FIA, Formula 1 kurallarındaki gri alan nedeniyle üreticilerin 2015 Formula 1 sezonu içerisinde motorlarını geliştirebileceklerini doğruladı.
Mercedes’in rakipleri Renault ve Ferrari, 2015 Formula 1 sezonu için motorların dondurulması konusunda ekstra zaman verilmesini istemiş ancak Mercedes buna karşı çıkmıştı. Ancak son açıklamalara göre ekstra zamana gerek kalmadı.
Daha önce çıkan haberlerde, Renault ve Ferrari’nin kurallara göre sezon içerisinde bir defa motorların dondurulacağını ancak bunun için belirli bir tarih belirtilmemesi nedeniyle sezon içerisinde istedikleri zaman motoru dondurabileceklerini savundukları iddia edilmişti.
Normalde düşünülen ilk yarıştan önce motorların dondurulmasıydı. Ancak kurallarda bunun belirtilmemiş olması çok önemli bir açığa sebep oldu. FIA’dan gelen ilk açıklamalar bunun ilk yarış öncesinde olacağı yönündeydi ancak son açıklama, kurallarda hata yapılması sebebiyle 2015 motorlarının dondurulması için son bir tarihin olmayacağını belirtti.
Bu açıklama, üreticilerin motorlarını geliştirmeye devam edebileceği ve izin verilen 32 gelişim alanı dışına taşılmadığı sürece motorların sezon içerisinde istenilen bir zamanda dondurulabileceği anlamına geliyor.
Charlie Whiting bu konuyla ilgili tüm takımlara mesaj gönderdi ve sezon içerisinde gelişime müsade edileceği belirtildi. Bu süreçte ise 2014 sezonunda verilen motorlar temel olarak kullanılacak.
Kurallardaki bu açık Mercedes, Ferrari ve Renault’nun sezon içerisinde motorları geliştirmelerine izin verecek ancak spora yeni girecek Honda bu konuda dezavantajlı olacak.
Kurallarda Honda’nın motorunu ne zaman dondurmak için vermesi gerektiği belirtilmiyor ancak FIA, geçen sene diğer üreticilerde olduğu gibi 28 Şubat’ın Honda için son tarih olduğunu savunuyor.
MOTORLARIN DONDURULMASI KURALI NASIL ÇALIŞIYOR?
Turbo motorlar piste çıkmadan önce takımlar, harcamaların kontrol altında tutulması için motorların dondurulması konusunda anlaştılar.
Üreticilerin 28 Şubat 2014 tarihinde FIA’ya motor tasarımlarını teslim etmelerinin ardından sezon içerisinde sadece dayanıklılık, güvenlik ve harcamaları düşürme amaçlı değişiklik yapılmasına müsade ediliyor.
Ancak her kış döneminde kısıtlı gelişime izin veriliyor. Motorda izin verilen parça sayısında kısıtlama getirildi.
Bir güç ünitesi 66 farklı bileşenden oluşuyor ve bunlar önemine göre 1 ile 3 arasında değerlendiriliyor.
2015 öncesinde bu 66 bileşenin 5’i tamamen donduruldu ancak geride kalan 61 bileşende üreticiler gelişme kaydedebilirler.
Ancak tüm bu bileşenler içerisinde tüm parçaların değişimine izin verilmiyor. Sadece 32 parça, yani güç ünitesinin yaklaşık % 48’inde değişiklik yapılabiliyor.
Her sene kısıtlama daha da artacak. 2016’da motorun % 38’inin gelişimine, 2017’de % 30’unun gelişimine, 2018’de % 23’ünün gelişimine, 2019 ve 2020’de ise sadece % 5’inin gelişimine izin verilecek.
Motorların gelişimine izin verilinde bu sınırsız izin olmayacak ancak üreticilerin daha büyük pencerede değişim yapmasına müsade edilecek.
Mesela üretici bu kış döneminde tüm gelişim hakkını kullanamadıysa, sezon içerisinde kalan bölümü geliştirme şansına sahip olacak.