İngiltere GP’si uzun yıllar unutulmayacak bir yarışa sahne oldu. Silverstone’daki mücadeleye genel olarak patlayan lastikler damgasını vursa da, ama unutulmayacak yarış izledik. F1 deyince aklınıza ne geliyorsa vardı 92 dakika 59 saniyelik yarışın içinde: risk, tehlike, geçiş, taktik, teknoloji, hız, güvenlik aracı, cesaret, drama, arıza, şans, şanssızlık ,hayal kırıklığı, tırmanış, gerileme, mutluluk ve hüzün!
Tam bir aerodinami pisti, Silverstone’daki yarışın, sezonun ortasındaki bu bölüm için bir gösterge olması bekleniyordu. Bburada kötü otomobile ve pilota hiçbir zaman yer yoktur; otomobiller arasındaki farklar çok belirgindir. Ayrıca Bilindiği üzere İngiltere GP’si, İtalya ile birlikte 64 yıldır aralıksız olarak yapılan tek yarış. Silverstone ise İngiliz motorsporlarının evi ve F1 dünya şampiyonasının doğduğu yer.
Antrenmanlar...
Takımlar Cuma günkü ilk antrenmanın büyük bölümünü yağmur nedeniyle kaybettiler. FP1’de 11 pilot zaman turu atmazken, Kimi Raikkonen garajdan dahi çıkmadı. Bu nedenle Nico Rosberg’in üstünlüğüyle tamamlanan ikinci antrenman daha yoğun geçti. Cumartesi sabahı yapılan üçüncü antrenmanda Mercedes’in ilk iki sırayı alması ve artlarında Red Bull pilotlarının olması, yarışın nasıl geçeceğinin habercisi gibiydi. Ama her şey, öyle basit olmayacaktı İngiltere’de. Pirelli’nin lastiğin çelik tabanlı karkas yapısı ile üstte yolu tutan kauçuk tabakasını birbirine yapıştırmayı denediği ilk yarış olan İngiltere GP’sinde, patlayan ilk lastik üçüncü antrenmanda McLaren pilotu Sergio Perez’den geldi. Ekrana yansımayan bölümde, Perez’in sol arka lastiği Copse virajı çıkışında parçalanarak patladığında; yarışta buna benzer bir durumun yaşanmasının büyük sıkıntı doğuracağı söyledim ve ne yazık ki ertesi gün haklı çıktım.
Hamilton kendi evinde polde...
Sıralama turlarında, Lewis Hamilton,i belki de senenşin en iyi turunu atarak takım arkadaşı Rosberg’in 0.4 saniye önünde, kendi evinde polü aldı. İngiliz pilot 2007’den sonra ilk defa poldeydi ve yaratığı fark, rakiplerini gözünü korkutmuştu. Vettel ile arada 0.6 saniye, bir Cumartesi gününü daha hayal kırıklığıyla noktalayan 9. Alonso ile arada tam 1.3 saniye vardı. Ferrari gibi Lotus da, sıralama turlarından hayal kırıklığı ile ayrılırken Force India’dan Di Resta ve Toro Rosso’dan Ricciardo, kariyerlerindeki en iyi grid pozisyonlarını aldılar. Özellikle Webber’in sene sonda emekliye ayrılacağını açıkladığı bir hafta sonunda, Ricciardo’nun performansı tam zamanında geldi. Ancak Force India, üst üste üçüncü Cumartesi gününü de Di Resta’ya kazık atarak noktalamış oldu; çünkü otomobil minimum ağırlıktan 1.5 kg hafif çıkınca Di Resta, kendi evinde belki de podyum kovalayacağı yarışa en akadan başlamak zorunda kaldı. Ferrari ve Lotus dışında McLaren de Cumartesi gününü hayal kırıklığı ile noktaladı.
Çok konuşulan gizli lastik testinin ardından, İspanya’da lastik kullanımı açısından çuvallayan Mercedes’in en yapacağı merak konusuydu. Padoktaki genel beklenti yarışın üç pit-stopla biteceği yönündeydi. Mercedes, baştan üç pit-stopu seçmiş olsa da; Red Bull Vettel ile iki pit yapmayı hedefliyordu. Ama teker teker patlayan Pirelli lastikleriyle, herkesin planı alt üst olacaktı.
Startta Massa uçuyor...
Starta geldiğimizde Hamilton yerini korurken, Rosberg’in kötü, Webber’in ise korkunç bir çıkış yaptığını gördük. Öyle ki, karambolde kalıp ön kanadına da ufak bir hasar verdikten sonra Wwebber ilk turu 14. sırada geçti. Ferrari’den Felipe Massa ise, sezonun belki de en iyi startını aldı ve altı sıra birden kazanarak beşinciliğe oturdu. İlk turun sonunda sıralama Hamilton, Vettel, Rosberg, Sutil, Massa, Raikkonen, Ricciardo Grosjean, Alonso ve Button şeklindeydi.
Virajlarda Red Bulll kadar hızlı, düzlüklerde Red Bull’dan daha hızlı olan otomobiliyle Hamilton, beşinci tura kadar iki saniye fark açarak Vettel’i ve yarışı kontrol etmeye başladı.
İlk patlama Mercedes´te...
Ancak sekizinci turda yarışın kaderini değiştirecek ilk lastik patlaması geldi. İlk sektördeki Wellington düzlüğünde, belirgin bir sebep ortada yokken aniden parçalanan sol arka lastik; Hamilton’ın kendi evindeki yarışı kazanma hayallerini yok ederken, seyircilerin arasına da büyük bir şok dalgası yollamış oldu. Turun büyük bölümüm patlak lastikle atan Hamilton pitten çıktığında 22. ve son sıradaydı. Sadece iki tur sonra 5. Viraj çıkışında Massa, sl arka lastiği patlattığında ortada bir problem olduğu anlaşıldı. Bu arada öndeki grup 10-15. Turlar arasında ilk pitlerini yaptığında, Vettel’in sol arka lastiğinde de bir kesik olduğu anlaşıldı.
Ekrana gelmeyen bölümde Alonso da, son virajda ani bir lastik inmesi yaşayınca ilk pitini erken yapmış oldu. Birkaç tur içinde Vergne’in lastiği düzlükte ve durup dururken patlayınca, Charlie Whiting güvenlik aracını devreye soktu. Bu olayda, Toro Rosso’nun hemen arkasındaki Lotus pilotları ciddi bir sik altında kaldılar. Hatta ufak bir lastik parçası, Raikkonen’in kaskına çarptı. Yedi tur süren uzun güvenlik aracı periyodunda, hem pist üstündeki çok sayıda lastik ve karbon parçası temizlendi,hem de FIA olayları soğutarak Pirelli’den acil bir durum değerlendirmesi aldı. Sonuçta takılacak yeni lastiklerde 2 psi hava basıncının artırılması ve azalan benzin yüküyle beraber problemin azalacağı düşünüldü.
Yeniden başlıyoruz...
Yarış yeniden başladığında öndeki Vettel ve Rosberg yavaş yavaş arayı açarken , Sutil’in arkasında ona baskı uygulayan Alonso, Raikkonen, Grosjean ve Ricciardo vardı. Tırmanışa geçen pilotlardan Webber 9., Di Resta 11. ve Hamilton 14. Sıraya kadar çıkmıştı. Birkaç tur sonra yaşanan Di Resta Hamilton çekişmesi çok keyifli oldu.
29. turda ekrana gelmeyen bölümde, son sektörde Gutierrez’in sol ön lastiği patladı. İkinci pit-stoplarda, lastik kullanımına güvenerek içeri erken giren Raikkonen, Alonso ve Webber’i geçti. Sutil de, hem Ferrari hem de Red Bull’a geçilmiş oldu. İkinci pit-stopunu geciktiren Hamilton’ın, Raikkonen ve Alonso ile didişmesi de nefes kesti. Webber, Alonso’yu geçerek 4.lüğe çıkarken, Red Bull Rosberg’in üçüncü kez pite girip girmeyeceğini merak ediyordu.
Yarışın kader turu...
40. tur yarışın kaderini değiştirdi. Alonso üçüncü piti için içeri çağırıldı. Pit girişini geçtikten sonra, diğer olaylar kadar dramatik gözükmese ve fark edilmese bile Rosberg’in lastiği patlarken, yarışı kazanacak gibi duran Vettel de aktarma organ sorunuyla sürüşü kaybetti. Alman pilot, otomobilini stat düzlüğünün dış kısmı yerine pit duvarı kenarına çekince de, FIA ikinci kez güvenlik aracını devreye aldı. Bu kritik hamle ile a) Rosberg, patlak lastikle bir tur atmanın dezavantajını yaşamadan pite geldi, b) Alonso yarış ortamında pit yaptığı için sekizinci sıraya geriledi ve c) herkes rahatça üçüncü pite girme şansını yakalarken aralar da kapanmış oldu. Vettel otomobilin sağ taraf çekse, bu yarışı büyük ihtimalle Raikkonen kazanacaktı, çünkü Rosberg patlak lastikle bir tur atarak podyumun dışına düşecekti. Neticede büyük çoğunluk pite girerken, Raikkonen, Sutil, Ricciardo ve McLarenler pistte kalarak kumar oynadılar. Yarışın sonucuna baktığımızda, lastik değiştirmeyen herkesin gerilediği görülecekti.
Son turlar...
Son bölüm heyecanlı geçti. Ricciardo ve Sutil’i geçen Webber üçüncülüğe çıkıp Raikkonen’in peşine takılırken; Alonso Button’ı geçip Perez’in ardına geldiği anda Perez’in sol arka lastiği bir bomba gibi patladı. 285 km/s hızda yaşanan bu olayca, McLaren’in hemen arkasında olan Alonso, inanılmaz bir refleksle 3.6 g’lik bir yanal ivme yaratarak sağa kaçtı ve birkaç santimetreyle büyük bir lastik parçasının kafasına çarpmasını engelledi. İspanyol pilot, yarışan sonra çok korktuğunu dile getirecekti. Kısa süre içinde Webber Raikkonen’i geçerek ikinciliğe, Alonso’da Sutil’i geçerek dördüncülüğe çıktı. Son beş turda Rosberg, Webber’in önündeki yerini zor da olsa kazandı ve şans kendisine güldüğü anda, bu şansı iyi kullanarak zafere ulaştı. Raikkonen’i geçen Hamilton üçüncülük için Alonso’yu zorlasa da, podyumun son basamağı Ferrari pilotuna gitti. Raikkonen ise, pite girmemenin cezasını beşinci olup sekiz puan kaybederek ödedi. Massa son anda altıncılığı yakalarken, pite girmeyen Sutil ve Ricciardo, Di Resta ve Hulkenberg’in önünde yedinci ve sekizinci sıraya razı oldular. Pit-stop yapmayan Button da, puan barajının dışında kaldı.
Pirelli´nin açıklaması...
Charlie Whiting’in durdurmaya çok yaklaştım dediği yarışına ardından Pirelli, yaşanan lastik patlamalarını arka lastiklerin ters takılması (sağ sola, sol sağa) ve bu nedenle dönüş yönünün ters olup, daha çok yük alacak dış kısmın içeride kalması; takımların kullandıkları hava basıncının düşük olması; aşırı uçtaki kamber açıları ve hızlı virajlardaki kerblerin keskin kenarlarının birleşiminden oluşan faktörlere bağladı ve doğru şekilde kullanılırsa 2013 lastiklerini tamamen güvenli olduğunu belirtti. Peki ama o zaman neden sene başından beri farklı zaman ve pistlerde toplam 20 kez lastik patlaması yaşandı ve madem lastikler doğru şekilde kullanıldığında güvenliyse, Amanya GP’sinde kullanılacak lastikler nedne değiştirildi? Yorum sizin…
Ben Formula 1’i neden sevdiğimizin kısa bir özeti olan İngiltere GP’sindeki yayından büyük keyif aldım. Yayında iyi bir iş çıkardığımı düşünüyorum. Umarım siz de eğlenmişsinizdir.
Serhan Acar