Abu Dhabi'de tek pit stop olması stratejik açıdan çok az farklılığa sebep oldu ancak yine de pist üstünde bazı ilginç hamleler oldu.
2017 F1 sezonu finali, drama ve gerilim açısından geçen seneki yarış kadar yüksek değildi. Pilotlar ve takımlar şampiyonluğunun önceden belirlenmiş olması buna katkı sağladı.
Ancak yine de ön ve orta grupta bazı ilginç hamleler olmadı değil. Pirelli'nin gelecek sene getireceği yeni lastik türleriyle birlikte ne tür yarışlar görebileceğimizin işareti bir yarış oldu.
2017'de genel olarak yaşandığı gibi - Pirelli gelecek sene için bu yüzden önlem aldı - yarışa getirilen 3 lastikten en sert olanı (yumuşak) kullanılmadı.
Süper yumuşak ve ultra yumuşak lastiklerle tek pit stop stratejisi mümkündü. Geçen sene ise 2 pit stop olmuştu. 2017'de, 2 pit stop yapma, tek pit stopa göre yaklaşık 8 sn daha yavaş olunmasına neden oluyordu.
Yas Marina'da geçiş yapmak zor. Ön tarafta çok az geçiş olsa da, arka tarafta ve orta grupta iki DRS alanını kullanarak oldukça fazla mücadele gördük.
Strateji açısından, geçiş yapmanın alternatifi erken pit stopla geçmeye çalışmaktı. Bu, öndeki araçtan bir tur önce pite gelerek yeni lastik avantajını kullanıp hızlı turla öndeki pit stop yaptıktan sonra geçmek manasına geliyor.
Bu hafta sonu bunun için 1.5 sn fark olması gerekiyordu. Antrenmanlarda bunu başaran takımlar olsa da yarışta bazı takımlar bunu denediler ancak yavaş pit stopla başaramadılar.
Tam tersi, geç pit stop stratejisinde ise yarışın sonunda daha yeni lastiklerle saldırıyorsunuz. Bu sene bunun bir çok yerde başarılı olduğunu gördük ancak burada pek etkili olmadı.
Örneğin; Esteban Ocon, Sergio erez ve Nico Hulkenberg ile mücadele içerisindeydi ve 15 tur geç pite geldi. Ancak pit stoptan önce çok fazla zaman kaybettiği için sonunda 11 saniyelik farkı ancak 6 saniyeye düşürebildi.
Bu hafta sonu lastikler çok istikrarlıydı ve aşınma seviyesi düşüktü. Bu yüzden 10 ile 30. turlar arasında herhangi bir yerde pit stop yapmak mümkündü. Gelecek seneki lastik çeşitliliği bunun olmasının önüne geçecek çünkü sayının artmasının yanında daha yumuşak lastikler hazırlandı.
Ferrari, Yas Marina'da Mercedes ile mücadele edemedi. Bu da Brezilya'nın ardından insanların kafasını karıştırdı.
Ultra lastiklerle hayal kırıklığı bir performans ortaya koydular. Ardından 2. stintte yakıt tasarrufu yapmak zorunda kaldılar. Sebastian Vettel, süper yumuşak lastiklerle daha rekabetçi olsa da, Mercedes ile fark 19 saniye olmaktan kurtulamadı.
Ultra yumuşak lastiklerde Vettel, 22 turda 5 sn geriledi. Süper yumuşak lastiklerde ise 15 sn daha geriye düştü.
Max Verstappen, Kimi Raikkonen'i erken pit stop ile geçmeye çalıştı. Yarışın en hızlı pit stopuna rağmen bunu başaramadılar.
Orta grup heyecanı
Orta grupta, çok daha fazla şey oluyordu. Fernandı Alonso ve Felipe Massa, bir kez daha dokuzunculuk için harika mücadele ettiler. İlk stintte Massa'yı takip eden Alonso, 21. turda erken pit stopla geçmeye çalıştı.
McLaren, yavaş bir pit stop yapmasaydı çıkışta geçebilecekti ancak Alonso'nun pit stopu, Massa'nın pit stopundan 1 sn daha yavaştı.
Alonso yarışa Massa'nın arkasında döndü ancak lastiklerinin daha sıcak olması avantajını kullanarak atak yaptı ve geçmeyi başardı.
Massa'nın final yarışıydı ve Ferrari dönemindeki eski takım arkadaşı Alonso ile mücadeleye girmesi uygundu. İki sürücü bu sene bir çok kez mücadele etti. McLaren-Honda paketinin sezonun son bölümünde çok daha iyi göründüğünü hatırlamak lazım. Gelecek sene Honda motoru kullanacak olan Toro Rosso bundan cesaret alabilir. Aynı şekilde McLaren da şasi açısından cesaret almalı.
Hulkenberg, cezadan maksimumu almayı başardı
Yarış içerisinde Renault pilotu Nico Hulkenberg ile Force India'nın iki sürücüsü Perez ve Ocon arasında büyüleyici bir mücadele oldu.
Hulkenberg, yarışa Force India pilotlarının önünde 7. sıradan başlasa da starttaki hafif temasın ardından yerini ancak pisti keserek koruyabildi.
Perez, bu duruma çok kızdı ve Hulkenberg'in pozisyonu kendisine vermesi gerektiğini söyledi ancak Hulkenberg bunu yapmadı. Hakemler ona pit stopta çekmesi için 5 sıra cezası verdiler.
Gerçekten Perez'in gerisinde olmalıydı ve yerini almak için stratejiyi kullanmalıydı. Bunun yerine Hulkenberg, önde kalarak 6. oldu ve bu sayede Renault, takımlar şampiyonasında Toro Rosso'yu geçerek 6. olmayı başardı.
Bu aynı zamanda Renault'nun Force India'ya karşı taktiksel bir işaretti. Fransız ekip, gelecek sene daha büyük kaynaklarla Force India'yı geride bırakmaya çalışacak.
Hulkenberg'in virajı kesmesinin ardından acımasızca oynayan Renault, aynı zamanda başarı adına risk almak için istekli olduğunu da göstermiş oldu.
Hulkenberg'e yarış içerisinde maksimumu alabilmesi için, 6 tur boyunca maksimum motor modunu kullanabileceği söylendi. Bunun fazlası olursa motorun hasar alabileceği belirtildi.
Ancak pit stop öncesinde avantajını arttırmak ve 5 sn cezadan etkilenmemek için bu sayı 2 katına çıkarıldı ve Hulkenberg'e 12 tur boyunca o modla devam edebileceği söylendi.
Force India da agresifti. Perez'in erken pit stopla geçebilmesi için 16. turda pit yapıldı. Hulkenberg'in pite gelip kendisine cevap vereceği düşünülüyordu.
Hulkenberg bunu yaptı ancak öncesinde motor modunu kullandığı için, cezaya rağmen yeteri kadar fark açmıştı. Bu sayede pit stoptan sonra yerini korumayı başardı.
Force India, bir pilotuna erken pit stop yaptırmasının ardından diğeriyle tam tersi geç pit stopu denedi ancak bu seneki diğer yarışların aksine bu taktik işe yaramadı.
USB Yarış Strateji Raporu James Allen tarafından F1 takımları stratejistleri ve Pirelli'den alınan bilgiler ve veriler doğrultusunda yazılmıştır.
Yarış geçmişi ve lastik kullanımı
Yarış ilerleyip sonuna doğru geldikçe, lider grup ile orta grup arasında oluşan farka bakın. 2018 sezonunun başında Renault, Force India ve özellikle McLaren'ın bu farkı kapatıp kapatamadıklarını görmek için yakından inceleyeceğiz.
tr.motorsport.com