2016 sezonunda yeni süspansiyon tasarımına yer açmak için burundaki aero parçalarını atan Red Bull, uzun zaman sonra ilk kez bir aracında S-Kanalı kullanmamıştı.
Ancak tasarımcılar, Mercedes ve Toro Rosso'nun otomobillerinde nasıl bir 'paketleme' yaptığını gördükten sonra 2017 aracı için değişiklikler yaptı.
Red Bull'un yeni aracında en çok konuşulan konu, daha önce de tartıştığımız gibi, burundaki yeni hava girişi olmuştu. Tabi ki buradaki amaç, otomobilin burnundan alının hava akımının, şasinin üst bölümüne aktarılması.
İllüstrasyonlar üzerinde işaretlenmiş olan mavi oklar, hava akımının bu boşluklarda nasıl hareket ettiğini gösteriyor.
Red Bull Racing RB13,hava girişi karşılaştırması
Bu hamle, Red Bull'un kendisi dahil tüm takımlar için alışıldık bir durum değil. Sağdaki RB11 örneğinde olduğu gibi takım, tekerlek merkez çizgisinin 150mm önündeki girişten aldığı havayı, S-kanalı ile şasinin üst bölümüne taşıyordu.
Burundaki hava girişi ise akımı şasi içerisindeki çeşitli boru sistemleri ile yönlendiriyor. Solda RB13'ün resminde, verimi arttırmak adına birden fazla tünelin kullanıldığı görülebiliyor.
Şasinin alt bölümündeki hava girişleri ise, RB10'den RB13'e kadar tüm araçlarda gördüğümüz gibi pilotu soğutma işini üstleniyor.
Williams ön kanat
Williams F40,ön kanat detay
2017'deki kural değişiklikleri ile birlikte, yıl içerisinde değişik tasarımlar görmeye devam edebiliriz. Ancak şimdilik takımlar alışık oldukları konseptler üzerinde çalışmayı sürdürüyor.
Williams'ın 2017 ön kanadı da bunun örneklerinden biri. Takım değişen kurallar ile birlikte ön kanat tasarımlarını genişletmiş durumda.
Yan duvarın üst kısmına ise iki adet üçgen kanatçık (kırmızı ok) yerleştirilmiş. Daha büyük bir kanatçık ise bu yapıların hemen arkasında yerini almış. Artık alıştığımız üzere bu parçaların görevi, hava akımını ön lastiğin etrafından yönlendirmek.
tr.motorsport.com