Maliye Bakanı tarafından yapılan açıklamalar umutlandırıcı.
ÖTV artışının üzerinden daha üç ay geçmeden gelen haber düşündürücü. Doğan TV Ankara temsilcisi Hakan Çelik'e konuk olan Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomide son dönemde yaşanan değişiklikler hakkında konuşurken otomotivde vergi indirimine sıcak baktığını belirtti. Ekonomiyi canlandıracak her düzenlemenin göz önünde tutulduğunu açıklayan Ağbal'ın bu sözleri bazı soru işaretlerini de oluşturmuyor değil.
Hatırlayacağınız gibi 2016 yılının sonlarına doğru, Lira'nın hızla değer kaybetmesine ve otomobil üreticilerinin 2017 hedeflerini %20'ye kadar kısmasına rağmen ÖTV'ye zam gelmişti. Naci Ağbal'ın "Otomotivde sektörlerle istişare ediyoruz. Onlarla konuşuyoruz. Ekonomiyi canlandıracak tedbirler alınması gerekiyorsa, karşılıklı oturur konuşuruz." şeklinde açıkladığı diyalog ortamı zaten 2016 yılının Kasım ayında olmuş, sonuç olarak da vergiler daha da artmıştı. Aradan geçen zaman içerisinde nelerin değiştiğini gelecek aylarda göreceğiz.
Vergilerin aşırı yüksekliği nedeniyle Türkiye otomobil satışlarının olması gerekenden çok daha düşük olduğunu zaten biliyoruz. Şu anda satılan araçların yarısından fazlası vergi indirimi alan kiralama firmaları tarafından alındığından 2016 yılında yakınına gelebildiğimiz bir milyon adet bile kasaya vergi olarak giremiyor. Sürekli üzerine yük binen bireysel müşterilerin sayısı da her geçen gün azalıyor.
Rekor yıl olarak görülen 2016'da bile bir milyon adet otomobil satılamadığı unutulmamalı. Resmi verilere göre Avrupa pazarları arasında nüfusu en fazla ikinci ülke olan Türkiye, Almanya'nın 3.7, İngiltere'nin 3.1, Fransa'nın 2.5 ve İtalya'nın 2 milyonluk satışlarının yanına bile yaklaşamıyor. Ülkede otomobile sahip olma oranının İstanbul gibi alım gücü yüksek bir şehirde bile Avrupa ortalamasının altında kalması, bu rakamlara göz gezdirildiğinde anlaşılabilir hale gelecektir.
Otomobile sahip olma oranı ve nüfusu birlikte ele aldığımızda yıllık satışların, normal şartlar altında 4 milyonun üzerinde olması beklenebilecek ülkede bu rakamlara ulaşılamamasının en büyük nedeniyse vergiler. Otomotiv firmalarının yetkililerle ne konularda görüşeceğini bilemiyoruz fakat vergilerin Avrupai seviyelere çekilmesi durumunda ulaşılacak rakamlar ve bu rakamların dolaylı olarak (Akaryakıt, yol geçiş ücretleri, yedek parça vs.) getireceği vergi geliri umarım konular arasında yer alır.