduğu dönemde yumuşak lastikleri kullanmanın, araç hafifleştikçe süper yumuşak lastiklere geçmenin daha iyi olacağını işaret etti. Diğer türlü kullanım -sıralamalarda ilk 10'a giren sürücüler için- daha sıkıntılıydı. Aracın ağır olduğu dönemde süper yumuşak lastiklerin aşırı ısınmasından endişe duyuluyordu.
Bunu bilen ve aynı zamanda 10 sıra cezası olan Ricciardo, bu yüzden ters stratejiyi seçti. Ricciardo, ilk 10'un aksine 14-15. sıra civarlarından yumuşak lastikle başlamaya karar verdi. Ne yazık ki Ricciardo, ilk turda kazaya karışarak arkaya düşmesi ve aynı zamanda motor kullanımı açısından dikkatli olması gerektiği için stratejisinden maksimumu alamadı.
Hamilton'ın ise yarış için böyle bir endişesi yoktu. Sıralamaların ilk turunda kaza yaptı ve sıfır bir motora geçmesinin ardından, pit alanından başladığı yarışın tamamında maksimum güçle yarışabilecekti. Açık bir şekilde yumuşak lastiklerle başlamak onun için en iyi strateji olacaktı ve araçları geçmek için motor gücünü maksimum seviyede kullanabilecekti.
Yarış günü sıcaklık, antrenmanlardan ve sıralamalardan daha sıcaktı. Pist sıcaklığı 60 dereceye kadar çıkmıştı. Bu da lastiklerin aşırı ısınmasına neden olacaktı. Buna rağmen lastiklerin performansında ciddi bir düşüş olmadı.
Bu yüzden erken pite girenler, sonra girenler karşısında ciddi avantaja sahip olmayacaklardı. Erken pite girmenin fayda sağlaması için, aşınma seviyesinin aşırı ve iki set lastik arasındaki farkın (eski ve yeni) ciddi olması gerekiyor. Böylece erken pite giren araç, önündeki araç bir tur sonra dahi pite gelse 2 sn civarında bir farkı kapatıp öne geçebiliyor.
Interlagos'ta ise bu fark 0.8 sn civarındaydı. Bu yüzden erken pit stopla geçebilmek için önünüzdeki sürücüye bu kadar yakın olmanız gerekiyordu.
Bu durum, yükselme açısından startı ve ilk turu önemli bir hale getirdi. Böyle olunca, ilk turda kaza yapma ve erken bir güvenlik aracı girme ihtimali çok yüksek oluyor ve tam olarak bu oldu.
Ferrari kazandı, Bottas kaybetti
Valtteri Bottas, Mercedes adına pole pozisyonunu kazansa da startta kaybetmesinin ardından bunu galibiyete çeviremedi. Ancak yine de iki defa Sebastian Vettel'i geçme şansına sahipti.
Güvenlik aracı sonrası yarış tekrar başladığında ve diğeri pit stoplarda bu şanslara sahipti.
Yarış yeniden başladığında mücadele etme şansı bulamadı çünkü lider durumda olan Vettel, Hamilton'ın Bakü'de kendisiyle oynadığı gibi hızlanmadan önce kedi fare oyunu oynadı. Bu yüzden, yeniden startın ardından yapması gereken şey, 26 tur boyunca pit stoplara kadar mümkün olduğu kadar Vettel'e yakın olmaktı.
O noktadan sonra yumuşak lastikler çok fazla sorun yaşamadan yarış sonuna kadar dayanacaktı. Bottas, 27. turda pite gelerek pit stopları tetikleyen isim oldu. Mercedes pilotu, pit alanına çok hızlı girdi ve pit ekibi, Bottas'ın lastiklerini değiştirirken bu yüzden 0.3 sn kaybetti.
Vettel, bir tur sonra pite geldi ve normal bir pit stop ile Bottas'ın yaklaşık 0.3 sn önünde piste geri döndü.
Bottas, normal bir pit stopla bile Vettel'in önünde çıkamazdı belki ama, 4. viraj öncesindeki düzlükte Vettel'in hemen arkasında olup geçme şansı yakalayabilirdi. Yaşananların ardından her şey Vettel için daha rahat oldu.
Hamilton ve Ricciardo Interlagos'ta uçuşa geçtiler
Ricciardo, ters strateji ile gridde 14. sıradan 6. olarak iyi bir iş çıkardı. Ricciardo'nun maksimum hızı hava koridorunda ve DRS ile 338 km/sa olarak ölçülse de, yeni motora sahip Hamilton gibi sürekli olarak iyi maksimum hıza sahip olmadı. Hamilton çoğu zaman düzlük sonunda, geçtiği araçlardan 25 km/sa daha hızlıydı. Bu açıdan Ricciardo'nun yükselişi daha uzun zaman aldı.
Ricciardo aynı zamanda ilk turdaki temas nedeniyle sıkıntı yaşadı. Bu temas sonucu Ricciardo, 17. sıraya, o anki son sıraya kadar geriledi. Starttaki kazalar, Hamilton'ın 20. sıradan 14. sıraya kadar ilerlemesinde yardımcı oldu. Bu açıdan güvenlik aracından ziyade ilk turda yaşananlar Hamilton'a yardımcı oldu.
Bu sayede Hamilton her tur bir pilotu, hatta yarışın başında tur başına iki pilotu geçmeyi başardı. Ancak Hamilton, güvenlik aracı arkasında geçen 5 tur boyunca yapabileceği geçişleri erkenden yapamamış oldu.
Ön tarafa geçip liderler pite girdiğinde, performansı güçlüydü ancak kendisi 44. turda yeni lastikler için pite geldikten sonra, liderlerle olan farkın kapanma hızı istikrarlı bir şekilde azaldı.
Lastik aşınmasının düşük seviyede olması ve Hamilton'ın önünün açılmasıyla, Mercedes planladığı pit stopu 7 tur ileriye attı.
Pit stoptan sonra Lewis, sonunda Raikkonen'i yakaladı ancak 48. turda Stroll'ü geçerken 1.5 sn kaybetti (grafikte 48. turda görebilirsiniz) ve lastiklerini fazla kullandı. Bu yüzden podyum için gerekli bir geçiş hamlesini yapamadı.
Perez, Massa ve Alonso'yu geçebilir miydi?
Force India'nın sahip olduğu yüksek standartlara bakarsak, onlar için hayal kırıklığıyla dolu bir öğleden sonra oldu. Esteban Ocon'un yarışı Romain Grosjean ile henüz ilk turda temas yaşayınca sona erdi. Bu sonuçla F1'de 1.5 yıl sonra ilk kez yarış dışı kaldı.
Sergio Perez yarışa beşinci sırada başladı ancak starta Felipe Massa ve Fernando Alonso'ya geçilerek dokuzuncu oldu.
26. turda pit stop penceresi açılmaya başladığında, Alonso Massa'nın bir saniye gerisinde, Perez de Alonso'nun bir sanyie gerisindeydi.
Ne McLaren ne de Force India erken pit stop yapmayı denemediler. Bundan en çok Perez faydalı çıkabilirdi çünkü öndeki iki aracı geçmeye çalışıyor fakat Alonso Massa'ya karşı DRS açıyordu.
27. turda pite giren ilk isim Massa oldu ve ondan bir tur sonra pite giren Alonso, kaçınılmaz olarak Brezilyalı pilot gerisinde çıktı.
Fırsatı kaçıran Perez ve Force India, bölüm uzatmaya ve son bölümde daha yeni lastiklere sahip olmya karar verdi. Sonuç olarak fazladan yedi tur attı ancak çok fazla zaman kaybettive sonuç olarak fayasını görmedi. Çizgiyi yarış boyunca mücadele ettikleri şekilde tamamladılar.
USB Yarış Strateji Raporu James Allen tarafından F1 takımları stratejistleri ve Pirelli'den alınan bilgiler ve veriler doğrultusunda yazılmıştır.
Yarış geçmişi ve lastik kullanımı
Araçların birbirlerine karşı olan performanslarını ve aralarındaki farkı göstermek için hazırlanan tablo. Yukarı yönde olan eğri pozitiftir. Tur zamanları ve farklar dikey eksende, tur sayısı yatay eksende gösteriliyor.
tr.motorsport.com