Formula 1 takımları, karoser parçalarının ve kanatların esnemesi konusunda sınırları zorlamalarıyla bilinirler.
Asıl amaç, düzlükte araç üstündeki parçaları mümkün olduğu kadar sürüklenmeyi az etkileyecek şekilde tasarlayıp, virajlarda daha fazla üretmesini sağlamak oluyor.
Bu sene de durum farklı değil. Bir dönem Ferrari'nin tabanındaki yarık dikkatleri çekti ve Ferrari'nin tabanının esnediği yönünde şikayetler geldi.
Ferrari'nin tabandaki yarıktan giren havanın difüzöre giderek, sürüklenmeden çok olumsuz etkilenmeden downforce üretiminde yardımcı olduğu iddia ediliyordu.
Azerbaycan GP'de bu alanda güncelleme yapıldı ve Ferrari, şikayet edilen bölüme metal parça ekleyerek güçlendirdi.
Bu düzenlemenin sonuçlarından birisi Silverstone'da görüldü. Yüksek hızlı virajlara sahip olan Silverstone'da Ferrari, yarıklı taban sayesinde difüzörde ürettiği yere basma gücünü telafi edebilmek için maymun koltuğunu daha yüksek bir yere konumlandırarak kullandı. Bu değişiklik, sürüklenmeyi olumsuz etkiledi ve Ferrari, düzlükte Mercedes kadar hızlı olamadı.
Red Bull RB13 ön kanat, Britanya GP
Ferrari'nin tabanda yaptığı değişiklikler, rakiplerinin SF70H'nin tasarımını sorgulamayı durdurmasına neden olsa da şimdi Red Bull'un Silverstone'daki yeni ön kanadı dikkatleri üzerine çekti.
Red Bull'un sene başında aracın aerodinamik konseptinde bir miktar hata yaptığı bilinen bir şeydi. Red Bull, Ferrari ve Mercedes motorundan daha zayıf bir motora sahip oldukları için, düzlükte daha hızlı olabilmek adına düşük sürüklenme felsefesine sahip bir paket hazırladı.
Ancak felsefesinin yanlış olduğunu fark eden takım, çok geçmeden Adrian Newey'i tekrar tam zamanlı olarak RB13 projesine döndürdü ve bu sayede Red Bull güçlü bir gelişme kaydetti. Bu gelişim, downforce amaçlı yapılan güncellemelere bağlı olsa da, rakip takımlar özellikle yeni ön kanat tasarımına odaklandılar.
Takımların ön kanada olan ilgileri, Britanya'da yüksek hızda, ön kanat kenarlarında yer alan kıvrımlı kanatçıkların aşağı doğru dönmesinin görüntülenmesiyle (alttaki fotoğraf) arttı.
Max Verstappen, Red Bull Racing RB13
Aşağıdaki fotoğrafta ise daha düşük hızlarda, bahsedilen yan kanatçıkların daha düz bir profile sahip olduğu görülüyor.
Max Verstappen, Red Bull Racing RB13
Bu değişim, takımın performansını arttırmak için hazırladığı kasıtlı bir değişim mi?
Giorgio Piola'nın RB13'ün ön kanadını yakından gösterdiği karede, ön kanadın yan taraflarında bulunan kanat yapısı daha iyi görünüyor. Yeni ön kanatta 6 flap olsa da, dış taraftaki yapısıyla flap sayısı 8'e çıkıyor.
Red Bull RB13 ön kanat
Yeni ön kanatta 6 ana flap yer alsa da, flaplerden ikisinin dış tarafında yarıklar bulunuyor ve flap sayısı böylece 8'e çıkıyor. Bu parçalar, FIA'nın esneme testinden geçtiği için aracın yasal olduğu konusunda soru işareti yok.
Red Bull RB13 ön kanat detay
Ön kanattaki esneme, kanat kenarlarındaki ekstra yarıkla alakalı olabileceği düşünülüyor. Kırmızı ok ile gösterilen yarıklar, araç pist üstünde yüksek hızlara çıktığında daha fazla esnemenin önünü açıyor olabilir.
Yapılan düzenlemenin, ön kanadın eğiminin artmasıyla daha fazla yere basma gücü oluşturduğu düşünülüyor.
Rakip takımların bu tasarıma yakından baktıkları biliniyor. Yakın zamanda diğer araçlarda da benzer konseptler görebiliriz. Bu durumda, FIA esneme konusunda neye izin verilip neye izin verilmediği konusunda yeniden düzenleme yapmak zorunda kalabilir.
Bu konuda cevap, muhtemelen bu hafta sonu Macaristan'da gelecek.
tr.motorsport.com