Red Bull Formula 1 takımı, 2025 sezonunun açılış yarışı olan Avustralya Grand Prix’sine beklenmedik bir dezavantajla başlıyor. Melbourne’de düzenlenecek yarışta, Max Verstappen ve yeni takım arkadaşı Liam Lawson, padokta daha düşük bir konumda yer almak zorunda kalacak.
Son üç sezonun en güçlü takımlarından biri olan Red Bull, 2024’te hem pilotlar hem de takımlar klasmanında zor bir yıl geçirdi. Verstappen, Las Vegas GP’de şampiyonluğunu garantileyerek üst üste dördüncü kez dünya şampiyonu oldu. Ancak Hollandalı sürücü, 2025 sezonuna kadar tam 10 yarış boyunca galibiyet alamadı.
Sergio Perez’in düşen performansı da eklenince, Red Bull sezonu üçüncü sırada tamamladı ve McLaren ile Ferrari’nin gerisinde kaldı. Bu sonuç, Red Bull’un 2019’dan sonra ilk kez padokta daha geride yer almasına neden oldu.
Pit Sıralaması Değişti
Formula 1’de takımların garaj yerleşimi, bir önceki sezonun takımlar şampiyonası sıralamasına göre belirleniyor. 2024’te şampiyon olan McLaren, Melbourne’de padoğun en iyi konumuna sahip olacak. Ferrari ikinci sıraya yerleşirken, Red Bull ise üçüncü sıraya geriledi.
Bu değişiklik, Red Bull’un pit stop ve operasyonel süreçlerinde alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiği anlamına geliyor. Hatta Max Verstappen, Bahreyn’deki sezon öncesi testlerde alışkanlıkla eski garaj konumuna yöneldi ve yanlışlıkla McLaren ile Ferrari arasına girmeye çalıştı.
Sky F1 yorumcusu David Croft, bu anı şu sözlerle yorumladı:
“İşte Max pit yoluna giriyor, hız limiti devrede, 80 km/s… Nereye gideceğim? İlk garaja mı? Hep oraya girerdim değil mi? Ah, Max, maalesef takımın geçen yıl üçüncü oldu ve artık biraz daha aşağıdasın.”
Geçen seneki klasmana göre 2025 F1 sezonunda pit yolundaki sıralama şöyle olacak: McLaren, Ferrari, Red Bull, Mercedes, Aston Martin, Alpine, Haas, Racing Bulls, Williams, Sauber.
trf1.net