Yakın geleceğin teknolojisi olarak görülen, otomotiv ve teknoloji devleri tarafından geliştirmelerine başlanan hatta Google tarafından konsepti üretilen şoförsüz otomobil teknolojisi, 19 yaşındaki Romanyalı öğrenciye 75.000 dolar kazandırdı. Kendi kendine giden otomobil yazılımı geliştiren öğrenci, geçtiğimiz Cuma günü düzenlenen Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda ödülünü aldı.
Google’ın ürettiği ve kendi kendine giden otomobil, 2010 yılından bu yana kullanılıyor. Ödül kazanan Ionut Budisteanu, Google’ın bu kendi kendine giden otomobil konseptini, maliyet hesabı yapmadan ürettiğini belirtiyor.
Ionu Budisteanu NBC News kanalına yaptığı açıklamada: “Google’ın 2010 yılında ürettiği kendi kendine gidebilen otomobilin en pahalı parçası 3 boyutlu radar sistemi. Bende projemde bu yüksek maliyetli radar sistemini nasıl daha ekonomik bir sistem ile değiştirebileceğimi düşündüm.” dedi.
Romanyalı öğrencinin bu yüksek maliyetli sisteme çözümü ise çevredeki otomobilleri, kaldırımı, ağaçları, şeritleri ve hatta yolun ortasında duran futbol topunu dahi algılayabilen ufak bir kamera ve yapay zeka ile olmuş.
Kameranın gördüğü her objeyi gerçek zamanlı toplayan ve işleyen yapay zeka, aracın yönetimini önüne çıkan engeller doğrultusunda hesaplayıp sürücüye olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.
Intel tarafından 75.000 dolarlık ödüle layık görülen Budiesteanu, geliştridiği sürücüsüz otomobil teknolojisini simülasyonda tam 50 kez test etmiş ve 47’sinde tam başarı sağlamış. Bu da sistemin “şimdilik” sadece %6 hata oranına sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu %6’lık hatanın nedenini de açıklayan Budiesteanu, sistemin 20 ila 30 metre uzaklıktaki yayaları algılamada az da olsa sorun olduğunu belirtti.
Çözülemeyecek bir sorun olmadığını belirten 19 yaşındaki Romanyalı öğrenci, Google’ın yüksek maliyetli gelişmiş çözünürlüklü 3 boyutlu radarına bir alternatif oluşturduğu için oldukça mutlu olduğunu açıkladı.