Yaklaşık bir yıllık gecikmenin ardından Sony'nin ünlü serisi Gran Turismo'nun son oyunu sonunda raflardaki yerini aldı. Asıl soru, GT Sport beklediğimize değdi mi?
Bu incelemeye başlamadan önce belirtilmesi gereken, aslında bariz olan bir şey var: GT Sport, Gran Turismo 7 değil ve incelerken bu nokta akılda tutulmalı. GT Sport daha çok, PlayStation 3 dönemi GT oyunlarından farklı bir yöne geçişi işaret ediyor - ve anlaşıldığı kadarıyla, bu kötü bir şey değil.
Geçtiğimiz yıl Londra Olimpiyat Parkı'nda yapılan GT Sport lansmanındaki haberlere göre, yeni oyunun odak noktası FIA sertifikalı online turnuvalar ile zenginleştirilmiş online moduydu. Oyundaki diğer her şey ise bu mod etrafında şekillenmiş durumda.
Oyuncuların doya doya oynayabileceği tek kişilik bir hikaye (Campaign) modunun olmaması hakkında çok yazı yazıldı. Kısacası, 2013'teki GT6 gibi Goodwood Hill veya Ay üzerinde keşif aracı sürme görevleri gibi içerikler bekleyenler, GT Sport'ta hayal kırıklığına uğrayacak.
Ancak GT Sport bu kesim dışında neredeyse herkes için daha yalın, daha kompakt, daha odaklanmış ve en önemlisi serinin önceki oyunlarından çok daha eğlenceli bir oyun sunuyor.
Öncelikle menü GT6'dakine göre çok daha düzenli ve kullanması çok daha kolay. Yarışları ayarlamak da öncesine göre çok daha basit hale getirilmiş. Yükleme zamanları da bayağı kısalmış durumda.
Çevirimdışı bir yarışa girdikleri anda oyuncuları 20 yıldır piyasada bulunan GT oyunlarında görmeye alıştıkları inanılmaz grafikler karşılıyor. Oynanış kısmında ise ufak ama oynanışı temelden etkileyen yenilikler var.
GT6 deneyimli bir oyuncudan, rakiplerinden tur başında birkaç saniye hızlı olmasını gerektiren pek çok yarış içeriyordu. Yani özetle bu tür yarışlarda amaç belli bir zaman içerisinde liderle aradaki büyük farkı kapatmaktı. AI (yapay zeka) araçlar ile tekerlek tekerleğe mücadele vermek nadir karşılaşacağınız bir durumdu.
Ama GT Sport'ta durum böyle değil. Zorluk derecesini "profesyonel"e getirmek en büyük GT fanını bile zorlayacak türden bir mücadele sağlıyor. Bu ayar sayesinde AI çok daha agresif ve iddialı bir sürüş sergiliyor. "Custom Mode" oyunculara start türünü seçme şansı sunuyor. Hareketli veya gridden sabit startı seçerek istediğiniz şekilde yarışabiliyorsunuz.
Geliştirilmiş yeni HUD sistemi fren dengesi, TC gibi özellikleri sürüş sırasında ayarlayabilmenizi sağlıyor. Aynı zamanda F1 2017 olduğu gibi rakiplerinizin Delta'sını da görmeniz mümkün.
Oyunun çıkış sürümünde mevcut olan 162 araç GT6'da bulunun 1,000+ araca göre çok küçük bir rakam. Ancak PS2 modellerinin güncellenmiş hali olan düşük kalitedeki "standart" araçlar artık kaldırılmış durumda. Bu araçlar görüntü kalitesi açısından "premium" araçların yanında göze batıyordu.
Araçların kendisine gelecek olursak yeni modellere ağırlık verilmiş ancak eski favoriler de unutulmamış: orijinal NSX, Supra, R34 Skyline ve (en azından şimdilik) eksik olan RX-7 ve başka pek çok yarış makinası oyunda yer almış.
Yol araçları Peugot RCZ'den, Bugatti Veyron'a kadar geniş bir yelpazeye sahip. Ayrıca bu araçlara eklenmiş hayali "Grup 3" ve "Grup 4" paketleri sayesinde oyuncular online oyuna yöneldiklerinde seçebilecekleri araç sayısı daha da artıyor. Önceki GT oyunlarında bir eksik olan kişiselleştirme konusundaki önemli gelişme de yeni "Livery Editor." Autosport çıkartmaları ile dolu olan bu özellik sayesinde oyuncular araçlarını istedikleri gibi kişiselleştirebiliyorlar.
Pist listesine gelecek olursak, çıkış versiyonunda 17 farklı yerde 40 farklı pist ve alternatif düzen mevcut. Le Mans, Silverstone, Monza, Spa ve Fuji gibi önemli pistlerin yerine hayali mekanlara ağırlık verilmiş durumda.
Brands Hatch, Suzuka, Willow Springs, Nurburgring ve Bathurst ise oyunda mevcut. Bu pistlere ek olarak Interlagos da "Autodromo Lago Maggiore" ve ‘Dragon Trail" gibi hayali ancak gerçek pistler kadar zorlayıcı alternatif pist düzenleri ile beraber GT serisine güzel bir giriş yapmayı başardı.
Tek kişilik offline modun biraz eksik kaldığı bir gerçek. Bu kısımda karşımıza Arcade Mod ve 3 dala ayrılan Campaign Modu çıkıyor. Bu üç mod ise, "Driving School" (eski GT oyunlarındaki lisans alma yarışlarına benzeyen bir içerik), "Mission Challenge" ve "Circuit Experience".
Ancak bu Campaign Modunu oyunun ana içeriği olarak düşünmek yanlış olur. Bu modlar daha çok oyuncunun oyunu daha iyi kavrayabilmesini sağlayarak onu, online yarışlardaki mücadeleye hazırlamak için tasarlanmış.
FIA onaylı Uluslar Kupası ve Üreticiler Fan Kupasının önümüzdeki ay aktif hale gelmesi planlanıyor. Bu zamana kadar oyuncuların yarışabileceği üç farklı "Günlük Yarış" mevcut. Bu yarışlar yirmişer dakika arayla ve sırasıyla değişen 3 pistte gerçekleşiyor.
GT Sport'ta ne kadar hızlı olduğunuz kadar nasıl sürdüğünüz de önemli. Örneğin online yarışlarda yaşayacağınız bir kaza sportmenlik derecenizin düşmesine sebep olabilir. Bu konudaki ciddiyeti online yarışlara başlamadan önce izlemek zorunda kaldığınız "Yarış Etiği" videolarından bile net bir şekilde anlamak mümkün.
GT Sport'un en büyük hedefi, serinin geliştiricisi Kazunori Yamauchi'nin belirttiği gibi, mümkün olduğunca çok oyuncuyu FIA Gran Turismo dijital lisansı aracılığıyla birer gerçek yarışçı haline getirmek.
Geçen yıl itibariyle 22 FIA üyesi federasyon (İngiltere, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda'dakiler dahil olmak üzere) bu projeye kaydoldu ancak lisansın tam olarak nasıl alınacağına dair hala net bir bilgi yok.
Bazı açılardan GT Sport GT5 veya GT6'nın başaramadığını yapıp, oyuna değer katmayan gereksiz özelliklerinden arınmış eski ihtişamlı günlerindeki hissiyatını yakalamayı başarıyor.
Böylesine online odaklı bir oyun herkesin hoşuna gitmeyebilir ancak Gran Turismo bir adım geriye gidip, ne yapacağına tam olarak karar verdikten sonra bunu mükemmel bir şekilde başarabildiği için bir alkışı hak ediyor.
Gran Turismo Sport sadece PlayStation 4'te.
tr.motorsport.com