Red Bull, McLaren ve Ferrari’yi esnek kanat kullanımı konusunda FIA’ya resmî ve suçlayıcı bir dosya sundu. FUnoAnalisiTechnica’nın haberine göre, Milton Keynes merkezli ekip, rakiplerinin kanat tasarımlarına ilişkin endişelerini dile getirdi. Teknik Direktör Pierre Wache’nin, Bahreyn’deki sezon öncesi testlerde konuyu hakemlere ilettiği bildirildi.
FIA, McLaren ve Ferrari’yi Denetleyecek
Red Bull’un sunduğu dosya doğrultusunda FIA’nın, McLaren’in Woking’deki ve Ferrari’nin Maranello’daki tesislerini denetleyeceği belirtildi.
Esnek kanat tartışması geçen yıl da gündeme gelmiş ve Red Bull, McLaren ile Ferrari’nin ön kanatlarının kurallara uygun olmadığı iddiasında bulunmuştu. Ancak tartışma zamanla arka kanatlara da sıçradı. Özellikle düşük sürtünmeli pistlerde McLaren’in kullandığı arka kanat konfigürasyonlarının kuralların sınırlarını zorladığı öne sürüldü.
Azerbaycan Grand Prix’sinde Oscar Piastri’nin galibiyeti, bu endişeleri daha da artırdı. Avustralyalı pilotun aracındaki arka kanat bölümlerinin esnekliği, DRS’e benzer bir etki yaratacak şekilde hareket ediyordu.
Red Bull: “Bu Sadece Gri Bölge Değil”
Red Bull’un teknik patronu Pierre Wache, Aralık ayında Racing News 365’e verdiği demeçte McLaren’in tasarımını şu sözlerle eleştirmişti:
“Bence geliştirilmesi çok zor bir konu ve mühendisler için bazı gri alanlar fazlasıyla cazip olabiliyor. McLaren’in arka kanadına baktığınızda, üzgünüm ama bu sadece gri bölge değil. Ve bunu birçok yarışta kullandılar. Eğer bu tasarım olmasaydı, Bakü’yü kazanamazlardı. Hatta bu olmasaydı, bizim de takımlar şampiyonasındaki durumumuz çok farklı olurdu.”
FIA Yeni Testleri Devreye Alıyor
FIA, bu tür kural ihlallerini önlemek amacıyla 2025 sezonunda daha sıkı önlemler uygulamaya başlayacak. Ön kanatların kontrolü için araçların önüne özel kameralar yerleştirildi ve bu uygulama arka kanatları kapsayacak şekilde genişletildi.
Ayrıca FIA, arka kanatlar için daha katı esneme testlerini hemen devreye soktu. Ön kanatlara yönelik benzer testler ise 9. yarış olan İspanya Grand Prix’sinde başlayacak. Bu değişiklikler, takımların mevcut düzenlemeleri nasıl yorumladığına bağlı olarak rekabet dengesini etkileyebilir.
McLaren: “Bize Bir Etkisi Olmaz”
McLaren Takım Patronu Andrea Stella, FIA’nın sıkı önlemlerine rağmen rahat olduklarını dile getirdi. Geçtiğimiz ay Sky Sports’a konuşan Stella, FIA’nın kısıtlamalarının kendileri için sorun yaratmayacağını söyledi:
“Bizim için hiçbir sıkıntı yok. Sezon başlangıcına yönelik büyük değişiklikler yapmamıza gerek kalmadı.”
trf1.net