Makine Mühendisleri Odası (MMO) Sivas İl Başkan Yardımcısı Makine Mühendisi Sebahattin Dağüstü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eksi 35'lere kadar düşen hava sıcaklıklarının araçların çalışmasını engellediğini söyledi.
Dağüstü, araçların donması ve çalışmamasının önüne geçebilmek için kamyon, tır gibi ağır tonajlı taşıtların gece iki saatte bir, otomobillerin ise günde en az iki sefer 10'ar dakika rölantide çalıştırılması gerektiğini belirtti.
Ayrıca araçların park edilme yeri ve şeklinin de çalışıp çalışmamasını etkileyen faktörler arasında yer aldığını ifade eden Dağüstü, araçların, rüzgarın esme yönü, güneş görüp görmediği, gibi konular dikkate alınarak park edilmesi gerektiğini vurguladı.
Motorun rüzgara maruz kalmasının, aracın çalışmamasına neden olacağını kaydeden Dağüstü, ''Aracın motorunun güneşi görmesi ısınmayı hızlandırarak hem donmasını engeller, hem de kolay çalışmasını sağlar. Tam kuzeyde kalmış araç, soğuğu iyice çeker donar ve çalışması güç olur. Bu nedenle araçların motorlarının kuzeye değil, güneye dönük şekilde park edilmesi gerekir'' dedi.
Türkiye'deki araçların büyük çoğunluğunun ithal olduğunu belirten Dağüstü, bu araçların üretildiği ülkelerle Türkiye'nin mevsim bantlarının uymadığını söyledi. Motor yağının da aracın donmasında etkili olduğunu kaydeden Dağüstü, kışın akışkanlığı yüksek olan 5-30 tam sentetik yağ kullanılması gerektiğini ifade etti.
İster dizel olsun, ister benzinli olsun araçların motorlarında bulunan belli standartlara göre üretilen yağlar olduğunu anımsatan Dağüstü, ''Bu yağlar 20-50, 10-40, 5-30 numaralandırılır. Soğuk havalarda akışkanlık özelliğini bozmayan yağlar kullanılmalı. Artık kışlar çok çetin geçtiği için 5-30 yağların kullanılması gerekiyor. Ama Türkiye'de genelde 10-40 kullanılır. Doğru yağ seçimi ise 5-30 tam sentetik yağlardır. Bu durumda motordaki aşınmalar da en aza iner'' ifadelerini kullandı.