İlk 7 yarıştaki karşılıklı saygı ve samimi bir mücadelenin ardından Sebastian Vettel ve Lewis Hamilton arasındaki şampiyonluk savaşı Azerbaycan caddelerinde ilk patlağı verdi.
Yarış başlangıcında Bottas ve Raikkonen’in 2. virajda çarpışmasıyla Hamilton ve Vettel bir anda ilk 2 sırada tek başlarına kaldılar ve Kvyat’ın yolda kalıp ilk güvenlik aracına neden olduğu ana kadar Hamilton rahat bir şekilde yarış galibiyetine gidecek gibi göründü. Fakat ne olduysa işte tam o andan sonra oldu ve kan gövdeyi götürdü.
Güvenlik aracı periyodunda Hamilton’ın fren testi yaptığını düşünüp İngiliz pilota kasıtlı olarak çarpan Vettel, aldığı 10 saniye dur/kalk cezasıyla 4. olabilirken yarışı rahat şekilde lider tamamlayabilecek Hamilton da yarış tekrar hızlandığında kafalığının kalkması nedeniyle yaptığı zorunlu pit sonrasında ancak 5. olabildi. Hal böyle olunca henüz 6. turda 17’nci sıraya düşen Ricciardo bu sezonki ilk galibiyetini, ilk turda 1 tur geriye düşen Bottas arka arkaya ikinci 2’nciliğini ve tüm bu dramanın ortasında beladan uzak duran Stroll kariyerinin ilk podyumunu elde etti.
Ancak yarıştan sonra manşetlere konu olan ne Avustralyalının galibiyeti ne Bottas’ın müthiş geri dönüşü ne de Stroll’ün podyuma çıkışıydı çünkü F1’in zirvesinde büyük bir kaos vardı; Hamilton ve Vettel’in çarpışması.
Hamilton ve Vettel Arasındaki Olayların Başlangıcı
İkili arasındaki olaylar, Daniil Kvyat’ın 12. virajın çıkışında iç tarafta kalan aracının bir türlü pist dışına çekilememesi nedeniyle 12. turda piste giren ilk güvenlik aracı periyoduyla başladı. Hamilton, güvenlik aracı pistten çıktığında konvoyun hızını ayarlama imtiyazının kendinde olmasını başarıyla kullandı ve 16. virajın çıkışına kadar Vettel’i yavaşlatarak F1’in en uzun süre tam gaz geçilen düzlüğünde Alman pilotu, Sergio Perez’in avlanma sahasına itti.
Ferrari pilotu güvenlik aracı çıkışı Force India’ya direnmeyi başarırken ilk turda Bottas ile temas eden Kimi Raikkonen’in hasarlı bargeboard’ı sonunda tamamen koptu ve start/finiş düzlüğünün soluna saçılan parçalar yüzünden 1 tur bile geçilmeden tekrar güvenlik aracının piste girmesi gerekti.
Hamilton’ın ardındaki Vettel’i bir kez daha uzaklaştırması gerekiyordu ve İngiliz pilotun taktiği bu kez Sebastian Vettel’in ona 15. virajda arkadan çarpmasıyla büyük patlak verdi. Vettel, bu hareket sonrası sinirlerine hakim olamadı, Hamilton’ın yanına geldi ve ona kasıtlı olarak çarptı. Alman pilot deliye dönmüştü çünkü Hamilton’ın fren testi yaptığını düşünüyordu. Pist üzerindeki temaslar sonucunda parçalar artınca FİA çözümü kırmızı bayrakla yarışı askıya almakta buldu ve bu karar ortalığın bir nebze sakinleşmesine yardımcı oldu.
Kim Hatalıydı?
Olaylara farklı açılardan bakmak gerekiyor.
Vettel yarıştan sonra yaptığı açıklamada Hamilton’ın kendisine karşı bir fren testi uyguladığını düşündüğünü şu ifadelerle açıkladı:
“Liderin hızı belirlediğini biliyoruz fakat virajdan çıkıyorduk, o hızlanıyordu daha sonra zamanında duramayacağım ve ona arkadan çarpacağım kadar çok fren yaptı.”
“Bunu yapamayacağını anlaması gerekiyor. O, bunu birkaç kez daha yaptı – birkaç yıl önce Çin’de gridin gerisinde bir kaza yapmaya çok yaklaştı.”
“Sadece bunun gerekli olmadığını düşünüyorum. Viraj çıkışında, hızlanmak ve sonra fren yapmak, bunu yapmak için doğru yol değildi. Hiçbir anlamı olduğunu sanmıyorum.”
Yarıştan sonra, Hamilton’ın telemetri verileri incelendi ve İngiliz pilotun önceki turlardaki yarış başlangıçlarında pistin o bölgesinde benzer şekilde davrandığı bu nedenle herhangi bir fren testi yapmadığı belirtildi. TV grafikleri incelendiğinde Hamilton’ın 15. virajda 63 km/s’den 51 km/s hıza düştüğü Vettel’in ise 70 km/s’den 45 km/s’e düştüğü görülüyor. Fakat ECU sistemlerinden elde edilen verilerin bu tarz olayların incelenmesinde ekran grafiklerinden daha elzem olduğunu belirtmekte fayda var.
FIA’nın güvenlik aracı yönetmeliğine göre, güvenlik aracı ışığı söndükten sonra lider araç tempoyu belirleme ve gerektiği taktirde güvenlik aracıyla arasına 10 araç boyu mesafe koyma hakkına sahip. Telemetri verilerine bakıldığında Hamilton’ın yanlış bir şey yapmadığı ayan beyan görünüyor. Ayrıca cezayı çeken Ferrari’nin de konuyla ilgili herhangi bir itirazda bulunmaması hatta demeçlerde bile bu durumu dile getirmemesi, Hamilton tarafından bir fren testi uygulanmadığına kanıt olarak kullanılabilir.
Tüm bu verilere rağmen Hamilton’ın yine de Vettel’i bir fren testine tabii tuttuğunu düşünsek bile bu durum, 4 kez dünya şampiyonunun rakibine kasıtlı bir şekilde çarptığı gerçeğini değiştirmiyor.
Araç içerisinde pilotların duyguları ne kadar yükselse de pist üzerinde bir sürücünün bir başka sürücüye kasıtlı olarak çarpması kesinlikle affedilemeyecek bir hareket ve bunun diyetinin 10 saniye dur/kalk cezasından çok daha ağır bir yaptırım olduğu açık. Buna benzer son örnek 97 Jerez’de cereyan etmişti. F1’in tartışmasız en başarılı pilotu olan Schumacher 3. dünya şampiyonluğunu korumak için Jacques Villeneuve’e kasıtlı olarak çarptığında o güne kadar topladığı tüm puanlar silinmiş ve şampiyonadan diskalifiye edilmişti.
Vettel’in eski takım arkadaşı ve dramatik Azerbaycan GP’sinin galibi Ricciardo, yarıştan sonra yaptığı açıklamada Alman’ın aklından geçenleri güzel bir şekilde özetliyor.
“Seb bazen hareket etmeden önce muhtemelen düşünmüyor. Bu, muhtemelen tutku ve açlıkla çalışıyor. Bazen yalnızca sızlanmayı bırakmalı.”
Sonuç olarak Sebastian Vettel’in hareketi padoktaki birçok isim tarafından eleştirildi ve komiserler kurulunun Alman pilota uyguladığı yaptırım yetersiz bulundu. Olaya tarafsız bir şekilde bakınca duygularına hakim olamamak, 4 kez dünya şampiyonu olmuş bir pilottan asla beklenmeyecek bir hareket. Bu hareketi yapmaması halinde Hamilton’ın zorunlu piti sonrası Vettel’in yarışı rahat bir şekilde kazanacağını belirtmekte de fayda var ve 10 saniye dur/kalk cezası, birçok kişinin de belirttiği gibi bu hareket için yetersiz bir yaptırımdı.
Uluslararası Mahkeme’de Neler Olabilir?
Vettel’in hareketi ve aldığı ceza elbette uzun süre konuşulacaktı ve AmuS’un öne sürdüğü rapora göre FIA Başkanı Jean Todt, Alman pilotun aldığı cezadan memnun değildi. Jean Todt’un bu kararı yetersiz bulması sonucunda Vettel’in Uluslararası Mahkeme karşısına geçmek zorunda kalacağı konuşuluyordu ki FIA Çarşamba günü yaptığı açıklama ile olay hakkında tekrar bir soruşturma başlatıldığını doğruladı.
Bu soruşturma sonucunda Vettel, para cezası, grid cezası, puan düşürme, bir yarıştan men edilme gibi ağır cezalarla karşılaşabilir. Ve FIA’nın olayın ardından tekrar bir soruşturma başlatması yönetim kanadının hakemler kurulunun verdiği karardan gerçekten memnun olmadığını ve daha fazla yaptırım uygulama niyetinde olduğunu gösteriyor.
Mahkemeden çıkacak bir diğer karar, Vettel’in Azerbaycan GP’sinden diskalifiye edilmesi olabilir, ki bu en kuvvetli ihtimal gibi görünüyor. Mahkemeden çıkacak olan kararın da en az ikili arasındaki çarpışma kadar uzun süre konuşulacağı aşikar.
SONUÇ
Ezcümle konuyu toparlamak gerekirse, Vettel haklı nedenleri olduğunu düşünse de FIA’nın delilleri Hamilton’ın fren testi uygulamadığını ortaya koyuyor. Ayrıca bu delilleri görmezden gelsek bile bir pilotun meslektaşına pist üzerinde kasıtlı olarak çarpması kesinlikle affedilemeyecek bir hareket ve cezası iki kere ikinin dört ettiği kadar açık bir şekilde diskalifiye edilmek; bu hareketi ister 200 km/s hızda isterseniz de 50 km/s hızda uygulayın…
Soruşturma sonrasında alınacak karar her ne olursa olsun, şampiyonanın zirvesindeki mücadele bu noktadan sonra başka bir aşamaya evrilecek ve eski samimi, dostane ilişkinin yerini çetin pist üstü savaşlarının ve söz düellolarının olduğu kılıç/kalkan savaşı alacak.
Patlamış mısırınızı ve kumandanızı elinize alıp bu korakor şampiyonluk mücadelesinin zevkini çıkarmak sizlere kalmış…
;;;