George Russell ve Andrea Kimi Antonelli, Bahreyn Grand Prix'si sıralama turlarında kırmızı bayrak altında yapılan kural ihlâli nedeniyle gridde birer sıra geriye düştüler.
Bahreyn GP sıralama turlarında Q2 bölümünde Haas pilotu Esteban Ocon'un yaptığı kazanın ardından seans kırmızı bayrakla durdurulmuştu.
Ancak her iki Mercedes pilotu da yarış kontrolü henüz yeniden başlama zamanını resmi olarak duyurmadan takım tarafından pit yoluna çıkarıldı.
Spor kurallarına göre bu durum açık bir ihlâl teşkil ettiği için Mercedes ikilisi, birer sıra grid cezası aldılar.
Mercedes'in pist üstü mühendislik sorumlusu Andrew Shovlin, zaman ekranındaki mesajı yanlış yorumlayarak araçları piste çıkarmak için talimat verdiğini kabul etti.
FIA yarış komiserlerinin karar metninde şunlar yazıldı: "Takım temsilcisi Andrew Shovlin, araçları piste çıkarma talimatını zaman ekranının 3. sayfasındaki 'tahmini yeniden başlama zamanı' mesajını, gerçek başlama zamanı olarak yanlış yorumladığı için verdiğini ifade etti."
Shovlin, bu durumda herhangi bir sportif avantaj sağlanmadığını, çünkü seansın yeniden başlamasına 11 dakika olduğunu ve diğer takımların da planladıkları sürüşleri gerçekleştirmek için yeterli zaman bulunduğunu belirtti.
FIA Tek Koltuklu Araçlar Sportif Direktörü ise bu tür bir hamlenin potansiyel bir sportif avantaj sağlayabileceğini söyledi. Çünkü kalan sürenin az olması durumunda bir takım, planladığı turları gerçekleştirebilirken diğer takımlar bunu yapamayabilir.
Kararda ayrıca cezanın para cezası değil, sportif bir ceza olması gerektiği vurgulandı.
FIA Sportif Direktörü, eğer sadece para cezası verilirse gelecekte takımların zaman ekranında 'tahmini başlama saati' görüntülenir görüntülenmez araçlarını piste çıkaracaklarını belirtti. Komiserler de bu görüşü kabul etti.
Mercedes'in kasten yapılmamış bir hatada bulunduğu kabul edildiği için yalnızca bir sıra grid cezası uygulandı. Ancak bu ihlâlin tekrar edilmesi çok daha ağır cezaların verilebileceği uyarısında bulunuldu.
tr.motorsport.com