Bahreyn’deki sezonun dördüncü yarışı, Vettel´in 2011 sezonundaki galibiyetlerini anımsatan bir yarış oldu. Liderlik için çok çekişme yaşanmasa da, orta sıralar için keyifli bir mücadele izledik.
Formula 1’de Bahreyn yarışıyla beraber Avrupa´da alıştığımız saatlere dönülmesi izleyici sayısı açısından fark etti. Mesela üçüncü antrenman yayınında sezonun ilk üç yarışına göre daha fazla sayıda soru geldi sizlerden. Üçüncü antrenman seansında zamanların birbirine çok yakın olması ve ilk sıra ile 12.lik arasında sadece 0.9 saniye bir fark bulunması sıralama turlarının yakın geçeceğinin göstergesiydi. Hamilton’ın seansın sonlarına doğru patlayan lastiği, devamında vites kutusu değiştirilmesine neden olacaktı.
Sıralama turlarında Rosberg sürprizi...
Aslında sıralama turlarına geldiğimizde Mercedes’ten Nico Rosberg’in pole pozisyonu alması bir açıdan sürpriz oldu. Mercedes antrenman seansları boyunca çok daha hızlı gözükmemişti. Buna rağmen Alman pilot Q3’te çeyrek saniyelik bir farkla polü almayı başardı.
Rosberg’in arkasında sırasıyla Vettel, Alonso, Hamilton, Webber ve Massa sıralandı. Tabi Webber’in Çinden kalan +3 sıra, Hamilton’ın ise vites kutusu değiştirdiği için gelen +5 sıra cezası, gridin dizilişini değiştirecekti. Her iki Force India pilotunun da son bölüme kalması, takım adına önemli bir başarıydı. Cuma gününü en hızlı pilot olarak kapatan Raikkonen, Lotus ile dokuzunculukta kalınca hayal kırıklığı yaşadı. Button’den Jenson Button’ın son bölüme kaldığı için sevinç çığlıkları atması, takımın ne kadar vahim bir durumda olduğunu gösteriyordu adeta.
Takımların henüz lastikleri tam anlamıyla çözememiş olmasının yanı sıra, Sakhir pistinde yaşanan sıcak hava ve pistin özellikle arka lastikleri çok aşındıran, bol çekiş isteyen karakteristiği nedeniyle bizleri ilginç bir yarış bekliyordu. ilk yarışlarda gördüğümüz üzere bir kez daha lastikleri iyi çalıştıran pilot ve takımın şanslı olacağı çok açıktı. Çin’in aksine Bahreyn´de otomobillerin performansını sınırlayan unsur arka lastiklerdi; tabii bir de frenleri unutmamak lazım. Son olarak yarış boyunca start düzlüğünde karşıdan esen rüzgar, özellikle savunma yapan pilotların işini çok zorlaştıracaktı.
Nefes kesen ilk 30 saniye...
Yarışın startında Rosberg yerini korurken Ferrari´den Alonso son yıllarda alıştığımız gibi iyi bir çıkış yaparak ilk virajın çıkışında Vettel´in önüne geçmeyi başardı. Ancak ilk sektörün sonunda KERS enerjisini saklanmış olan Vettel beklenmedik bir yerde Alonso’yu geçerek yerini geri aldı. İki şampiyonun, iki ezeli rakibin 30 saniye içerisinde iki defa yer değiştirdiğini izlemek keyifli oldu. İlk tur içerisinde Force India dan Sutil ile temas ederek ön kanadını kıranın Felipe Massa için aslında kabus başlamış oldu. Sutil’in patlayan lastiği ise Alman pilotun yarıştaki bütün şansını öldürdü.
Vettel ikinciliği geri kazandıktan sonra Rosberg’in peşine takıldı. Mercedes pilotu ilk turlarda çok sert ve iyi savunma yapsa da; daha ikinci tur dan itibaren arka lastiklerde aşırı ısınma görülmeye başlandı. Bu nedenle Alman pilot, üçüncü tura girildiğinde hem Vettel hem de Alonso’ya geçilmiş oldu. Arkalarda hafta sonu boyunca performans olarak ortalarda görünmeyen McLaren pilotları Button ve Perez´in Raikkonen’i geçmesi ilginçti. Fin pilot lastiklerini geç ısıtan Lotus ile McLaren’e karşı koyamadı; ancak takım daha yarış başlamadan iki pitle finişe gelmeyi planlanmıştı. Dolayısıyla Raikkonen pist üzerindeki rakipleriyle kapışmak yerine lastiklerini korumayı tercih etmek zorundaydı.
Diğer Lotus ile Grosjean ise yarış başlarken üç pit yapmayı planlıyordu. Önünde Rosberg, Alonso’yu geçerek Ferrari pilotunu şaşırtsa da, İspanyol pilot beşinci turda yeniden ikinciliğe yükseldi. Ancak bu ana kadar Vettel üç saniye fark açmıştı bile. Lastik problemi ile geriye düşmeye başlayan Rosberg, önce Di Resta’ya, daha sonra da Massa’ya geçildi.
DRS Alonso´nun şansını öldürüyor...
Yedinci turda Alonso´nun DRS sistemi açık kaldı kaldığında, Ferrari pilotu galibiyet için yarışma şansını kaybetti. Alonso pite girdiğinde mekanikerler arka kanadı kapattılar, ancak arızanın giderildiğinden kimse emin olamadı ve Ferrari önemli bir taktik hatası yaparak şampiyon pilotun kanadı yeniden kullanmasına izin verdi. Kanadın bir kez daha açık kalması bir pit stop daha demekti. Bu nedenle Ferrrari onuncu turda 19 uncu sıraya kadar geriledi ve Alonso yarışın kalan kısmında DRS kullanmadan yarışmak zorunda kaldı.
En büyük rakibi Alonso’nun geriye düşmesiyle Vettel önde yalnız kaldı ve ilk dokuz turun sonunda Di Resta ile altı saniyelik bir fark açtı. Üç kez pite girecek olan pilotlar onuncu tura kadar içeri girince, meydan iki yapacak olan diye Di Resta ve Raikkonen’e kaldı. Yeni lastikler ile yüksek temposunu sürdüren Vettel 14. turda Raikkonen’i geçerek yeniden liderliğe döndü. Yani Alman pilot, fazladan yapacağı bir pit stopun zamanını daha yarışın dörtte biri bitmeden kazanmıştı. Vettel bu noktadan sonra finişe kadar adeta tek başına gitti, çok fazla ekrana gelmedi. Red Bull´un hızı ve lastik kullanımı Bahreyn´de diğer tüm rakiplerinin çok ötesindeydi.
İki pite karşı üç pit...
Aslında bu ilk bölümün sonunda yarışın gidişatı belli olmuştu. Önde Vettel rahatça sevdiği şekilde tempoyu ve yarışı kontrol ederken, üç kez pite girecek olan pilotlar Raikkonen ve Di Resta’yı yakalamaya çalışacaktı. Cumartesi günü Hamilton’ın patlayan lastiğinin ardından Massa’nın yarışta iki defa lastik patlatması kafalarda soru işareti uyandırdı. Önde Vettel, Raikkonen Di Resta üçlüsü yarışı rahatça götürürken; arkada McLaren kampında kıyamet kopuyordu. Perez ve Button’ın tekerlek tekerleğe, temas dolu çekişmesi Martin Whitmarsh’ın yüreğini ağzına getirirken, yarışa gerçekten de eğlence kattı. Arka lastikleri biraz daha iyi koruyan Perez, ilk 3 yarışın aksine son derece agresif bir yarış çıkarttı ve Button ile kapışmaktan kaçınmadı. Ancak bu mücadele iki takım arkadaşının da lastiklerini çok çabuk aşındırdı ve lastik kullanımı çok iyi olan Lotus ile Grosjean, iki pilotu da avladı.
Vettel ikinci pitini yapıp lider olarak yarışa döndüğünde galibiyeti neredeyse garantiledi. Lotus, Di Resta’yı yakalamaya başlayan Raikkonen´in 23 tur kala son kez pite çağırdığında lastiklerinden memnun olan Fin pilot bu durumdan şikayet etti. Oysa ki bu hamleyle beraber Lotus pist üzerinde risk almadan Force India’yı geçecekti. Ama bu son pitin ardından Raikkonen, arkada birbirleriyle savaşan Grosjean, Hamilton, Button ve Webber’den oluşan grubun ortasına düştü.
McLaren´de kıyamet kopuyor...
Finişe kadar McLaren pilotları, farklı pit zamanlarından ötürü iki defa daha karşı karşıya geldi ve bu tehlikeli savaştan Meksikalı pilot Perez galip ayrıldı.
Tüm pit-stoplar tamamlandığında öndeki üçlünün ardında Webber, Grosjean, Button, Rosberg, Hamilton ve Perez’den oluşan nefis bir grup ortaya çıktı ve bu grup finişe kadar birbiriyle kapıştı. Gerçekten keyif veren tekerlek tekerleğe yapılan savaşın ardından Grosjean, sadece bu gruptakilere geçmekle kalmadı; aynı zamanda altı tur daha yeni olan lastikleriyle Di Resta’yı da geçerek podyumun son basamağına ulaştı. Bir ara ikinciliğe yükselmesine karşın son turlarda lastikleri iyice biten Webber, son turda hem Hamilton’a hem de Perez’e geçilmekten kurtulamadı.
Böylece podyum dışındaki sıralama Di Resta, Hamilton, Perez, Webber, Alonso, Rosberg, Button şeklinde oluştu. Mercedes’te Rosberg her geçen tur daha da geriye düşerken, Hamilton tam tersine yarışın orta noktasından sonra toparlandı ve takıma önemli puanlar kazandırdı. Alonso yarışın büyük bölümünde DRS kullanmasına karşın sekizinci olarak hasarı azalttı.
Bir kez daha lastik kullanımının çoğunlukla saf performansın önüne geçtiği yarışta Vettel gerçekten rakipsiz ve rahat bir mücadele ortaya koydu. Raikkonen ve Grosjean da podyuma çıkınca yarış severler 2012’den sonra adeta bir deja-vu yaşamış oldu. Di Resta podyumu son anda kaçırsa da, hafta sonunun en iyi pilotlarından birisiydi. Öte yandan yarışa dokuzuncu başlayan Raikkonen iki pitle ikinciliği alırken, polden başlayan Rosberg’in dört pitle ancak dokuzuncu olabildi. Mercedes’in lastik aşınma sorunu işte bu kadar vahimdi.
Bahreyn standartlarına göre keyifli geçen yarışta, kendi performansımı vasat buldum. Özellikle Alonso´nun açık kalan DRS’sini notlara bakarken görmemem tadımı kaçırdı. Tabii ki hedef bundan sonraki yayınlarda daha iyi olmak. Bu arada Bahreyn’deki politik problemleri ne pilotlar, ne takımlar, ne FIA ne de FOM çok fazla kaale almazken; FOM kameraları bomboş olan tribünleri göstermeme hususunda büyük başarı kazandı.
Sonuçta Uzakdoğu turu noktalanmış oldu. Bakalım Avrupa sezonu nasıl başlayacak?