Red Bull, Belçika GP'sinde hiçbir zaman yenilmesi gereken takım olmadı ancak ayarlarda yapılan ufak değişiklikler, Spa'daki sürpriz podyumda etkili oldu.
Red Bull, güç ünitesindeki eksikliğini aerodinamik açıdan çok iyi bir şasiyle telafi etmeye çalışsa da öndeki ikiliden hâlâ biraz geride.
Spa'nın uzun düzlüklerinin Milton Keynes merkezli ekibin canını sıkacağı aşikârdı, bu yüzden RB13'ü doğrudan olmasa da mücadeleye sokmak için takımın iyi bir plan yapması gerekiyordu.
Belçika'daki Cuma antrenmanı Red Bull için diğerlerinden farklı değildi. Takım, Monza'da kullanılacak son derece düşük downforce ayarlı arka kanadı bu seansta denedi.
Red Bull RB13 arka kanat, Beçika GP
Red Bull, İtalya öncesinde Spa'da yeni arka kanat deneme işini birkaç yıldır yapıyor ve fabrikadan çıkan fikri pist üstü verilerle kıyaslama şansı yakalıyor.
Daniel Ricciardo'nun test ettiği, son derece düşük bir hücum açısına sahip kanatta normalde kenar plakası üzerinde görülen panjurlar yoktu.
İlk sektörün uzun düzlüklerinde elde edilen avantajların downforce talep eden ikinci sektörde gelen kayıpları alt edemediğini gören takım, bu alanda çalışmayı bırakarak Max Verstappen'in kullandığı ayarlara yoğunlaşmayı tercih etti.
Red Bull RB13, Max Verstappen'in aracındaki arka kanat, Belçika GP
Arka kanat ayarları Bakü'de kullanılana benziyordu fakat üstteki kanatçık ve ana düzlemin açıları pistin taleplerine göre değiştirilmiş.
Asıl farklılık ise Monaco'da araca eklenen ve o günden beridir kullanılan T-kanadın kaldırılması.
Görünüşe göre takım downforce miktarını azaltmayı, daha doğrusu arka kanat ucunda oluşan ve yere basmaya etkiyen girdabı kontrol etmeye çalışıyordu.
Dengeyi sağlamak
Aracın arka kısmında oluşan yere basma kuvvetini azaltmak, aracın ön bölümüne gerekli değişiklikler yapılarak dengelenmezse boşuna bir çaba oluyor.
Red Bull, bu doğrultuda ön kanadın üst tarafında kalan kanatçıkları geçici olarak tıraşlamış. Bu sayede sürücüler ön aks üzerinden azalan yük miktarını isteklerine göre ayarlatabiliyor.
Bunun nedenlerinden birisi de sürücülerin Spa için kanat açısını maksimuma getirmesi. Tabii hâl böyle olunca RB13'ün uç bölümdeki tasarımı dolayısıyla Y250 girdabı üzerinde büyük etkisi olan kanadından bu kanatçık düzeninin bazı takımların yaptığı gibi tamamen çıkarılması, performansı kötü etkileyebiliyor.
Red Bull, diğer takımların aksine ön kanadın dış bölümünü kompartımanlara ayırmamış. Bu da yüzey açılarında büyük değişiklikler yapmalarının önüne geçmiş. Eğer takım rakiplerinin bazılarının izlediği yoldan gitseydi lastiğin oluşturduğu girdap diğer yüzeylerin performansını yok edebilirdi.
Yukarıdaki animasyondan Red Bull sürücülerinin ön kanattaki kanatçık düzeninde çok farklı düzenler tercih ettiğini görebilirsiniz. Ricciardo'nun kanatçık bölümü, Verstappen'e göre çok daha fazla tıraşlanmış.
Dikkat edilmesi gereken bi diğer nokta ise takımın Kanada'da tanıttığı ve Silverstone hariç tüm yarışlarda kullandığı dikey kanat kenar plakası yarığının daha geleneksel tasarıma geri dönmüş olması.